Прочитај ми чланак

ПАЦКЕ ПРЕД СВИМА Вучић „рибао“ Кнежевића због изгубљених МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

0

"Вучић никад неће пристати на слободне изборе и признати пораз", то је сажети закључак политиколога Мирослава Самарџића из Зрењанина, који је објављен након седнице Главног одбора СНС уз додатак како је Горан Кнежевић од председника добио пацке због лошег рада на локалу.

У кратком твиту који је тим поводом објавио, Самарџић је навео да је председник прекорио Горана Кнежевића (из Зрењанина) јер су напредњаци изгубили на изборима за неколико савета месних заједница у Средњобанатском округу.

Како Самарџић објашњава за Данас, притисак напредњака тек сад се може очекивати у овим малим местима.

– Сад ће они вршити притисак на те људе да се учлане у СНС, иако је њихова победа заиста симболична. Али нашег председника то жуља, не можето да отрпи. Он хоће све јер жели тоталну власт. Сад тренутно трпи притисак због Косова и не жели да чује ниједан глас против. А Кнежевићу је рекао, чуло се у јавном преносу, како то да сам изгубио тамо где сам добио 80 одсто гласова – објашњава Самарџић.

Он истиче да је суштина сукоба у СНС дисциплиновање чланства и спречавање стварања фракција, јер је реч о масовној странци која је тешка за контролу.

– Главни грех Небојше Стефановића је што је изгубио контролу над Беливуковом групом, други разлог Вучићевог гнева је афера „Јовањица“ – каже он.

Отварањем ове афере Стефановић је можда имао разлог да се освети за „Крушик“, а можда се ради о томе да није имао потпуну контролу над полицијом и није на време спречио истрагу. У оба случаја, Вучић има разлога да буде бесан.

– Најзад, постоје и системски узроци текућег сукоба у СНС, у једнопартијским системима сукоби се одвијају унутар владајуће странке иза затворених врата и често су бруталнији него у плуралним системима. Сигуран сам да ће Вучић, с времена на време, организовати унутарпартијске чистке како би јавност уверио да су други, а не он, криви за неуспехе – додаје Самарџић.

Он сматра да сукоби унутар СНС настају и због тога што у јавном сектору нема довољно синекура да би се задовољиле амбиције свих напредњачких ловаца на положаје. На крају, каже Самарџић, случај Стефановића треба да дисциплинује чланство.

„Рекет свима“

– Да би задржао међународну подршку, Вучић плаћа рекет свима. Само кинеској компанији Линглонг, која, уз честа кршења прописа и без одговарајућих дозвола, гради фабрику аутомобилских гума у Зрењанину, наша држава до сада је одобрила донацију у вредности од 85 милиона евра.

Недавно је Влада зрењанинском водоводу доделила 448,2 милиона динара како би било решено водоснабдевање Линглонга и изграђена канализација до фабрике. Зрењанинци, иначе, немају исправну воду за пиће. Интереси кинеске компаније важнији су од здравља домаћег становништва.

Поред тога, градиће се ауто-пут Београд – Зрењанин – Нови Сад. Овај пројекат финансираће се из кинеског кредита. Проблем је у томе што фреквенција саобраћаја на тим правцима није ни издалека толико велика да би била неопходна изградња пуног профила ауто-пута.

Али, очекује се да ће хиљаду камиона дневно одвозити производе Линглонга у земље Централне и Западне Европе, у којима је концентрисана ауто-индустрија – написао је Самарџић у тексту објављеном на порталу Нове српске политичке мисли.