Прочитај ми чланак

ПАЛМЕР И ДАЧИЋ разговарали на Бледу о Космету и лобирању за повлачење признања

0

Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава, пре неколико дана је изјавио да је циљ САД да се опет успостави дијалог измеђи Београда и Приштине, који би довео до међусобног признања, а као предуслов за наставак дијалога је потребно да тзв. Косова укине таксе, а Србија престане са лобирањем за повлачење признања.

FOTO: YOUTUBE

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас током Бледског стратешког форума са Метјом Палмером, замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава и новоименованим специјалним представником државног секретара САД за Западни Балкан.

„Метју Палмер је мој стари зналац, познајемо се више од десет година. Данас смо анализирали приоритете његовог будућег рада, и могу рећи да му ни мало неће бити лак задатак, али Србија ће бити конструктиван партнер“, рекао је Дачић, пренело је његово министарство.

„Анализирали смо перспективу стања у целом региону“, рекао је Дачић и навео питања ситуације у БИХ, да ли ће ЕУ отпочети преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, да ли ће Косово добити визну либерализацију.

„На данашњем састанку смо анализирали и односе Београда и Приштине. Свакако, морамо да сачекамо резултате избора на КиМ, формирање владе и надамо се да ће нова влада укинути таксе и отворити простор за наставак дијалога“, преноси се у саопштењу изјава Дачића, који није споменуо које уступке је Палмер тражио да српска страна учини, иако је Палмер званично изјавио на чему САД инсистира.

Састанак с Палмером је био „веома позитиван, надамо се да ће он имати позитивну улогу у покретању дијалога“, резимирао је Дачић и додао да „такође морамо да сачекамо избор новог високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност“.

„Дакле, отвара се могућност за наставак дијалога, али није реално да се то деси пре формирања владе на Косову“, изјавио је Дачић на Бледу.