Прочитај ми чланак

Парама „гасе пожар“: Ватрогасци уплаћују Миловој странци и по 1500 евра за кампању

0

Истраживачки центар НВО МАНС из Црне Горе дошао је до нових података који продубљују сумњу да владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) користи успостављену шему за убацивање готовине у своје званичне финансије и то кроз наводне донације физичких лица.

Запослени у Служби заштите и спасавања Општине Даниловград су организовано и на исти дан уплатили 16.000 еура за потребе овогодишње изборне кампање ДПС-а. Најмања донација износила је 500, док су поједини ватрогасци издвајали и до 1.500 евра како би помогли владајућу партију, показују подаци које је анализирао МАНС.

Горан Радуловић, командир ватрогасне службе, потврдио је за МАНС да је „као члан и активиста ДПС-а од оснивања донирао 1.500 евра ДПС-у за потребе кампање за парламентарне изборе 2020. године.“ У имовинском картону Радуловића се наводи да је његова плата прошле године износила 1.200 еура, док је у јануару ове године примио 1.530 еура.

Према подацима Синдиката управе и правосуђа Црне Горе, ватрогасци имају просјечну мјесечну зараду од 550 еура, што није представљало препреку да даниловградски донирају и износе од 1.000 до 1.500 еура.

Све донације ватрогасаца из Даниловграда уплаћене су истог дана, 7. јула ове године, што је механизам путем којег су и њихове колеге из Подгорице подржале кампању ДПС-а 2016. године.

Како из МАНС-а наводе, додатну сумњу да се ради о организованој шеми за убацивање новца непознатог поријекла у изборну кампању ДПС-а изазива и чињеница да су и чланови општинских одбора из Бијелог Поља, Берана, Петњице и Шавника своје прилоге уплаћивали одређеним данима, а неријетко и у износима који су премашивали њихове мјесечне зараде.

Тако је пет чланова бјелопољског општинског одбора ДПС-а, укључујући и предсједника те општине Петра Смоловића и предсједника Скупштине Општине Абаза Диздаревића, уплатило укупно 4.500 евра. Осим њих, из Бијелог Поља су донације партији уплатили и Емин и Хајро Кајевић, и то укупно 3.500 еура. Све донације од чланова и активиста из Бијелог Поља уплаћене су истог дана, 17. јула 2020. године.

Дан раније, кампању је подржало и шест чланова беранског одбора ДПС-а, и то у укупном износу од 2.480 еура. Партију је подржао и петњички одбор, одакле је 16. јула стигло пет прилога – и то у укупном износу од 1.400 еура.

ДПС финансира кампању из фондова непознатог поријекла

Истраживачки центар МАНС-а овим је открио још један примјер организоване шеме за убацивање готовине у токове актуелне изборне кампање, док државни органи и то превасходно тужилаштво и даље остају нијеми на очигледан примјер прања новца под окриљем избора. Након што је откривено да су кампању за прошле парламентарне изборе наводно финансирали Роми с Врела Рибничких, социјални случајеви из Берана, радници подгоричке „Чистоће“ и „Водовода“, подгорички ватрогасци и више чланова општинских и главног одбора партије, који су уплаћивали новац најчешће на исти дан и у истој банци, евидентно је да се та пракса наставља и у оквиру ових избора, без икакве реакције надлежних органа.

Оваква пракса већ сада озбиљно дискредитује надолазеће изборе, јер се једној партији свјесно и прорачунато оставља простор да финансира своју кампању из фондова непознатог поријекла, уз сада већ препознате друге нелегитимне методе којима ДПС остварује предност у односу на остале учеснике у изборном процесу.