Прочитај ми чланак

Парадокс „Ана Брнабић“: Премијерки смета што грађани желе да остану у Србији

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић уписала је у подужи списак својих више него проблематичних изјава још једну - да је парадокс то што грађани ове државе не желе да је напусте. У ситуацији кад Србија сваке године остане без око 50.000 грађана који напуштају државу и одлазе у иностранство и када кубуримо са мањком лекара, медицинских сестара, запослених свих категорија… Кад подаци Еуростата показују да је од 2012. године и доласка Српске напредне странке на власт Србију напустило чак 240.000 грађана. По логици премијерке Брнабић, то очигледно није довољно.

Наиме, председница Владе била је у Крагујевцу, где је разговарала са синдикатима и представницима Стелантис групе, чији је део фабрика Фиат Србија.

Том приликом Брнабић је рекла да ће 1.550 запослених у Фијатовој фабрици аутомобила задржати посао, док ће 500 бити технолошки вишак.

„Тих 500 људи, укључујући све рањиве категорије, што значи труднице, мајке с децом, инвалиде и породице у процесу вантелесне оплодње, безбедно је и од 1. јула ће добијати плату 100 одсто, јер су до сада добијали 65 одсто, зато што није било значајне производње“, рекла је Брнабић и додала да у другу категорију од отприлике 1.000 људи спадају они који су потребни за производњу електрничног возила које ће Стелантис правити у Крагујевцу.

Навела је да ће они од 18 до 24 месеца провести на раду у Стелантисовим фабрикама у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој, након чега им је гарантован повратак на посао у Крагујевцу.

И ту је дошло до проблема.

Морам да разумем како да разумем

Одзив запослених који су заинтересовани да на две године напусте своје домове и породице по оцени премијерке очигледно није задовољавајући.

‘‘Оно што је мени занимљиво као парадокс, је поново то, да причамо о томе, како имамо огроман одлив људи, како сви наши људи одоше у иностранство да раде и како не можемо да задржимо људе. А онда, не можете ни са оваквим пакетом да пошаљете људе да раде у иностранству на 18 или 24 месеца, с тим да ће се вратити и да имају бонус пре него што оду, тамо загарантовану основну плату и бонус кад се врате. Тако, да имамо тај парадокс, да стално причамо како, ето, сви одоше, али сада изгледа сви желе да остану‘‘, рекла је премијерка.

Погубно по Србију

На питање зашто је председници Владе Србије парадоксално то што њени грађани неће да напусте државу, Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката каже:

“Како више коментарисати Ану Брнабић? Озбиљно то кажем. Она прича тако као да јој недостаје фонд речи да изрази оно што мисли”, каже Савић и додаје:

“На овај начин се радници Фиата практично терају да иду и иностранство, јер ће у супротном остати без посла. Такви су политика и однос наше државе према страним компанијама. Они су код нас заштићени као бели медведи, не знају шта је то инспекција, не зарезују ни Владу, ни државу, ни закон. Радници у Фиату су сад доведени у ситуацију узми или остави, а наша Влада учествује у томе. Ми остајемо без радне снаге свакодневном, на недељном нивоу остајемо без најмање једног лекара. У таквој ситуацији држава ће сад изгледа слати своју радну снагу како ком странцу буде било потребно. То је погубно за нас”, наводи Савић.

Србију напусти по 50.000 грађана годишње

Пре само неколико месеци подаци Агенције ЕУ за статистику (Еуростат), показали су да је нашу земљу у периоду владавине Српске напредне странке и успона њеног лидера Александра Вучића за седам година напустило око 240.000 грађана.

Од 2012. до 2020. године, са изузетком 2019, за коју нису доступне информације о миграцијама, Србију је, према подацима Еуростата, напустило чак 243.855 становника, којима су издате боравишне дозволе у земљама Европске уније.

Подаци показују и да је број одлазака из наше земље у константном расту од 2015. Само годину дана раније у Србији су одржани избори на којима је убедљиву победу однео СНС, освојивши 48,35 одсто, након чега је премијер постао Александар Вучић. Поменута изборна трка у значајној мери је рефлектовала тадашње расположење грађана, имајући у виду да су остали упамћени као избори са најмањом излазношћу до тада. Бирачко право искористило је тек 3,59 милиона грађана, што је 53,09 одсто од укупног броја уписаних бирача.

У години кад је Александар Вучић постао председник Србије, 2017, број грађана који су добили боравишну дозволу у ЕУ је износио 40.350, а годину дана касније број одлазака из Србије готово да је дуплиран у односу на 2013. и износио је чак 52.049.

Званични подаци о миграцијама за 2019. нису познати, док најновији подаци Еуростата, објављени у новембру ове године, показују да је Србију током 2020, упркос ограниченом кретању и пандемији вируса корона, напустило 40.872 грађана.