Прочитај ми чланак

Паровић: Баста био на челу млекаре која је шверцовала сир из Украјине у Русију

0

Председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић је данас тражио смењивање министра привреде Србије, Радета Басте, јер је 2018. године био на челу „Сремске млекаре“ која је прошверцовала око четири милиона килограма сира у Русију.

По његовим речима, та млекара из Сремске Митровице је настала тако што је пререгистрована фирма „Унион лек“ која се бавила трговином лековима.

FOTO: Youtube

„Трећег фебруара 2016. године, Унион лек мења име и уписује се као Сремска млекара и мења шифру делатности у производња и трговина млеком и млечним производима. У једном документу Агенције за привредне регистре у септембру 2017. године као одговорно лице за Сремску млекару уписан је Раде Баста, актуелни министар привреде“, рекао је Паровић на конференцији за новинаре испред Министарства привреде у Београду.

Како је навео, 2018. године у млекару је ушао и инострани капитал, односно компанија са Кипра која је у офшор зони, а годину дана касније „Сремска млекара“ је купила Дуванску индустрију из Бујановца.

„Након тога су започели велики посао: Сремска млекара извози сир у Русију. У новембру 2018. године званично од фитосанитарне инспекције Русије нашим инспекцијским органима долази допис да је недвосмислено утврђено да је Сремска млекара препакивала производе из Украјине, односно сир и да их је под лажном декларацијом извозила у Русију као производ из Србије“, рекао је Паровић.

Подсетио је да постоји трговински споразум Србије и Русије и да за српске производе не постоји царина када се извозе у ту земљу, али да је потребно том приликом доказати да је производ који се извози, пореклом из Србије.

„На декларацији је писало да је то српски производ и тих четири милиона килограма сира је отишло у Русију као српски млечни производ. Међутим, Руси су утврдили да је препакован сир који је пре тога увезен из Украјине, што је тамо забрањено, јер су на снази у том тренутку већ биле санкције. Тако је Сремска млекара у периоду кад је Баста био директор, извршила кривично дело, незаконитог извоза и препакивања робе“, казао је Паровић.

Додао је да је сир заправо био биљног порекла иако је декларисан као млечни.

Према његовим речима, српске институције су руским институцијама одоговориле на допис да ова фирма није регистрована у Србији, већ да има привремену дозволу која јој је одузета, да никада није имала дозволу за извоз робе у Русију, као и да је извршенио кривично дело лажног декларисања и да је извршено у иностранству.

„Вероватно је то препакивање извршено на Кипру. Од обећања за кажњавањем није било ништа, а Баста се 27. септембра 2018. године када је кренула истрага, одрекао свог удела у Сремској млекари и пребацио дужност на извесну госпођу Светлану Марковић“, рекао је он.

Баста је потом добио место директора „Београдских електрана“ и, према речима Паровића, позивао на увођење нуклеарне технологије у Србији.

„Постао је активни лобиста за нешто што је забрањено законом у Србији, пошто имамо мораторијум за изградњу нуклеарних електрана. Након функције директора електрана, награђен је функцијом министра привреде. Тражимо смену Радета Басте и да под хитно буде процесуиран“, рекао је Паровић.

Подсетио је да сада Баста покреће питање санкција према Русији и додао да је „вероватно љут јер му је пропао посао од најмање 20 милиона евра са сиревима“.

„Дакле, Вучић га је упутио да мора да покрене питање увођења санкција Русији да би испитао какав ће бити одоговор и српске и руске јавности и да би могао, у зависности од тог одговора, да и он покреће то питање на себи својствен начин“, рекао је Паровић.

Председник Покрета Љубав Вера Нада Немања Шаровић рекао је да захтева да тужилаштво почне да функционише, али да је свестан да Баста неће бити смењен.

Он је позвао грађане на протест против европског плана за Косово, у недељу 19. марта, да би показали „то што Вучић неће потписати, али ће спровести у дело“.

„Хоћемо да му кажемо да се српски народ са тим не мири, да му кажемо да нису сви Срби овце, да нисмо сви бескичмењаци и да још није читаву Србију претворио у сплачину какаву је претворио његову Српску напредну странку, па сад измишља неки нови покрет да превари овај мучени народ“, рекао је Шаровић.