Прочитај ми чланак

ПЕТИЦИЈА У ЦГ за повлачење предлога закона о вероисповести, рок до Видовдана

0

Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница донет је 16. маја ове године

Предлогом закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница продубљују се поделе у ионако подељеном црногорском друштву и без икакве потребе иницирају, подстичу и распирују братоубилаштво и сукоби на верској и етничкој основи, била је суштинска порука са Тројичинданског сабора, одржаног испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици, који је сабрао хиљаде верника. Грађани су потписивали петицију којом траже повлачење валдиног Предлога, а они који још нису потписали моћи ће то да учине до Видовдана, пише црногорски „Дан“.

Упозорено је да представници и најодговорнији носиоци државне власти у Црној Гори не крију да је предлог закона заправо закон против Српске православне цркве (СПЦ), Митрополије црногорско-приморске (МЦП), епархија, митрополита, епископа, свештенства, монаштва и верног народа, од којих је више од 95 одсто држављана Црне Горе. На скупу је од Владе затражено да повуче предлог закона и донесе нови, усклађен са достојанством Црне Горе и међународним стандардима.

Предлог закона, који је 16. маја ове године утврдила Влада Црне Горе, није ништа друго до акт који је првенствено уперен против Митрополије црногорско-приморске и епархија Будимљанско-никшићке, Захумско-херцеговачке и Милешевске, које, према речима владике Јоаникија, имају своју осмовековну канонску јурисдикцију на простору на коме се данас налази Црна Гора, тврде организатори протеста.

СУШТА СУПРОТНОСТ СЛОБОДИ ВЕРЕ И ТОЛЕРАНЦИЈИ

Владика Јоаникије је истакао да предлог закона, у знатном броју његових одредби, представља сушту супротност свему што је слобода вере, толеранција и дијалог у њиховом савременом и свевременом изразу, који воде ка нормативном регулисању правног положаја цркава и верских заједница.

– Право на слободу вероисповести у његовом индивидуалном и колективном аспекту мора бити свуда у истом обиму и изразу. Црна Гора, у том погледу, не може и не сме да представља изузетак. Црној Гори јесте потребан нови закон у овој области, али закон који ће бити припремљен са пажњом, у атмосфери дијалога и уважавања, од представника Владе, Цркве, верских заједница, експерата и заинтересованих лица, а не супротно. Нови закон мора да буде у функцији сваке вере и свих вера заједно, свакога верника појединачно и свих заједно, а не против једне вере, Православне цркве, њених епископа, свештеника, монаха, монахиња и верника – како је већ у јавности препознат предлог закона – нагласио је владика.

ПЕТИЦИЈА ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗАКОНА

Више хиљада грађана потписало је петицију којом се тражи повлачење владиног Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Свештеник Предраг Шћепановић казао је да ће грађани, који то већ нису урадили, петицију моћи да потпишу до Видовдана, 28. јуна, у свим храмовима у све четири епархије.

НИКОГ ДА НЕ СТИГНЕ КЛЕТВА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА

Епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије поручио је да је Свети Василије куповао имовину и завештао је да је нико не отуђи јер ће га проклињати.

– А знате какво је његово проклетство. Не дај Боже да некога стигне. Он је обишао све наше крајеве, био је и на Цетињу, и у Светој земљи, и на Хиландару. Немојте нас из Херцеговине неко да провоцира па да узмемо Светог Василија у његов Мркоњић. Не дао Бог да Црна Гора доживи судбину коју наш народ и Црква преживљавају на Косову – истакао је Атанасије.

ДПС ПОЧЕО ДА ПОПУШТА

ДПС је спреман за дијалог о Закону о слободи вероисповести, али неће бити компромиса који би значио штету по црногорске државне интересе, поручио је посланик те партије Милош Николић, пренела је ТВ „Вијести“. Николић је поновио став лидера ДПС-а Мила Ђукановића да ће та партија предано радити на обнови аутокефалности такозване ЦПЦ. Николић каже да није тачно да власт настоји да створи нову цркву у Црној Гори већ да обнавља оно што је било кроз историју.

ДОКУМЕНТ ИЗ 1919. ПОТВРЂУЈЕ ЦРКВЕНУ ИМОВИНУ

Митрополит Амфилохије казао је да Митрополија има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно припада држави Црној Гори. Митрополит је за РТС казао да ће документ представити и међународној јавности.

– Од свих цркава само једна капела у Болници Данило Први уписана је као државна имовина, све остало је припадало цркви. И 1868, и 1878. године, и за вријеме краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено – саопштио је Амфилохије.

Поручио је да МЦП тражи да се црквена имовина која је одузета после Другог светског рата врати, што је и урађено 2000. године, али, како је истакао, та одлука је касније укинута.

АПЕЛ ЦРНОГОРАЦА СА КОСМЕТА: ОДУСТАНИТЕ ОД УСВАЈАЊА ЗАКОНА

Црногорска либерална странка са простора Косова и Метохије апелује на власти Црне Горе да одустану од усвајања закона о слободи вероисповести, којим се, како кажу, намерава отети имовина Српске православне цркве у Црној Гори.

– Верујемо да је велика већина посланика Скупштине Црне Горе свету тајну крштења примила управо у храмовима наше једине и недељиве Српске православне цркве, јер друге цркве православне у нашој постојбини Црној Гори нема, нити је може бити“, поручује ЦЛС у име Црногораца са простора Косова и Метохије (КиМ).

Они су уједно позвали Владу Црне Горе да, следећи позитивне примере држава које повлаче одлуке о признању Косова, то учини и Црна Гора, и тиме, како кажу, „исправи историјску неправду и властиту бруку учињену не само на штету Србије, већ и на велику штету Црне Горе и њене суштине“.

У саопстењу се наводи да Црногорци који живе на Косову и Метохији не признају „лажну државу Косово“.

„Поручујемо да Црногорци и Срби имају заједничку историју, исту традицију, и, свакако заједничку светосавску – Српску православну цркву коју морамо заједно бранити, чувати и неговати као нашу највећу вредност и светињу“, закључује се у саопштењу Црногорске либералне странке које је потписао председник Радоман Додеровић.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!