Прочитај ми чланак

ПЕТРОВИЋ за БАЛКАН ИНФО: „Ближи се последњи тренутак да спречимо издају Косова“

0

Интернет ју туб телевизија Балкан инфо, постоји већ две и по године, и постала је право медијско откровљење на потпуно контролисаном медијском простору Вучићеве Србије. Свакодневно тачно у 9 сати ујутро, поставља се нови двосатни интервју на ју тубе Балкан инфо, са неком од познатих личности у области науке, политике, културе на горуће политичке и друштвене теме.

Иако постоји још неколико сличних медијских продукција, ниједна од њих није у тако кратком року стекла такву наклоност гледалаца и јавног мњења као Балкан инфо, а емисије водитеља Теше Тешановића, Марка Јеремића, Александра Павковића Вукашина Недељковића, по својој гледаности угрожавају престиж, иначе никад блокиранијих званичних, али и оних приватних телевизија у Србији.

Разлог је пре свега у томе што су телевизије са националном фреквенцијом, али и оне регионалне и локалне, листом под контролом Вучићевог режима и (или) у исто време и англо-америчких и ЕУ сила, па вести и програм на њима, гости, личе једни на другу и све мање заслужују поверење гледаоца и јавног мњења. Тако постоје заправо две Србије, једна реална у природи, где се примењује некритички неолиберална економија и социјални приступ, што доводи до осиромашења грађана и друштва, негативног природног прираштаја и миграције из земље, паралелно са катастрофалном државном политиком, предајом путем Бриселског споразума Косова и Метохије Приштини и др.

Насупрот те суморне стварности у медијима представници власти и мали број контролисаних стручњака представља стање у земљи као Дизниленд, без могућности било каквог дијалога са опозиционим мишљењем, и чак шта више, без готово икаквог присуства опозиционог мишљења у медијима .

Тако на алтернативним интернет медијима попут Балкан инфо, Српског колектива и др, дефилује стварна српска елита, она забрањена и блокирана, па су просечнан број гледаности тих емисија између педесет и сто хиљада прегледа, а некада и више стотина хиљада прегледа. Најбољи показатељ је Балкан инфо, који има за сада 83 000 пријављених сталних пратиоца, уз мноштво других који са разних страна и меридијана повремено прате овај програм.

Научни саветник др Драган Петровић је гостовао 11 марта код Теше Тешановића у двосатном интервјуу, чија је главна тема била Косово и Метохија. Да ли ће Вучић након доношења Бриселског споразума, који је противуставан и врло штетан за српске државне интересе, покушати да оствари и оно што је најавио: да омогући тзв. Косову столицу у ОУН, за шта би ипак био потребан референдум грађана Србије. Др Петровић је анализирао све околности по овом питању, где је референдум грађана незаобилазан. Указао је на изузетну важност да ако дође до тог референдума да се он обори, однсоно да се не да простор Вучићу да омогући тзв. Косову столицу у ОУН, посебно имајући у виду постепенпу промену односа снага у свету и да све више држава које су чак и признале Косово као независну државу повлаче ту одлуку или показују спремност да је преиспитају.

Анализирани су београдски избори које је Вучић добио, и где је Петровић указивао на мноштов недемократских елемената у и око изборног процеса, али и на бројне пропусте саме опозиције.

У последњој трећини ове двосатне емисије, Петровић је као стручњак за Русију и постсовјетски простор, говорио о руској званичној политици и њеним ефектима у самој Русији, као и у међународним односима. Након предстојећих председничких избора у Русији, где је садашњи председник Путин фаворит за још један мандат, Петровић наговештава даље потезе и политику Русије према Балкану, промене које очекује, али и недостатке које је та политика до сада имала нарочито по питању Црне Горе, као и у односу према унутрашњим приликама у Србији.

Наклоност традиционална руске геополитике према православном и словенском елементу на Балкану по др Петровићу није спорна, што се може видети посебно по питању Косова и Метохије, Републике Српске, Македоније, али начин деловања, посебно тзв. мека моћ битно заостају за деловањем већине западних сила, пре свега САД.