Прочитај ми чланак

ПИНОКИО: Како једна слика руши читаву Вучићеву причу о смањењу јавног дуга

0

Поред коментара који вређају жене „турске браће“, савета за Владимира Путина, Александар Вучић често „бриљира“ и када су у питању економске теме.

Није нам баш јасно одакле му толико самопоуздања да прича о економији (ипак је он у животу пре политике имао само један посао а и тај је добио по радиласко – земунској линији), али то можемо за ову прилику да оставимо по страни.

Медији се (нарочито они прорежимски, а таквих је 95% у овој земљи) полакоме за његовим изјавама и ни не проверавају (или не смеју то да ураде?!) колико је тачно то што он прича. Такав је случај и са јавним дугом и његовим, наводним, константим смањивањем.

Треба напоменути да одређен број људи не зна шта је јавни дуг: међународно прихваћен концепт јавног дуга је бруто дуг сектора опште државе, па јавни дуг чини директан дуг опште државе и активиране гаранције опште државе. Јавни дуг према Закону о јавном дугу обухвата искључиво директни и индиректни дуг централне државе (Републике Србије, без других нивоа власти).

Дакле, ако некоме овај „суви“, бирократски, речник није баш најјаснији јавни дуг је укратко – дуг који Србија има према страним потраживачима. Што је тај дуг мањи – то је боље по државу. И ту долазимо до објашњења зашто Вучић стално потеже смањење јавног дуга као некакав доказ своје добре политике. По њему, наводно смо мање задужени него раније.

То, наравно, није тако. Нас, наравно, не чуди што Вучић лаже, али ово су ствари које могу да се провере са буквално неколико минута на интернету. Уколико немате толико времена, испод је линк на коме у сваком тренутку можете да видите колико је Србија задужена.

http://http://www.javnidug.gov.rs/lat/default.asp?P=46

Александар Вучић је прошлог месеца последњи пут причао о смањењу јавног дуга. Али, на горњем линку сте могли да видите да је јавни дуг ВИШИ НЕГО НА КРАЈУ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ! Дакле, Србија је још више задужена!

Ово је толико лако проверити и утврдити. Невероватно је колико су провидне лажи Александра Вучића. И невероватно је колико бахато и отоврено лаже грађане Србије, јер ваљда рачуна да нико неће проверавати овако очигледне ствари…

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!