Прочитај ми чланак

ПАЈТИЋ: Опозиција мора бојкотовати парламент, ово сада је – легитимизовање режима

0

„МИ ВИШЕ НЕМАМО ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ НИ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ, МИ ИМАМО - ВУЧИЋА“

БИВШИ председник Демократске странке и Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да опозиција у Србији мора да има „радикално другачији приступ“, јер ће у супротном актуелни режим „јако дуго трајати“, а опозиција у томе бити саучесник.

„Ми више немамо ни председника владе ни председника државе, ми имамо Вучића. Зато говорим опозицији да је време за радикално другачији приступ, за делегитимизацију квази-институција и квази-демократије у Србији јер овакав режим може јако дуго трајати“, рекао је Пајтић у интервјуу за Дојче веле (Deutsche Welle).

Он је оценио наивном идеју да ће осиромашеном, и како је рекао, затупљеном становништву пући филм па ће се дићи да мења режим.

Према његовим речима, актуелни режим је у својим рукама концентрисао не само медије већ и све финансијске ресурсе и забранио сваком пословном човеку да помисли да помогне било коме у опозицији.

„Немогуће је поредити 2000. годину када је огромна логистика из света помогла медијима и невладиним организацијама да заједно са странкама подигну излазност. Данас имате режим који се не либи да купи око 300.000 до 400.000 гласова на свим изборима, и то иако нису угрожени. Они неће имати проблем да дају и 50 евра по гласу на следећим изборима и не видим да дугорочно на овај начин може да се угрози режим“, казао је Пајтић.

Поновио је залагање да опозиција треба да бојкотује рад Скупштине Србије и оценио да учешћем у раду парламента опозиција заправо постаје саучесник режима.

„Када предлажем опозицији да изађе из парламента и не учествује у даљој легитимизацији таквог режима – они реагују као да сам их позвао да буду Јан Палах, да се спале насред Теразија. Не, људи, стварно не боли да се изађе из скупштине. Коначно, ми смо 1997. бојкотовали изборе па смо 2000. повели ДОС у победу“, рекао је Пајтић.

Он је рекао да изјаве представника опозиције да они седе у парламенту да би предлагали законе како би грађани живели боље вређају интелигенцију, јер како је оценио да Србија сада више није демократско друштво.

Он је оценио да је „немогуће“ поредити Бориса Тадића и Александра Вучића, јер је Вучић ауторитарац.

Оценио је да је Вучић одабрао Ану Брнабић за премијерку Србије јер је то одлична порука према свету, који „већ гунђа“.