Прочитај ми чланак

Павловић: Урушавање зграде на Врачару је последица деловања Весићеве мафије

0

Градски одбор Народне странке Београд саопштио је данас да је урушавање зграде у Видовданској улици у општини Врачар директна последица безакоња и деловања грађевинске мафије која влада градом, а на чијем челу се по одговорности налазе заменик градоначелника Горан Весић и начелник Сектора грађевинске инспекције Небојша Марјановић.

Goran Vesić FOTO: „Sport“

 

„Иако су станари зграде која се урушила указивали надлежнима и јавности на проблем, изостала је реакција грађевинске инспекције Београда, што очигледно потврђује коруптивну везу надлежних у инспекцији и представника приватног капитала, а на штету свих грађана Београда“, рекао је одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић.

Павловић је навео да је урушавање зграде у Видовданској улици последица још једног у низу грађевинских подухвата у којима нису урађени сви претходно потребни пројекти, прорачуни и припремни радови.

„Народна странка Београд захтева хитну реакцију тужилаштва како би се утврдила одговорност надлежних лица, а нарочито како би се испитала законитост поступка добијања грађевинске дозволе пред Секретаријатом за урбанизам и грађевинске послове и испитало да ли је темељ суседне зграде био заштићен, односно да ли је уопште изведен пројекат обезбеђења темељне јаме и пројекат шипова“, додао је Павловић.

Павловић је рекао да је „највећа одговорност извођача радова“, који са пројектом или без њега „није урадио кампаде (ојачања) темеља суседне зграде“, што је правило при оваквим ископима.

„Грађевинска инспекција Београда је морала током копања да изађе на терен и пре несреће утврди да постоји опасност да се суседна зграда уруши у неком делу, а да јој се статика и сигурност поремете у целости“, додао је Павловић.

„У систему у којем владају људи попут Весића поставља се питање да ли ће и ко икада одговарати и надоместити велику штету изазвану несавесним грађевинским радовима“, навео је Павловић.

Павловић је истакао да је инвеститор дужан да плати смештај свим људима угроженим урушавањем зграде и да санира штету тако да се зграда и њени темељи учврсте, као и да омогући сигуран повратак станарима.