Прочитај ми чланак

Парада завршена, Стрижи одушевили Србију, живео Путин!

0

Летовима српских „мигова“ и руске трупе „Стрижи“ завршена је војна парада у Београду, уз интонирање „Марша на Дрину“.

Након завршетка параде, Владимир Путин, Томислав Николић и остали званичници напустили су свечану бину испред палате „Србија“.

putin-nikolic

17:22 – Дугоочекивани СТРИЖИ

Руска акро група „Стрижи“ лети на авионима Миг-29, типа 9-13 или 9-51.

Једна је од три активне акро-групе руског војног ваздухопловства и лети у саставу 237. Центра за приказ авијацијске технике који носи име руског војног пилота из Другог светског рата Ивана Никитовича Кожедуба.

Амблем групе је птица црна чиопа (стриж) на црвеној позадини, што је и шема бојења авиона који лете у тој акро групи.

3
17:21 – Парада тенкова

1

2

17:11 – Иду чете партизана!

Војна возила пролазе испред Палате „Србија“ док с разгласа може да се чује партизанска корачница „По шумама и горама“.

Подсетимо се и кинеске верзије ове славне песме.

Песма „По шумама и горама“ била је веома популарна међу југословенским партизанима током Народноослободилачког рата, али мелодија заправо потиче из СССР-а, када су је певали припадници Црвене армије у Сибиру из раздобља Руског грађанског рата.

16:36 – Падобранци отворили параду!

525120_rts-printscreen-rt_f

Парада је почела величанственим скоковима падобранаца, а затим је кренула пешадија.

На чалу параде је генерал Љубиша Диковић:

16:31 – Путин: Наши очеви и деде су ратовали за праву ствар

– Наши очеви и деде су ратовали за праву ствар и постизали су врхунску одважност. Њихова храброст није имала границе – рекао је Владимир Путин на отварању параде.

– Сада, овде, на паради, нас уједињују заједничка дубока сећања. То су понос и срдачна захвалност нашим ветеранима и тежња да будемо достојни њихове славе. У мају наредне године заједно ћемо прославити 70 годишњицу победе – рекао је Путин.

Он каже да смо платили „високу цену и морамо се супротставити покушајима хероизације нациста и помагача“.

– Од срца честитам грађанима Београда срећан празник. Живела братска Србија! – узвикнуо је Путин.

Путин стигао 

Путин уз Марш на Дрину стигао, народ виче: Путине Путине, Химна прекида скадндирање народа, почео говор Томислава Николића.

Киша је престала, народ виче – “ Путин наредио“

15: 45 Почела киша

Почела је да пада киша, министри нису били припремљени па су покисли. Обезбеђење је дотурило кесасте јакне што је изазвало огромно незадовољство. Киша је све јача и јача, министри су устали и размишљају да напусте бину.

15:30 – Шта су потписали данас Србија и Русија

Потписивање споразума

Представници Србије и Русије потписали су низ споразума:

Споразум са Руским железницама о реконструкцији северних делова железнице у Србији

Меморандум у области енергоефикасности и електричном снабдевању

Споразум о узајамној заштити тајних података

Споразум о војно-техничкој сарадњи

Протокол о размени података који карактеришу цену царине робе

Протокол између Гаспромекспорта и Владе Србије

Споразум о условима пребивања, привилегијама и имунитету руско-српског хуманитарног центра у Нишу

Споразум о реадмисији

15:07 – Стигао Емир Кустурица

525068_kusta_f
У свечану ложу стигао је и славни редитељ Емир Кустурица.

15:06 – Чека се почетак параде

Пешадија је постројена испред главне бине и спремна је за почетак параде. Из публике се могу чути узвици „Србија-Русија!“ и „Не треба нам Унија!“.

525052_kolona_ff

15:01 – Ко чува Путина у Београду

Владимира Путина чувају припадници Службе безбедности председника Русије. У целој служби ради између две хиљаде и три хиљаде људи, али је на непосредном обезбеђењу Путина ангажовано око 150 агената, од којих је двадесетак увек око њега. Јавно се види само мањи број телохранитеља који му рукама крче пут, или га бране од насртљиваца.

Путинови чувари морају да буду виши од њега, да би га заштитили ако неко покуша да пуца у њега. Ова служба наследница је, иначе, посебног одељења КГБ званог „Деветка“, које је у време СССР било задужено за заштиту највиших политичара.

14:46 – Попуњава се ВИП ложа

Свечана ложа се полако попуњава. До сада су стигли, између осталих, бивши председник Србије Милан Милутиновић, шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и немачки амбасадор Хајнц Вилхелм, али и познате личности из јавног и културног живота попут Драгана Бјелогрлића.

Стигли су и Бојан Костреш, Марко Ђурић и Санда Рашковић Ивић.

Подсетимо, списак гостију свечане ложе био је тајна све до последњег тренутка.

У исчекивању Војне параде чују се први повици и узвици.Маса скандира: Русија, не треба нам Унија! Путине, Србине, Србија је уз тебе, а на помен Вучића чују се звиждуци и псовке.

 

„Стрижи“ увесељава публику

 

Тренутно и даље није познато да ли ће надлетања авијације десити у форми у којој је то било планирано, због лоших временских прилика. У међувремену, један авион „г4“ надлеће Београд како би утврдио услове видљивости.

Такође, један авион „стрижи“ увесељава окупљене испред палате „Србија“.

НИКОЛИЋ ОДЛИКОВАО ПУТИНА

Председник Србије Томислав Николић одликовао је Владимира Путина за изузетне заслуге у унапређењу сарадње Русије и Србије. Он је на руском рекао драги брате Владимире, српски народ се поноси што ти носиш највиши српски орден.

putin-oredn_f

“Прихватам одликовање као знак љубави Србије према Русији и руском народу.  Желим да вас уверим да ће Русија увек прихватати Србију као најближег сарадника“ рекао је Путин пошто је примио одликовање од Томислава Николића.

Путин и Николић на интонирању химне

Војну параду можете гледати уживо
ОВДЕ

САСТАНАК ПУТИНА И НИКОЛИЋА

Руски председник Владимир Путин и председник Србије Томислав Николић почели су данас разговоре у Палати Србија.

ПУТИН: ПОДРЖАВАМО СРБИЈУ

Председник Русије Владимир Путин поручио је данас да две државе имају пуно тога заједничког у прошлости, а да пред собом имају добру будућност.

На почетку састанка са председником Србије Томиславом Николићем он је подсетио да су пре 70 година вођене борбе за ослобођење Београда оценивши да је то била „заједничка борба за исправну ствар“.

Када је реч о Косову, чију независност Русија не признаје, Путин је рекао да званична Москва ту заузима принципијелан став који се не заснива само на пријатељским односима две земље већ и на међународном праву.

„То је принципијелан став који неће подлећи никаквој промени. Подржавамо Србију и намеравамо да је подржавамо и даље“, рекао је Путин.

Он је оценио да трговинско-економски односи имају тенденцију раста, али да могу бити још много бољи и изразио наду да ће данас током разговора са српским званичнициам бити пронађени додатни разлози за даљу сарадњу.

Николић: Србија неће изгубити морал због Русије.

Николић је Путину пожлео добродошлицу.

– Модерно је да се пријатељство мери трговинском разменом. ми другачије гледамо на пријатељства. Србија данас нема непријатеља, али има мањих и већих пријатеља. Русију убрајамо у велике пријатеље. Размишљамо као наши преци и учимо децу да размишљају као ми. Све нас везује – језик, вера, порекло, али и то што смо увек били на истој страни. Данас нам је драгоцена подршка у територијалног интегритета, посебно на КиМ. То чувате, иако бисте могли другачије. Србија у Русији види великог сарадника и партнера. Србија неће угрозити морал лошим понашањем према Русији.Али, немамо избора, ми не можемо другачије. Наша привредна сарадња прати пријатељство, повећали смо обим сарадње. Извоз Србије је мањи од руског, али то је због енергената. Ми ћемо данас решавати и те проблеме које смо створили ми. Како да отклонимо дуговања, посебно у петрогхемијском комплексу.

Николић је нагласио да је пољопривреда најважнија.

– Русија би српском пољопривредом добила сигурност.

Путин и Николић у палати „Србија“

Колона са лимузинама председника Владимира Путина и Томислава Николића управо је стигла на плато испред Палате „Србија“.

Долазак Путина пропратила су црквена звона.

Војска превози на Нови Београд

Војска Србије организовала је бесплатан превоз до 6 каплара за све који у Београд долазе из унутрашњости.

Један војни аутобус скупља путнике са железничке станице, а један са аутобуске. Аутобуси су возили у 10, 11, и 12 сати а последњи полазак је у 13:00. Организован је и повратак грађана од стајалишта 6 каплара до главне аутобуске и железничке станице у 17 и 18 сати.

Путин и Николић кренули ка Палати „Србија“

Председници Путин и Николић су након полагања венаца на Новом гробљу кренули ка Палати „Србија“.

Према програм, предвидјено је да у 13 часова Николић и Путин имају тет-а-тет разговоре, после чега ће му, у 13.35, председник Србије уручити Орден Републике Србије на великој огрлици.

У 13.50 тет-а-тет разговоре са Путином имаће премијер Александар Вучић, а после радног ручка предвидјено је потписивање више медјудржавних уговора.

Николић и Путин полажу венце на Новом гробљу

polaganje-venaca

Председници Путин и Николић присуствују церемонији полагања венаца на гробљу Ослободилаца Београда, а у 12.40 биће му приређен свечани дочек на платуо испред Палате Србије.

grob_ff

Цвеће су положили уз интонирање химни Руске федерације и Србије. Након тога су кренули ка фигури Црвеноармејца.

На венцу који је положио Николић писало је „Храбрим руским саборцима“.

Николић: Како смо нашли термин за посету Путина

Посета председника Русије Владимира Путина је договорена раније, а постојала је обострана жеља да присуствује прослави 70 година од ослобођења Београда, рекао је за РТС председник Србије Томислав Николић на аеродрому „Никола Тесла“.

ФОТО Долазак Путина у Београд

 putin03

Путин и Николић се изљубили три пута

Председника Путина дочекао је Томислав Николић. Приликом Путиновог изласка из авиона „иљушин 96“, двојица председника су се пољубила три пута.

Колона креће ка Новом гробљу

Након тога су истим возилом кренули ка Новом гробљу, где ће положити венце на посменик Ослободиоцима Београда.

Слетео Путинов авион

avion-01_fПутинов авион на аеродрому „Никола Тесла“

Авион с председником Руске федерације Владимиром Путином слетео је на београдски аеродром.

Председника Русије Владимира Путина на аеродрому Никола Тесла дочекаће председник Србије Томислав Николић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: ПУТИН ПОКАЗУЈЕ ДА И ДАЉЕ ИМА УТИЦАЈ

Западни медији оцењују данас да ће посета и присуство на војној паради у Београду бити прилика за руског председника Владимира Путина да покаже да Москва и даље има утицаја у региону, док Србију, кандидата за ЕУ који покушава да балансира између Истока и Запада, донекле ставља у неугодан положај.

Ројтерс указује на симболизам Путинове посете у време када Србија балансира између ЕУ, којој жели да се прикључи, и Русије, веома моћног савезника и сталне чланице УН с правом вета у Савету безбедности, кога не може да напусти. Немачки лист „Тагесцајтунг“ такође истиче да организатори војне параде желе да подсете на у великој мери занемарену антифашистичку традицију земље.

И британски „Гардијан“ примећује да је парада померена унапред како би се уклопила у Путонову агенду

Асошиејтид прес наводи да ће централно место разговора руског председника са српским званичницима заузети економска питања и енергетика, укључујући изградњу Јужног тока, којем се „противи ЕУ“.

ОКО 1.000 НОВИНАРА ПРАТИ ПОСЕТУ ПУТИНА

Око хиљаду новинара из 170 медијских кућа из земље и иностранства пратиће данас посету руског председника Владимира Путина и војну параду поводом 70 година од ослобођења Београда.

Део руских новинара је већ стигао у Палату Србија, где влада ужурбана атмосфера и припреме за праћење посете угледног госта.

Руски председник би требало да слети на аеродроме Никола Тесла нешто пре 12 часова, одакле ће се запутити на гробље Ослободиоцима Београда, где ће са председником Србије Томиславом Николићем положити венце. 

Безбедносне мере за праћење посете шефа Кремља су на веома високом нивоу. Новинари нису могли у сопственој режији да дођу до Палате Србија, већ само организованим превозом, аутобусима који су кренули са паркинга испред Дома Народне скупштине.

ПОСЛЕДЊЕ ПРИПРЕМЕ ИСПРЕД ПАЛАТЕ „СРБИЈА“

Tan2014-10-16_93051325_0

Последње припреме су у току, војници гланцају тенкове, ЈКП “Градска чистоћа” чисти улице од лишћа. Људи пролазе и не знају баш где треба да стану, мало су збуњени, али ипак проналазе начина да се сликају са војницима…

Из Бара због Путина и руског оружја

После кашњења од 40 минута, на Главну железничку станицу је стигао воз из Бара у коме није била велика гужви, а наши репортери су затекли у двојицу Барана које киша није спречила да дођу на параду.

– Дошли смо да видимо спектакл, а надамо се и неком новом уговору са Русима о наоружању. Не верујемо да ћемо моћи да видимо Путина – рекао нам је Борис из Бара и додао да је последњи пут у Београду био пре две године.

Деда Антоније има 87 година и међу првима је дошао на параду

deda_ffИспред палате „Србија“ деда Антонија Најдаковског из Ђевђелије у Македонији.

Деда Антоније је првоборац, има 87 година, учесник је НОБ-а и ратовао у Македонији. Како нам је рекао одушевљен је парадом, иако још није ни почела!

Киша престаје до 12

parada-03

Киша која од јутрос пада у Београду, престаће у наредних сат и по времена, кажу у РХМЗ.

ПОГЛЕДАЈТЕ Ушће под ОПСАДОМ

Путин – најтраженија „роба“ у Београду

Продавац на штанду из Кнез Михаилове улице, Срђан Вранешевић, каже да се од јутрос највише траже мејице са Путиновим ликом. Њих највише купују наши, али и странци.

fotka-4_fСувенири с Путиновим ликом који се сутрос могу купити у Кнез Михаиловој улици

Последње припреме су у току испред палате „Србија“

Последње припреме су у току, војници гланцају тенкове, ЈКП “Градска чистоћа” чисти улице од лишћа. Људи пролазе и не знају баш где треба да стану, мало су збуњени, али ипак проналазе начина да се сликају са војницима…

ФОТО Плато испред палате „Србија“ јутрос

parada-pred

parada-pred1

Касне возови из унутрашњости

На Главној железничкој станици тренутно без већих гузви, али очекује се велико кашњење возова из Ниша. Воз који је из овог града требало да стигне у 8:47 касниће чак 240 минута, а воз који је требало да дође у 12:57 касни 100 минута.

Полиција на надвожњацима

Код зграде Генекса и на надвожњацима изнад аутопута већ су распоређене снаге полиције јер се очекује да туда прође председник Русије Владимир Путин.

Полиција на сваких 50 метара

parada-pred16

Испред СИВ-а још увек нема окупљених грађана. Простор испред СИВ-а је окићен стотинама руских и српских застава. Полицајци су распоређени на сваких 50 метарара, а саобраћај се за сада поред зграде СИВ-а одвија несметано.

Палата Албанија у бојама српске и руске заставе

zgrada-albanija-zastave

Палата Албанија добила је поводом 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату нови сјај и светли у бојама српске и руске заставе.

Гланцају Београд за Путина и параду

Нису само војна возила и униформе били подвргнути гланцању пред данашњу параду. Мора цео Београд да се покаже у репрезентативном светлу

Путинових шест сати у Београду

523373_1213_lb

Руски председник ће у Београду боравити 6 сати.

Распоред седења у ВИП ложи на паради и даље ТОП СИКРЕТ

parada141

Распоред седења у ВИП ложи на паради држи се у тајности до краја. Оно што се зна јесте да су се посланици Скупштине Србије отимали ко ће да седи баш на трибини с најважнијим гостима.

(Блиц, Вечерње новости)