Прочитај ми чланак

Патриотска опозиција се ујединила против пакта Вучић-Ђилас и признања Косова

0

Потребна је озбиљна промена косовске политике, која се сада води тако да се Косово брани у мери да се не наљуте партнери на Западу, речено је данас на заједничкој конференцији за новинаре четири „опозиционе патриотске странке“.

Да, ово је нова коалиција за очување Косова и Метохије у саставу Србије и она не позива на рат, речено је на конференцији лидера странака Заветници, Двери, Нова Демократске странке Србије и Покрета за обнову Краљевине Србије (ПОКС).

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да су се странке државотворне опозиције окупиле око заједничке теме, очувања Косова и Метохије у уставно-правном поретку Србије и противе се сваком покушају да се решење за то питање тражи ван тог оквира и Резолуције 1244.

Београд не сме и не може себи да дозволи међународну верификацију независности Косова, рекла је она, указујући да не долази у обзир било каква столица у Уједињеним нацијама за Приштину.

Ђурђевић Стаменковски је истакла да притисци који долазе из Брисела и Вашингтона имају за циљ да од Србије изнуде признање независности „12 одсто њене територије“.

Нема више уступака у којима Србија само даје, а ништа не добија. Морамо да утврдимо црвене линије, навела је она и истакла да су и Срби и Албанци на Косову грађани Србије.

Ђурђевић Стаменковски је рекла да су странке сагласне да је потребно поново формирати Министарство за Косово и Метохију, јер канцеларија није одговарајућег институционалног нивоа за тако важну тему.

Председник Новог ДСС Милош Јовановић рекао је да посланици који су се данас окупили бране част земље, правду и националну будућност.

Потребна нам је радикална, озбиљна промена косовске политике, која се води тако да бранимо Косово у мери да се не замеримо партнерима са Запада. Ако неко мисли да ће градити бољу будућност на поразима, то не бива. Ово није позив на рат, али јесте позив на озбиљну политику и дугорочну стратегију, објаснио је Јовановић.

Председник Двери Бошко Обрадовић потврдио је да је ово нова коалиција за одбрану и очување Косова и Метохије у саставу Србије, коју чине четири стране, три посланичка клуба, 31 посланик, који има 14 одсто подршке грађана Србије.

Наредна тема око које ћемо заједно говорити је питање увођења санкција Руској Федерацији. Како било ко може да разматра то питање, када нам је Русија стратешки партнер и гарант очувања Косова у саставу Србије, упитао је Обрадовић.

Обрадовић је, одговарајући на питање зашто је тема клана Вељка Беливука доминантна у расправи о изменама Закона о министарствима, одговорио да је на надлежним органима да дају одговоре о природи односа Беливука са властима, а не да се служе политчким памфлетима.

Председник ПОКС Војислав Михаиловић оценио је да је Косово и Метохија надстраначко питање и да се четири странке противе притисцима споља да се Србија условљава признањем независности Косова.

Михаиловић је рекао да су правно-обавезујући споразум и нормализација односа само погрдни еуфемизми за то да се Србија условљава да призна Косово.