Прочитај ми чланак

ПЕЉЕШЕ БУЏЕТ Фирми блиској власти дали 5,1 милиона евра из ПИО фонда!

0

Компанија Khaoticen добила је од Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање посао дигитализације пословних процеса за старосну и превремену пензију и медицинска вештачења. Уговор је вредан 600 милиона динара (5,1 милион евра).

Предмет јавне набавке је имплементација другог дела централног информационог система за подршку рада основне делатности ПИО фонда, односно модула „Медицинска вештачења и аутоматизација процеса старосне и превремене старосне пензије“, пише Нова економија.

Грађани подносе захтеве за туђу негу и помоћ, превремену и старосну пензију и они се тренутно решавају „традиционалним путем“ и често процедура решења и доношења коначног решења траје неколико месеци, пише у техничкој спецификацији. Додаје се да се због тога јавља поребе да се ови процеси дигитализују.

Циљ увођења овог решења је да се омогући унификација рада, повећа транспарентност, значајно убрза испорука услуге и дође до новчаних уштеда, наводи се у техничкој спецификацији тендера. Пројекат би требало да се реализује у периоду од годину дана од дана склапања уговора.

Khaoticen је у децембру 2021. године од ПИО фонда добио посао израде система за подршку рада основне делатности овог фонда.

Тада је у техничкој спецификацији наведено да је циљ набавке развој и имплементација модула будућег централног софтверског решења, умрежавање свих сектора и филијала у циљу брзе размене информација, података и докумената.

Khaoticen чест добављач државе и купац водопривредног предузећа

Нова економија је раније писала да је компанија Khaoticen у марту 2021. године купила Водопривредно привредно друштво (ВПД) Смедерево за 661.000 евра.

Како би испунила услов за конкурисање (да се бави сличним пословима), ова фирма је формално променила своју делатност у „изградња хидротехничких објеката“ на само пет месеци, колико је и трајао поступак приватизације.

Власник Khaoticen а Синиша Нарић био је партнер компанији Nites, у чијем чешком огранку је запослен и брат министарске Дарије Кисић, Бојан Кисић.

Khaoticen и Nites су у јануару 2020. године заједно добиле посао вредан 3,7 милиона евра за имплементацију система за безбедно управљање SCADA окружењем на локација ХЕ Ђердап.

Khaoticen је и чест добављач државних институција и предузећа. Само у току 2022. године компанија је потписала најмање 15 уговора самостално или као део конзорцијума са институцијама као што су Национална служба за запошљавање, Управа за заједничке послове покрајинских органа, ПИО фонд, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и предузећа Електродистрибуција и Пошта Србије.

Khaoticen је основан 2008. године, када су власници биле две фирме са Девичанских острва, Haddar Limited i Firsol Limited, као и компанија Hemoterm Smart Solution из Београда.

Међутим, Khaoticen је све до 2017. године имао приходе 100-200 милиона динара. Тек када су власници компаније постали Синиша Нарић (75 одсто) и Иван Никитовић (25 одсто) она почиње да остварује годишње приходе који су већи од милијарду динара, да би 2021. години достигли близу 3,1 милијарду динара. То значи да је фирма Khaoticen од 2018. до 2021. године три пута повећала своје пословне приходе.

Синиша Нарић постаје апсолутни власник компаније 2018. године. Нарић је до прошле године био и власник компаније БД Агро, која је у јуну променила име у Miagro Investment када ју је и преузела фирма Fresh Berry.

Нарић је у јулу 2020. године заједно са Марком Уљаревићем, који је у медијима цитиран као директор Сектора за истраживање јавног мњења Ipsos Strategic Marketinga, и Предрагом Курчубићем, директором Ипсоса, основао предузеће Нумератор.

Ова компанија је у марту 2021. године ушла у поступак ликвидације и која је избрисана из регистра АПР-а у октобру 2022. године.

Пријаву за покретање поступка ликвидације поднео је Игор Исаиловић, показују подаци објављени на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

Исаиловић је адвокат за кога је КРИК открио да га је садашњи министар финансија Синиша Мали често ангажовао у пословима вођења својих офшор компанија.