Прочитај ми чланак

ПЕНТАГОН: Добар је потез што смо бомбардовали Југославију и српске градове

0

Како преносе руски портали, амерички министар одбране Ештон Картер изјавио је да је "операција НАТО снага у бившој Југославији из 1999-те у којој је бомбардован Београд и многи српски градови била апсолутно исправан потез".

592208_160630-d-dt527-117_f

Картер је овај став потрвдио уручујући бившој државној секретарки Мадлен Олбрајт највише признање војног ресора за изузетну цивилну службу, пренели су медији.

На свечаности у Пентагону, он је међу главним заслугама Мадлен Олбрајт истакао припрему свеобухватне америчке интервенције у сукобу на територији бивше Југославије. Картер је нагласио да је она била на челу Стејт департмента у периоду између 1997. и 2001. године и истакао њен допринос не само у вођењу спољне политике него и у „осигурању одбране“ САД-а.

Говорећи о актуелним изазовима, он је споменуо већ традиционалних 5 главних проблема везаних за националну безбедност САД, укључујући „агресивна дејства Русије у Европи“, експанзионистичку политику Кине, нуклеарни и ракетни програм Северне Кореје, дестабилизујуће деловање Ирана у региону и терористичку претњу коју представља Исламска држава.

Седамдесетдеветогодишња Мадлен Олбрајт захваљујући на признању није спомињала НАТО интервенцију и бомбардовање Београда, рекла је да сматра да је неопходно сачувати „америчко лидерство у свету“, преносе руски портали.