Прочитај ми чланак

Палма утиче на сведоке, морао би да буде бар са наногицом

0

Свакодневна гостовања на телевизијама са националном фреквенцијом, јавна упозорења власти да зна детаље о извесним несрећама, организовање близу 400 жена из Јагодине да покрену тужбу против потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић, па и изненадно "обртање ћурка" оснивача Универзитета Мегатренд Миће Јовановића у директном преносу, очигледан су знак да лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма утиче на потенцијалне сведоке, који би могли открити детаље о његовом дугогодишњем подвођењу малолетница. Да би се то спречило, оцењују саговорнице портала Нова.рс, јавни тужилац је већ Марковићу морао одредити притвор или наногицу, без обзира на то што против њега још није покренута кривична пријава.

Марковић је јавно оптужен за вишегодишње подвођење, махом малолетних девојка.

Foto: Screenshot/Tv Pink

Ове оптужбе у јавност је пласирала потпредседница ССП Мариника Тепић.

„Шема је увек иста. Прослава нечега, уз естрадне звезде попут Цеце, Лукаса, Ђанија, јер су они мамац за студенте и млађе људе. Након тога, око поноћи, на сцену ступају анимир даме. Оне путују са том делегацијом, неке су из Јагодине, а међу њима неке раде и у јавним предузећима…”, део је изјаве сведока који је рекао да је реч о школском примеру елитне проституције, а коју је прочитала Тепић.

Марковић је решио да на ове оптужбе одговори из свог расположивог оружја.

Данима је главни гост многих телевизијских емисија у којима говори да су оптужбе лажне. Најавио је тужбу против Тепић, коју ће покренути жене из Јагодине, што се као по налогу и догодило. О овоме је говорио и у Скупштини, а у јутарњем програму једне телевизије са националном фреквенцијом јавно је запретио власти разоткривањем једне несреће, иако није прецизирао које.

Врхунац ове офанзиве свакако је тренутак када у емисији Хит твит оснивач Универзитета Мегатренд Мића Јовановић мења плочу и пријављује се за главног сведока његове одбране. Након што је данима за портал Нова.рс износио врло тешке оптужбе на рачун Марковића и подвођења малолетница, чему је како је рекао и сам присуствовао.

У први мах необјашњиво. Мада можда и није…

Очигледни утицај на сведоке

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић сматра да је све ово последица очигледног утицаја на потенцијалне сведоке.

„Марковић диже галаму и настоји да тужбама против жена, које су изнеле неке непријатне детаље из његовог живота, целу ствар отегне. Ја и даље мислим да Александру Вучићу не треба ова педофилска афера и да ће спречити да му се то пришије ако има памети у глави“, рекла је за Нова.рс.

Посебно се осврнула на епизоду са Марковићем и Мићом Јовановићем у главним улогама.

„Није Драган Марковић Палма било ко. То је човек који је шеф једне од владајућих странака и важан је стуб овог режима. Мића Јовановић је човек који има толико путера на глави и толико пута је већ мењао стране, тако да није никакво чудо да је променио мишљење. Штавише, мислим да је ово био његов пробни балон, јер је после Палма изашао и рекао да зна неке ствари о људима на власти. Вероватно је после тога Мићи речено да треба да промени мишљење“, истакла је она и додала да је вероватно постојао Палмин утицај у целој причи:

„Наравно да он утиче на сведоке. Ако је мене звао 16 пута док га нисам блокирала, замислите шта тек ради потенцијалним сведоцима који би евентуално иступили и могли нешто да кажу“, навела је Рашковић Ивић.

Водинелић: То је за притвор

Дугогодишња професорка на Правном факултету, а затим на Правном факултету Универзитета Унион у Београду Весна Ракић Водинелић сматра да је Марковић до сада морао бити у притвору.

„Мени све ово изгледа као утицај на потенцијалне сведоке, ми у овом тренутку не знамо да ли има и утицаја на жртве, али ово је и покушај утицаја на јавно мњење. Он је тај профил политичара који је уверен да се не суди на суду, већ преко таблоида. Такође, може се видети и чути да је веома насртљив према одређеним људима, а могу да замислим само колико је насртљив мимо овога што можемо да видимо. Да би се избегао овакав утицај на сведоке, а потенцијално и на жртве, Драган Марковић Палма морао је већ бити у кућном притвору са наногицом или у притвору“, каже Водинелић за Нова.рс.

С обзиром на то да против Марковића није покренута кривична пријава, Водинелић каже да то није никаква препрека за реакцију јавног тужиоца.

„Јавни тужилац је дужан да покрене поступак, ако постоји основана сумња на извршено кривично дело. У овом случају, с обзиром да постоји велики утицај на јавност, мислим да је требало да узме ствар у своје руке. Јавно тужилаштво је у овом случају морало да реагује, без обзира на то што нема кривичне пријаве. Ако постоји опасност утицаја на сведоке и жртве, што је у овом случају очигледно, Марковићу је требало да буде изречен кућни притвор са наногицом или притвор. И није то никакво чудо, јер су људи за много мање ствари били у притвору месецима“, наводи Водинелић и додаје:

„Треба сви да запамтимо име Младена Николића који је умро у притвору због СМС поруке коју је послао комшијима, а била је критика Вучића. Сетимо се и жене која је шест месеци била у притвору због претњи Вучићу преко Твитера. За Палму очигледно важе другачија правила“, закључује Водинелић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!