Прочитај ми чланак

ПАЈТИЋ: Опозиција да изађе из Скупштине Србије ЛУТОВАЦ: Бојкот избора али као …

0

У условима диктатуре опозиција не побеђује. Чак ни уједињена опозиција, потпуно је очигледно, нема никакве шансе да угрози диктатора, изјавио је за лист Данас Бојан Пајтић.

„Истовремено, Александра Вучића снажи јавна подршка многих политичара са Запада, што додатно појачава његову позицију код медија у власништву странаца“, каже у разговору за Данас Бојан Пајтић, бивши председник Демократске странке, и додаје да је погрешно убеђење да Вучић може лагодно да влада ако у парламенту опозиције нема.

„Управо супротно. Са бојкотом парламента би диктатура била огољена, а режим урушен“, тврди Пајтић.

Он напомиње да контрола медија и куповина гласова од стране режима попримају све драматичније размере.

– У земљи у којима речи и идеје опозиције уопште немају канал преко кога би стигле чак до половине становништва која нема приступ интернету – нема говора о слободном изјашњавају. Напротив. Људи који гласају за СНС, преко Пинка, РТС-а, РТВ-а, Прве, Информера, Ало, Курира, Вечерњих новости и многих других медија могу да чују само омаловажавање и блаћење сваког ко се са режимом не слаже. Да ли је онда излаз и даље учествовати у фарси и давати легитимитет диктаторовом Парламенту? Да ли чекати још неколико деценија под чизмом СНС (колико трају режими у земљама сличног устројства – Русији, Белорусији, Црној Гори)? Или нешто променити да би се урушила власт, пита Пајтић.

Он сматра да свакако треба нешто променити и да је на располагању бојкот, грађанска непослушност, демонстрације, штрајкови, излазак из Парламента.

„Ако се опозиција договори да бојкотује изборе – на шта ће личити Парламент у коме је Вучић сам, уз СПС и (ако пређе цензус) – радикале? Ко ће се са Запада усудити да каже да Србија напредује и тако дувати ветар у једра режиму због кога опозиција бојкотује парламентарне изборе? Погрешно је убеђење да Вучић може да лагодно влада ако у Парламенту опозиције нема. Управо супротно. Са бојкотом би диктатура била огољена, а режим урушен. Уједињена опозиција у таквим околностима има простор да на аутентичан начин артикулише незадовољство грађана у сваком месту у Србији“, објашњава бивши председник ДС и додаје да овако опозиција представља кулисе у Парламенту и пресудно помаже тужном унутрашњем и спољном привиду да је Србија демократска земља.

Упитан како коментарише то што појединци тврде да он нема право да износи коментаре, саговорник Данаса одговара да су ретке примедбе да нема право да износи свој став по овом питању.

„Управо супротно, имам право. Поднео сам оставку на место посланика још прошлог пролећа, дајући подршку студентским протестима и одбијајући да дајем легитимитет накарадној скупштинској већини. Могао сам седети у посланичкој клупи, примати накнаду и чекати пензију. Да ли би то била политика? Да ли би то било корисно? Свакако да не. Што се тиче напада Зорана Живковића и то што је дошао на ингениозну идеју да је управо ово историјски тренутак у коме треба да нападне – мене, снажно потврђује моју тезу да је седење у оваквом Парламенту штетно“, закључује Пајтић.

Лутовац: Бојкот избора као крајње средство

Идеја најширег опозиционог савеза је усмерена ка томе да се обезбеде елементарни услови за вођење нормалног политичког и друштвеног живота, а то подразумева да у савез уђу и они који се програмски веома разликују, па су чак и на супротним политичким половима.

То је јуче био један од одговора председника ДС Зорана Лутовца, коме су грађани постављали питања на Фејсбук страни Данаса. Он је учествујући у Интервјуу на мрежи, где је било више од 100 питања и коментара, рекао да је савез отворен за све праве опозиционе политичке партије и групације које су спремне да се боре за универзалне вредности попут слободе медија, независности судства, владавине права…

 

На локалноом нивоу могући и шири савези

На једно од питања на Фејсбук страни Данаса Зоран Лутовац је рекао да ће на локалном нивоу странке моћи да праве и шири савез од оног који буде договорен на нивоу целе Србије, ако је то у интересу грађана локалне средине.

 

“Ко ће бити све део савеза зависиће не само од оних који су близу договора да се тај савез формира, него и од других који препознају идеју и жељу да се врше суштинске промене у Србију. Доста је било у овом тренутку не учествује у разговорима о формирању савеза, али не искључује могућност да би могли да се прикључе разговорима”, навео је Лутовац поводом питања о томе да ли ће ДЈБ бити део савеза.

Додао је да се договори о формирању савеза приводе крају и да очекује да ће брзо бити постигнут коначан споразум. На велики број критика на скуп странака различитих политичких опција које учествују у разговорима о савезу, Лутовац је истакао да је идеја савеза да се власт промени, али и да се промене вредности и институције у друштву.

“За то ће бити потребна подршка грађана који када виде да су политичке странке спремне да се удруже зарад општег добра охрабриће се да пруже подршку таквој политици. Србија се налази у претполитичком стању и потребно је обезбедити темељне основе за бављење политиком. Зато је неопходно да у томе учествује што већи број странака па и оних које су на десници. Када гори кућа, сви станари у кући би требало да сарађују у гашењу пожара, без обзира да ли се слажу или су у свађи. Када се угаси пожар, тек онда се може на скупштини станара разговарати о томе какву ћемо фасаду или како ћемо да уредимо дсвориште”, оценио је лидер демократа.

Коментаришући зашто опозиција не бојкотује изборе како би указала на политичку ситуацију у Србију, навео је да ако другим средствима није могуће доћи до елементарних изборних услова, “бојкот остаје као крајње средство у борби да се то оствари”.

На једно од питања, Лутовац је рекао да је ДС извукла поуку и да су разумели поруку бирача. Додао је и да су свесни да су неопходне промене у систему како би могло нешто да се промени.

“И у ДС су били они који су се учлањавали у власт, а не у странку и који су улазили не због програма и идеја него због личних амбиција и користи. Они који су прешли у СНС показали су да се политиком баве из личног интереса и такви нам нису потребни. То је све део недемократске политичке културе и сматрам да би у странке требало да се улази само када су опозиција, а не када су на власти”, рекао је Лутовац одговарајући на питање да ли ће се у ДС вратити они који су прешли у СНС и уопште поводом страначких прелатача.

 

Према његовим речима, ДС мора да покаже сопственим делима за какво друштво се залаже, а то је најбоље показати на сопственом примеру.

“То ће бити најбољи начин да се врати изгубљено поверење и да се придобије поверење нових људи”, нагласио је Лутовац.