Прочитај ми чланак

Парламент Северне Македоније прихватио француски предлог

0

Са 68 гласова "за" северномакедонско Собрање усвојило је закључке о такозваном француском предлогу за укидање бугарског вета и започињање приступних преговора са Европском унијом. Посланици најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ напустили су скупштину пре гласања.

Са 68 гласова „за“ посланици су усвојили закључке који обавезују Владу Северне Македоније да настави процес са Европском унијом и усвоји преговарачки оквир.

Посланици су усвајање закључака поздравили аплаузом и у скупштинској сали развили заставу Северне Македоније, као и заставу Европске уније.

Претходно су посланичке групе СДСМ и ДУИ доставиле нове нацрте закључака.

Гласање је прошло без посланика ВМРО-ДПМНЕ и Левице, који су напустили седницу Собрања, зато што није прихваћен захтев посланице Дафине Стојаноске за паузу од сат времена након завршетка расправе о француском предлогу преговарачког оквира.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ и Левице тражили су одбацивање француског предлога, који, према њиховим речима, води директној асимилацији македонског народа и дуготрајној опструкцији европског пута Северне Македоније.

Са друге стране, посланици владајуће коалиције уверени су да овај преговарачки оквир нуди неповредивост македонског идентитета, као и почетак преговора за пуноправно чланство у Унији.
Расправа у Собрању протекла је у напетој атмосфери уз размену

У међувремену, јављају скопски медији, група грађана и данас је окупљена испред парламента и протестује против француског предлога, пренео је Танјуг.

Протестанти, наводи се, бацају и тоалет папир према згради парламента.