Прочитај ми чланак

Паровић поручио Вучићу – или се држи Устава и закона или Ти…

0

Председник Народног слободарског покрета и један од лидера Народног блока, Мирослав Паровић је уручио лично писмо председнику Србије, Александру Вучићу, а затим је на конференције за медије објаснио тај свој поступак.

У наведеном писму Паровић наводи:

„Поштовани Председниче Републике Србије г. Вучићу,

Ви сте ставили потпис на документ којим су расписани избори за посланике Народне скупштине. Тим потписом, а на основу Устава Републике Србије и важећих закона који регулишу изборно право Ви сте дали гаранцију да ће у току целокупног изборног процеса сви учесници имати апсолутно иста права што је уосталом и суштина демократских избора. Ја Вас овим дописом позивам да поштујете Устав и законе Републике Србије као и потпис који сте ставили на документ о расписивању избора.

То значи да од Вас очекујем да поштујете дужност коју имате као Председник Републике Србије и која Вас обавезује да све грађане третирате једнако и бринете о томе да не буду доведени неравноправни положај. Парламентарни избори могу да се наставе само под апсолутно истим условима како су започети и сходно томе Вас позивам да државу из ванредног стања не уводите у антиуставни поредак.

Из тог разлога од Вас тражим да за све учеснике у изборном процесу буду омогућена иста она права која је имала коалиција око Српске напредне странке, а то значи:

• Могућност неометаног прикупљања потписа подршке грађана изборним листама на истоветан начин на који је владајућа странка прикупила преко 90.000 потписа. Ово значи да се мора омогућити да јавни бележници и друга лица овлашћена за оверу докумената долазе на оне локације које одговарају политичким чиниоцима који потписе сакупљају јер су управо на овај начин Српска напредна странка и друге странке блиске власти сакупили потписе.

• Могућност политичке промоције без ограничења у броју присутних грађана јер је у првих десет дана кампање владајућа коалиција имала низ промотивних скупова на којима није било никаквих ограничења.

• Могућност активног учешћа у политичким активностима свих грађана са правом гласа, а то значи да старији од 65 година, повратници из иностранства који су стављени у карантин и други грађани који трпе одређене рестрикције услед епидемије корона вируса морају добити могућност апсолутно слободног политичког деловања.

• Могућност приступа медијима са националном фреквенцијом како би грађани који су пуна два месеца били затворени у кућама и под константном кампањом власти могли да чују да у Србији постоје и неки други грађани, а не само они који су део режима и са њима блиски људи.

Лично разумем сву проблематику која је наступила због избијања пандемије вируса и потребу да се живот што пре врати у нормалу.

Међутим, Ви сте изборе расписали у моменту када је већ било јасно да ће се Србија наћи под ударом епидемије и да ће у таквим условима бити немогуће спроводити изборне радње и сходно томе лично Ви сносите добар део одговорности што се држава сада налази у стању својеврсног интерегнума. Излазак из ове ситуације никако не може да буде да се сада сви колективно правимо да у предходна два месеце није било ванредно стање са бројним грубим злоупотребама.

Такође, епидемија вируса још увек није завршена јер ће према тврдњама лекара новозаражених и преминулих сигурно бити још неколико недеља, а и последице на колективну психу нације ће бити још дуго имајући у виду да су људи били под двомесечном медијском пресијом у којој сте и Ви лично учествовали са каснијим образложењем да је застрашивање људи био начин да се они дисциплинују.

Уколико се Ви одлучите да ипак истрајете у увођењу антиуставног стања унапред Вас упозоравам да ћемо ми искористити све системске и вансистемске могућности за очување државног поретка у Републици Србији.