Прочитај ми чланак

ПАЛМЕРУ ЈЕ ИЗГЛЕДА ЉУБИМАЦ ВУЧИЋ: Опозиција да одустане од бојкота

0

САД се надају да ће опозиција у Србији одустати од бојкота избора и да ће са представницима власти постићи договор око изборних услова, рекао је заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Метју Палмер. Он је негирао да је учествовао у организацији састанка представника власти и опозиције.

Палмер је после састанка власти и опозиције, уз посредовање цивилног секторта, у интервјуу за Глас Америке рекао да „мисли да има много питања у вези са равноправним (изборним) условима“ у Србији.

„Свакако, ако опозиција не верује да су услови фер, има простора за отворени дијалог, отворену расправу о томе. Надамо се да ће бити постигнут споразум и да ће бити пронађен начин да све политичке партије учествују на изборима, како би грађани Србије имали прави избор“, казао је Палмер.

Додао је да се нада да ће све стране успети да се усагласе и да ће опозиција учествовати на изборима, „јер смо их на то константно и охрабривали“.

Он је негирао да је учествовао у организацији састанка представника власти и опозиције на ФПН-у, како су објавили медији.

„Апсолутно не. Нису им потребни посредници, реч је о политичким партијама и лидерима који се добро познају и добро разумеју. О томе се дуго разговара у Београду и заиста нема потребе да се САД или било који спољни актер ту убацује“, рекао је Палмер.

Дијалог Београда и Приштине да иде ка међусобном признавању
Палмер је за Глас Америке говорио и о томе да ли после оставке косовског премијера Рамуша Харадинаја постоје веће шансе за обнављање дијалога Београда и Приштине и за споразум Србије и Косова.

„Надамо се да Београд и Приштина могу поново да нађу пут до преговарачког стола и да онда нађу обострано прихватљиво решење чији је резултат пуна нормализација односа и које отвара пут ка европској будућности за обе земље“, рекао је Палмер.

Додао је да би САД волеле да нова влада Косова буде формирана што је пре могуће и да учини све што је потребно да дијалог буде настављен, укључујући укидање такси на робу из Србије и БиХ.

Упитан да ли после оставке Харадинаја постоји већа вероватноћа да председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, постигну споразум који подразумева размену територија, Палмер је рекао да су САД тренутно усмерене „да обе стране врате преговорима“ и да ће се, када се то деси, говорити о томе шта би две стране могле да испреговарају.

„А то треба да дефинишу обе стране. Нико неће бити приморан да ради нешто што не може да уради. Али бисмо волели да се преговори одвијају у доброј вери и иду ка договору који води међусобном признавању Србије и Косова и отвара пут ка Европи. САД неће диктирати домет преговора“, навео је Палмер.

Упитан да ли су тачни наводи неких експерата у Вашингтону да већ постоји нацрт споразума који су договорили Вучић и Тачи и да се сада тражи начин да се тај договор „прода јавности“, Палмер је казао да није видео „неки нацрт договора или неки договор који чека да буде потписан“, ако такав и постоји.

„Договор који се постигне мора бити свеобухватан, мора имати политичку, безбедносну, економску, трговинску, културну компоненту, део који се односи на заштиту имовине СПЦ на Косову. Дакле, мислим да је фокурисање искључиво на мапе и територију далеко од онога што би требало да подразумева свеобухватна нормализација. Шта је нормализација, могу да дефинишу само учесници у преговорима, а за то је потребно да се врате за сто“, додао је Палмер.

Србија мора да реши слободу медија

Говорећи о медијској ситуацији у Србији, Палмер је рекао да је „о питању слободе медија причао са званичницима на свим нивоима у Београду“.

„То је нешто што Србија мора да реши како би напредовала на европском путу. ЕУ ће пажљиво посматрати атмосферу у којој раде медији у Србији како би осигурала да је фер, избалансирана, непристрасна, да опозиција има приступ медијима. Дакле, важно је за европску перспективу Србије“, навео је амерички званичник.

Упитан да ли верује да Влада Србије може да предводи тај процес, Палмер је казао да то „није само питање владе“, већ да „улогу имају и опозиција, цивилно друштво и медији“.

„И међународна заједница има своју улогу у идентификовању проблема и сарадњи са властима како би ти проблеми били решени. Важност овог питања се не може довољно нагласити“, додао је Палмер.