Прочитај ми чланак

Петровић: Нелегитимна промена закона о референдуму од стране власти у Србији

0

Промена закона о референдуму владајућих структура у Србији предвођених СНС-ом, је нелегитимна и нелегална, супротна је уставним принципима и с тога је Покрет свесрпског уједињења неће прихватити, без обзира на исход референдума 16. јануара 2022.

Постојећи сазив Народне скупштине Републике Србије је практично једностраначки, заснован на веома спорно заказаним и одржаним парламентарним изборима јуна 2020. године. Поред тога он је донео крајње спорну одлуку о суспензији постојања било каквог цензуса на будућим одржавањима референдума поводом потенцијалне промене Устава Републике Србије.

Покрет свесрпског уједињења је на састанку Управног одбора 15. децембра 2021. донео одлуку по овом питању, сматрајући читав процес замешатељства око начина и промене основних принципа око расписивања референдума за промену Устава нелегитимним и нелегалним, а политички и шире друштвено штетним по интересе Републике Србије. Владајућа Српска напредна странка користећи монопол над средствима јавног информисања, годинама обмањује вишеструко јавно мњење, као и сопствене бираче и чланство, али нема већину у Србији, па им је цензус за промену Устава трн у оку. Поред низа сумњивих и спорних одлука у различитим областима друштва и политике (пример закона о експропријацији, случај Рио Тинто и др.), предаје националних интереса учињене противуставним и антидржавним подухватима прихватања и реализације Бриселског и Вашингтонског споразума по питању Косова и Метохије, на овај начин се додатно проблематизују јер се отвара могућност нове манипулације везане за могућност избацивања уставне преамбуле за КиМ и других капитуланских решења.

У том правцу Покрет свесрпског уједињења позива грађане и политичке организације у Србији да не прихвате замешатељство око промене закона о референдуму, пре свега око укидања било каквог цензуса приликом његовог одржавања за промену Устава, што је недемократски чин. Наводно је режим прихватио оправдане протесте грађана широм земље, па је донео измене спорног закона о референдуму, али тако изведене да се његови негативни ефекти ненаглашавају, попут тога да се четири године те промене не могу доводити у питање, и да чак и нека нова евентуална власт то не може третирати у Народној скупштини бар четири године! Покрет свесрпског уједињења стога позива грађане и политичке организације да се не признају ови нелегитимни и нелегални подухвати измене закона о референдуму за промену Устава Србије, и да се начин незадовољства може испољити на различите начине: поред неприхватања овог замешатељства, дозвољени су и пожељни протести, стручне трибине које ће указивати на неприхватљивост и недемократичност наметнутих решења, изласком оних грађана који то сматрају на тзв. референдум 16 јануара 2022. и гласањем против, покушајима грађанске непослушности и протеста у правцу одгађања, измене и неодржавања споменутог референдума, који се у крајњој линији не сме прихватити као резултат за измену постојећег закона о референдуму који подразумева између осталог и цензус излазности. Покрет свесрпског уједињења је свестан да владајућа Српска напредна странка и њени коалициони партнери, располажући са монополом над средствима јавног информисања, врше и планску аполитизацију и дезинформацију јавности и корупцију и придобијање свог чланства и интересних група које су ипак мањина у Србији у односу на бирачко тело.

Стога се годинама подстиче аполитизација и смањење заинтересованости за излазак на изборе, чему је врхунац покушај избацивања било каквог цензуса у случају расписивања референдума за измену Устава Србије. У том правцу је на састанку Управног одбора 15 децембра, усвојен званичан став ПССУ да је један од циљева ка демократизацији земље у постојећим условима, увођење обавезног гласања за све пунолетне грађане Србије са правом гласа. На тај начин би се знатно подигла излазност и интересне групе које управљају земљом сада и у будуће би имале додатан проблем да реализују недемократске и антидржавне подухвате, који се остварују обманама јавног мњења, циљном аполитизацијом и демотивизацијом делова популације (ван интерсних група) да се изађе на изборе, контролом медија и бирачких спискова, отежавањем да се српска дијаспора укључи у изборни процес, кршењем изборних правила, злоупотребама институција власти и мешањем дела страног фактора у плурализам у нашој земљи и другим злоупотребама.

УО је позитивно оценио учешће на трибини о питању промене закона о референдуму преставника ПССУ 9. децембра, и дао могућност будуће сарадње са другим покретима и организацијама, у правцу раскринкавања и осуде замешатељства око покушаја промене закона о референдуму и избацивања било каквог цензуса изашлих грађана у правцу његове валидности.