Прочитај ми чланак

САСТАНАК ДОДИК-ВУЧИЋ: Милиони евра за Србе преко Дрине

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је формиран тим од неколико људи који ће радити на писању Декларације.

Та декларација ће, истакао је, обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

 

То су, рекао је Вучић, сфере које ће бити обухваћене Декларацијом, у складу са свим међународним јавно-правним актима.

Пет и по милиона евра за РС и општине у БиХ где живе Срби

Србија ће са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Босни и Херцеговини у којима претежно живе Срби, рекао је Вучић.

Након састанка с председником РС, као и премијеркама две државе у Председништву Србије, Вучић је навео којим ће то пројектима Србија помоћи сународнике у суседној држави.

Реч је о више пројеката подршке и помоћи народу и институцијама РС, као и о помоћи општинама у БиХ у којима живе претежно Срби.

„Знате да смо учествовали у реконструкцији школе ’Србија‘ у Босанском Шамцу, као и школе ’Вук Караџић‘ у Добоју“, рекао је председник и додао да ће Србија финансирати изградњу дечјих вртића у Требињу и Брчком, као и студентско-ђачког дома у Власеници. Биће реконструисане улице на Палама, као и спортске дворане и трг у Источном Сарајеву. Предвиђена је санација моста преко Дрине између Зворника и Малог Зворника, додао је Вучић.

„То је око четири милиона евра, и Србија ће пружити подршку општинама у Федерацији које су настањене претежно српским становништвом, попут Грахова, Дрвара, Петровца и Гламоча са милион евра за разне пројекте“.

Укупно ће то бити око пет и по милиона, поручио је Вучић.