Прочитај ми чланак

Пала прва казна у Скупштини: Напредњаци изгубили живце због увреда на рачун Вучића

0

Развој догађаја:

15:33

Јованов и Новаковић поново у расправи

Миленко Јованов, шеф посланичке групе Српске напредне странке, поново је ушао у расправу са Бориславом Новаковићем из Народне странке, ког је назвао лоповом.

„Лопов увек види лопова. Он је најкорупиранији представник жутог режима у Новом Саду“, рекао је Јованов.

За реч се потом јавио Новаковић који је рекао да је Јованов, док је био члан ДСС, говорио за Вучића „да је психопата и издајник“.

„Ја сам Александра Вучића узео у заштиту и рекао сам да је он само шмокљан и нестабилна особа. Буди мало правичнији према човеку“, рекао је он.

У том тренутку је Владимир Орлић изрекао опомену Бориславу Новаковићу на сугестију Сандре Божић.

15:15

Настављена седница

Настављена је седница Скупштине Србије после паузе. Реч је добио Миодраг Гавриловић из Демократске странке, који је сугерисао да му није јасно због чега се акценат ставља на Министарство за унутрашњу и спољну трговину.

„Питам да ли је предлагач размишљао да посебну пажњу посвети и на енергетику, здравство и просвету. Зашто није акценат на овоме, већ на спољној и унутрашњој трговини“, питао је он.

14:11

Одређена пауза

Председник Скупштине Србије одредио је паузу у трајњу од сат времена. Он је рекао да ће посланици наставити са дискусијом у 15 сати.

14:05

Јовањица поново у Скупштини Србије: Посланици расправљају о томе да ли нам је потребно Министарство з борбу против организованог криминала
Плаy Видео

13:35

Рагуш и Грбовић у расправи

Грбовић је питао посланике владајуће већине да ли су икад чули да се један председник повлачи зато што му је тешко.

„Ниједан државник неће оставити своју земљу зато што му је тешко. То је нечувено. Зато ви данас називате екстремистима све оне који имају свој политички став и који имају храбрости да тај свој став заступају. Ви браните идеје које не разумете и које потичу из једног мозга. И зато сте спремни да до краја браните нека решења која не могу да прођу и основна испитивања логике“, навео је он.

С друге стране, Марина Рагуш из СНС је рекла да се Грбовић „кандидује за власт на веома погрешан начин“. Она је оптужила Грбовића и његов покрет да су подржавали странку Хашима Тачија, бившег премијера Косова.

„Патриотизам се не дефинише тако што заступате интерес других држава. Српски национални интерес би морао да буде категорички императив свима нама“, рекла је она Грбовићу.

13:12

Грбовић: Ви би сте највише волели да Вучић постане цар

Посланик групе „Уједињени“ Павле Грбовић рекао да је претходних дана било много речи о броју министарстава, али да то није суштина и најважније питање.

„Јасно да је коалиција велика и да су апетити велики. Ваља то намирити“, навео је он.

Грбовић је рекао да би посланици СНС били најсрећнији кад би Србија постала царевина са династијом Вучић на њеном челу.

„Тиме бисте ви ослободили себе и последњих трагова одговорности да било чему одлучујете у овој земљи и могли бисте да се посветите својој омиљеној дисциплини – а то је међусобно надметање ко више обожава суверена“, навео је Грбовић.

12:04

Алексић: Власт одговорна за Беливука

Мирослав Алексић рекао је да ће подржати предлог Срђана Миливојевића о формирању министарства које би се бавило проблемима који се односе на организовани криминал и корупцију.

„Вељко Беливук је настао за време ваше владавине. Очигледно је да држава није хтела или није знала да спречи настајање и функционисање таквих група. То је суштина“, рекао је Алексић.

12:00

Јавио се и Ђукановић

Адвокат Предрага Колувије и посланик СНС Владимир Ђукановић, искористио је данашњу седницу Скупштине како би одбранио свог клијента. Он је навео да постоји организована мрежа која води медијску кампању која је измислила причу о Јовањици.

„Ангажовали су одређене политичаре и озбиљан страни фактор учесвује у свему томе“, навео је он.

11:41

Јованов: Онај ко је млео псе у пљескавице, сад би да меље људе

За реч се јавио затим Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“, који је Миливојевића назвао „примероком“.

„Овај човек је млео псе у пљескавице, а сад би да меље људе у ћевапе. Оптужио је Судско веће да је примило паре.. А ко одлучује, ако не веће? Је ли геније? Је ли примерак. Да сам имао прилику да раније чујем ово излагање, ја бих поднео амандман на другачије дефинисање Министарства здравља, јер је ово очигледан доказ да оно не функционише како треба и да не покрива како треба болеснике“, рекао је Јованов.

Он је додао да постоје „болесници које штити имунитет“, који су унели сведочење Вељка Беливука у Скупштини.

„Исти ти су вриштали и скакали до плафона кад су неки други оптужени говорили о њима и њиховим шефовима“, навео је Јованов.

11:23

Миливојевић: Знамо како је завршио Цвијан

Посланик Демократске странке, Срђан Миливојевић, рекао је да Србија има више министарстава од неких развијених земаља.

„Нама министарства предлаже иста власт која је сачинила Владу и 1999. године. Тад су имали 37 министарстава. Што више министарстава, то већа крађа. Овде се такмичимо бројевима, где смо, како смо у свету. Ево, и ја ћу да изнесем неке бројеве. По организованом криминалу и корупцији, Србија је на првом месту. Нема балкона за европске шампионе у организованом криминалу и корупцији. Предложио сам да се формира Министарство за организовани кирминал и корупцију на највишем нивоу. То сам урадио, после шокантног сведочења истакнутог члана СНС Вељка Беливука, о везама функционера напредњака са његовим криминалним кланом, очигледно је да морамо да тражимо формирање овог министарства“, рекао је он.

Он је додао да БИА и МУП нису на добар начин радили безбедносне провере људи који су се кандидовали за највише државне функције.

„Зато нам се десила Дијана Хркаловић. Најављује се формирање неког Патриотског блока од СНС и њених сателита. Важно је да је да МУП заштити све оне који смогну храбрости да се кандидују против Александра Вучића, јер знамо како је завршио Владимир Цвијан, његов противкандидат“, рекао је Миливојевић.

Уследила је жустра реакција посланика СНС, а и сам председник парламента Владимир Орлић је опоменуо Миливојевића да води рачуна шта говори.

10:38

Весић одговорио Јанку Веселиновићу

Горан Весић, посланик СНС, осврнуо се на говор Јанка Веселиновића, рекавши да је његов опонент добио стан од Хрватске, иако није избеглица.

„То је човек који отео стан Милици Баџи, Српкињи у Обровцу. То је особа које учествовала у уништавању српске „Тесла Банке“ у Хрватске и особа која је организовала Србе да гласају за ХДЗ“, рекао је Весић.

Током говора Горана Весића, напредњаци су испуштали чудне звукове.

10:24

Веселиновић: Укинити сувишна министарства

Посланик „Уједињених“ Јанко Веселиновић рекао је да је власт поставила рекорд у бахатости, с обзиром на број министарства који је предложен.

„Наш предлог је да смањите број министарстава. Сматрамо да би требало да се укине Кркобабићево министарство за уништававње села и да се припоји Министарству пољопривреде. Сматрамо да би требало укинити Министарство за јавна улагања које је вероватно намењено Весићу, који је уништио Београд. Да се укине министарство Гоце Чомић. Такође, сматрамо да би министарство за унутрашњу и спољашњу трговину требало припојити Министарству привреде“, навео је он.

09:42

Скупштинска расправа улази у трећи дан

Посланици Скупштине Србије данас ће наставити рад расправом о амандманима на предлог измена Закона о министарствима.

На предлог закона поднето је 78 амандмана.

Изменама Закона о министарствима које је поднело 148 посланика, предвиђено је да будућа влада има 25 ресора, што је опозиција оштро критиковала, уз оцену да су министарства „измишљена“ и креирана „како би се задовољили страначки апетити“.

У односу на актуелну Владу Србије, у новој влади према предлогу закона уместо Министарства просвете, науке и техолошког развоја постојаће Министарство просвете и Министарство науке, технолошког развоја и иновација.