Прочитај ми чланак

Парламент РС одбацио бонска овлашћења и промовисао право на самоопредељење

0

Народна скупштина Републике Српске рано јутрос усвојила је закључке којима се одбацују "бонска овлашћења" високог представника и најављује да ће парламент РС покренути иницијативу за укидање Канцеларије високог представника (ОХР).

У закључцима парламента, који су изгласали посланици владајуће већине СНСД, ДНС, ДЕМОС, СП, Уједињене Српске и НДП, „бонска овлашћења“ одбацују се као „потпуно неуставна, незаконита и нелегитимна, с озбиром на то да њихова примена представља флагрантну повреду уставноправног поретка БиХ и кршење основних људских права, као и медјународних инструмената за њихову заштиту“.

Посланици опозиционих странака, СДС и ПДП, као и бошњачких странка у парламенту БиХ, нису се уопште изјашњавали о предложених 20 закључака.

У закључцима се наводи да деловање високог представника представља кршење Анекса 10 Дејтонског споразума, којим је, како је наведено, установљена функција високог представника и дефинисан његов законски ауторитет, али не садржи одредбе које му дају овлашћење да издаје било какве обавезујуће одлуке.

„Неприхватљив је и непродуктиван даљи останак и понашање високог представника у БиХ, чије изјаве чешће доприносе неспоразумима него споразумима у БиХ“, додаје се у закључцима.

Народна скупштина РС усвојила је Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права РС, у којој се наводи да институције Републике Српске имају обавезу да инсистирају на доследном спроводјењу Дејтонског споразума, посебно Анекса четири Устава БиХ.

У информацији су наведене и тешке оптужбе на рачун опозиције у РС и представника СДС и ПДП у институцијама БиХ у Сарајеву, који су означени као „издајници, бакировци, носиоци пробосанске политике“.

Владајућа коалиција је у закључцима одбацила све акте који су, како је наведено, противуставни и нису у складу са Дејтонским споразумом.

Према усвојеним закључцима, ставови и активности који нису у складу са овим основним уставним начелом доводе до нарушавања уставноправног поретка БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те угрожавају мир и стабилност.

У случају изостанка реакције страна потписница, сведока Дејтонског споразума и представника медјународне заједнице на покушаје разградње Дејтонског споразума, парламент РС ће приступити доношењу новог Устава РС, о којем ће се изјаснити и градјани на референдуму, стоји у закључцима.

„Нови Устав РС засниваће се на изворним принципима Дејтонског споразума и омогућиће РС поврат одузетих надлежности и функционисање у складу са Дејтонским споразумом“, наводи се у закључцима.

У закључцима се налаже институцијама РС да, без одгадјања, предузму неопходне активности и припреме свеобухватне информације о околностима и активностима које су довеле до доношења одлуке о давању сагласности РС на споразуме о формирању Закона о одбрани БиХ, Закона о индиректном опорезивању БиХ, Закона о Високом судском и тужилачком савету БиХ, као и других закона којима су „дерогиране надлежности Републике Српске“.

Тражи се и преиспитивање свих закона које су наметнули високи представници у БиХ и којима се, како је оцењено, угрожава уставно-правни положај РС загарантован Дејтонским споразумом.

У закључцима се промовише и право РС на самоопредељење, што, како је наведено, у оквирима Дејтонског споразума подразумева очување дејтонске структуре и широке аутономије ентитета.

„У случају негирања права народа на самоопредељење које је прокламовано Повељом УН и даљој подршци активностима које воде разградњи Дејтонског споразума, Република Српска задржава право да коначно одлучи о свом будућем статусу“, наводи се у усвојеним закључцима.

У закључцима је наведено и да ће се свако деловање супротно ставовима Народне скупштине Републике Српске, као највишег законодавног и уставноправног органа РС, сматрати угрожавањем суверенитета и уставног поретка РС.

„Такве активности треба одредити као кривично дело по Кривичном закону Републике Српске“, наведено је у закључцима.

Закључцима се даље обавезују представници РС у Председништву БиХ, у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и у Савету министара да не учествују у мењању Пословника о раду и других аката којима би се смањио број предвидјених српских гласова и гласова из РС за доношење одлука из њихове надлежности.

Према усвојеним закључцима затражено је и покретање питања састава и начина рада Уставног суда БиХ, за који је наведено да нема легитимитет због присуства страних судија.

Закључцима је наложено Влади РС и осталим надлежним институцијама да покрену реформу институција правосудја на нивоу БиХ, односно Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и система Високог судског и тужилачког савета, сматрајући их незаконитим, јер је те институције наметнуо Високи представник.

Народна скупштина РС, наводи се даље у закључцима, наставиће да делује у складу са Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности којом се овај ентитет обавезао на војну неутралност.

Подржавајући сарадњу са НАТО, у закључцима је речено да се РС противу чланству БиХ у том војном савезу.

„Пре свега због тога што неприхватљивим сматра формирање НАТО границе према Србији, као и због огромних трошкова које би приступање овом савезу произвело за РС и БиХ“, наводи се у закључцима.

У случају „насилних“ покушаја приступања БиХ НАТО савезу, додаје се, Република Српска ће одржати референдум на којем ће градјани одлучити о чланству Републике Српске у било каквим војним савезима.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!