Прочитај ми чланак

ПЕКАРА У БОРЧИ: Како се манипулише народом – и родољубима и грађанском опцијом

0

Неће се родољубље доказати протестом испред пекаре уз песме и отворено пиво. Родољубље ће се доказати протестом испред Вучићеве канцеларије, који је по свему судећи, јавност почео да припрема на то да је Косово већ независно и да за то није крив он, него претходна власт. Дакле, прави родољуб ће устати против овакве или сваке друге, будуће власти, која планира да се одрекне јужне српске покрајине.

Случај пекаре у Борчи је нажалост показао како се и даље лако манипулише народом Србије, без обзира на његово политичко и идеолошко определење. 

У претходних недељу дана испред пекаре која је у власништву Албанца видели смо протесте због тога што је власников брат на друштевним мрежама објавио фотографију на којој показује симбол Велике Албаније. Затим су уследила окупљања подршке власнику, а многи политички фактори грађанске опције и невладине организације су скочиле у одбрану Албанца.

Ко год је исценирао овај догађај, а није тешко закључити из које кухиње долази борчанска папазијанија, је по свему судећи постигао циљ, јер се јавност претходних дана поларизовала и бавила једним не толико важним догађајем. Што је најгоре, већина и греши када заузима став по овом питању.

Када је реч о такозваним другосрбијанцима или грађанској опцији, свако устајање у одбрану Албанца из Борче пада у воду ако се исто тако не устане у одбрану српске породице Вулићевић са КиМ, којој је пре два месеца украдена крава са два телета.

Наравно, многи су одбрану пекара из Борче претворили у антишовинистички перформанс како би оправдали средства која добијају из иностранства. Али, многи испадају и корисне будале када се заузимају за права Албанца, а не пада им на памет да исто тако јавно иступе у одбрану Срба из косметских енклава, који у 21. веку живе у гету. Дакле, лицемерно је подржати Мон Ђураја, а не подржати породицу Вулићевић. Требало би тражити безбедност и једних и других.

Када је реч о појединцима који себе сматрају родољубима, испада да им је важније да ли је брат неког албанског пекара из Борче показивао двоглавог орла од чињенице да је Александар Вучић у недељу 5. маја дословно изјавио „да ће Косово добити независност и сувереност на целој својој територији“.

Када неко показује знак Велике Албаније у центру Београда, онда га одмах треба пријавити полицији за изазивање расне, верске и друге мржње. Уколико га полиција не ухапси у најкраћем року, права адреса за протесте је управо МУП у Булевару Деспота Стефана и Влада Републике Србије.

Легитимно је и залагати се за бојкот куповине у пекари „Рома“, али ни по једном закону ове земље се не може тражити да се нечија пекара затвори зато што је власников брат провоцирао на друштвеним мрежама, па макар и са шиптарским симболима. У супротном, даје се легитимитет сценарију, по којем ви сутра можете да отворите пекару, а онда локлани моћник из СНС без основа и мимо закона може вама да затвори радњу јер сте му конкуренција.

Неће се родољубље доказати протестом испред пекаре уз песме и отворено пиво. Родољубље ће се доказати протестом испред Вучићеве канцеларије, који је по свему судећи јавност почео да припрема на то да је Косово већ независно и да за то није крив он, него претходна власт. Дакле, прави родољуб ће устати против овакве или сваке друге, будуће власти, која планира да се одрекне јужне српске покрајине.

Прави српски родољуб не робује ни једној партији, не робује лажним патриотама постављеним од стране дубоке УДБА државе, који уз примитивну, запаљиву реторику имају за циљ да од младих људи такође направе корисне будале за прљаве циљеве уске интересне групе.

На крају, боље би било да се народ у Борчи и из околних насеља, без обзира на то какву идеологију имао, заједно окупио у протесту због чињенице да је изградња канализације у овом делу Београда и даље мисаона именица.

Дакле, док живимо као стока и док власт све више даје наговештаје незапамћене велеиздаје у историји, Срби би требало да се баве пекаром у Борчи. Докле тако?