Прочитај ми чланак

Пендаровски: Макрон ми је рекао да немају намеру да нам нуде ништа осим чланства

0

"Разговарао са Емануелом Макроном, који ми је рекао да нико још нема намеру да региону нуди нешто друго, осим пуноправног чланства и да се не размишља о алтернативама у овом тренутку. Од тог тренутка и ја сам почео стопостотно да верујем у такав концепт. Мој став је да "мини Шенген" море да нарасте, да буде "макси Шенген" и да обухвати, што је пре могуће, цео Западни Балкан", рекао је председник Северне Македоније Стево Пендаровски у интервјуу за Н1.

„Србија и Северна Македонија су суседне земље које немају отворена питања, а деле заједничку историју и заједнички им је циљ чланство у ЕУ“, рекао је Стево Пендаровски, који је боравио у посети Србији. Каже да је то само наставак посета на високом нивоу.

„Познато је да је премијер Зоран Заев од почетка део иницијативе „мали Шенген“, што је само по себи знак да ми на највишем политичком нивоу радимо заједно са Србијом. Била су два сусрета, последњи у код нас у Охриду, а трећи је уговорен, биће у Албанији. И ово је само један континуитет у сусретима на високом нивоу. Сусрети на највишем политичком нивоу нису само изговарање фраза с времена на време и попуњавање нечијег времена, као што неко то мисли, или да је то суви протокол. То је размена мишљења о многим битним темама о актуелном тренутку у региону. И оно што је најважније, за људе који то не знају, али виде двојицу председника или премијера суседних држава како разговарају о било којој теми, као нормални, цивилизовани људи, то је порука и за њих – да је стање нормално и да тако треба и да остане“, каже Пендаровски за Н1.

На питање да ли неки људи у ЕУ не гледају блаконаклоно на иницијативу о „малом Шенгену“, Пендаровски каже да он то није чуо, али да је и сам имао резерву на самом почетку те иницијативе.

„Зато што су високи функционери ЕУ мени и Заеву рекли да је могућ овај пут. Да се због француског тражења промене методологије преговора, овај пут одужи и додатно искомпликује, а да у међувремену може да се покуша да нам се понуди алтернатива за чланство. Била је помињана Европска економска зона, па се чуло да Западни Балкан буде ко-суседсво, комшилук, што ми нисмо.Суседи ЕУ су земље из Источног парнтерства и северноафричке државе, а ми то нисмо“, каже он.

Како је рекао, појавила се информација да ће се нова методологија примењивати и на државе које су већ у преговорима, као што су Србија и Црна Гора.

„У том моменту сам ја имао приличну резерву шта то све садржи „мини Шенген“, и много важније од тога: да ли је „мини Шенген“ можда замишљен, не од Вучића, Раме и Заева, него у неком европском центру, у нечијој глави у ЕУ. Да ли је можда замишљен као алтернатива за пуноправно чланство у ЕУ. Од тада се избистрило, не само после разговора у Београду, него сам предходно разговарао са председником Макроном, који ми је рекао да нико још нема намеру да нам нуди нешто друго, целом региону, осим пуноправног чланства и да се не размишља о алтернативама у овом тренутку. Од тог тренутка и ја сам почео стопостотно да верујем у такав концепт. Мој став је да „мини Шенген“ мора да нарасте, да буде „макси Шенген“ и да обухвати, што је пре могуће свих шест држава Западног Балкана“, каже председник Северне Македоније.

Да ли је, онда, могуће видети цео Западни Балкан у „мини Шенгену“?

„За мене је најбитније да тројац, који је практично почео ову иницијативу, већ су одржана два састанка и трећи је заказан, да позову и осталу тројицу да се придруже. За мене је посебно у том оквиру битно да председник Вучић, без прејудицирања око преговора са Приштином, позива и косовске Албанце, односно Косово“, навео је Пендаровски.

Пендаровски наглашава да ће, ако се увоји та нова француска методологија, она важити за све земље Западног Балкана – и оне које су у преговорима, као и оне које чекају позив, и да то неће бити добро.

„Практично она девастира све амбиције еурофила у региону, који желе да што је брже могуће Балкан буде део и институционалне Европе и политичке Европе. Довољо је да смо, што је неспорна чињеница, географски део Европе. Замислите, ако смо ми направили потез без преседана у историји светске дипломатије и да смо променили име наше државе и у међународним организацијама и у унутрашњој организацији, у нашим границама. Ако сам ја сада председник Северне Македоније, а БЈРМ је било име само у међународним организацијама, што је један несумњиво тежак компромис који смо направили због Европе и сада гледамо Европу која је на најмање годину и по дана одложила тај процес, каква порука се шаље косовским и српским политичарима који тек треба да почну да решавају исто тако много тешко питање међународног статуса Косова“, додао је и поручио да одлагање шаље лошу поруку.

„Ако ово постане пракса и одлагање постане правило, једном одложиш, други пут одложиш, сада Француска, а може да буде нека друга, пета држава која ће још једном да одложи, не знам која прича је могућа… Или док преговарате, Србија преговара пету годину, Црна Гора седам година и шта се догађа, ви тиме шаљете лошу поруку свим прогресивним елитама у региону, да се можда и не исплати да се бориш за европске вредности, јер нећеш добити заслужену награду на крају процеса“, рекао је Пендаровски.

Говорећи о решавању проблема Косова, Пендаровски је нагласио да прекрајање граница види као један анахрон процес.

„Последњи пут се то десило као размена територија и размена људи изнеђу Турске и Грчке 1923. године, значи пре скоро један век и то уз велику подршку међународних сила. Ја верујем да и ако дан данас разговарате са потомцима тих људи, да они носе дубоке трауме, јер се и данас помињу. Ја разумем легитимне интереса и Београда и Приштине, али апелујем на међународну заједницу, да ако је та опција једина одржива, да се реши један велики проблем који оптерећује и Србију и Косово, али и све нас у региону ако је то једина одржива опција ок онда можемо да урадимо оно што се еуфемистички зове корекција граница, али све државе у региону од БиХ морају да добију међународне гаранције, не од Београда и Приштине, него од најјачих политичких и безбедносних фактора, да друге границе у региону нећи бити штрпкане, да нема мењања других граница у региону, иначе би у том случају била отворена Пандорина кутија и имали бисмо понављање конфликата без краја“, рекао је.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!