Прочитај ми чланак

„Па шта! И?“ (ВИДЕО)

0

Чувена Вучићева поштапалица "Па шта! И?" осликава сву бахатост и дрскост напредњачког лидера, који притешњен аргументима новинара или политичких противника, заправо поручује да му се све може и да му је све дозвољено.

Крушик – „Па шта! И?“, Јовањица – „Па шта! И?“ , дружење сина Данила са криминалцима – „Па шта! И?“, смањење пензија – „Па шта! И?“, загађење ваздуха – „Па шта! И?“, односи са Бајденом – „Па шта! И?“… Могли бисмо тако набрајати, али са друге стране би стално одзвањало „Па шта! И?“.

– Вучић је потпуно неодмерен човек кад је у питању обраћање било коме, а новинарима поготово. То је један свађалачки, а рекла бих помало и уличарски тон свађе и конфликта, где му је потребно увек да има неког кога прогања – каже у изјави за Директно.рс, Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке.

Дакле, у маниру највећих апсолутиста у историји, који су себе поистовећивали са државом, Вучић поручује да можемо причати колико год хоћемо, али нам не вреди, јер је његова последња и да је његова реч светиња у земљи.

Поштапалица има за циљ и да понизи саговорника, да му покаже колико је мали и немоћан да било шта промени у било ком погледу, а да са друге стране покаже сву снагу и моћ онога ко је изговара.

– Ако нема аргументе онда користи то типично уличарско „Па шта! И?“, „Шта ћемо сад?“… То су његове речи типичне за уличарске свађе. Он се не понаша као државник, већ као вођа навијача, раскомоћено, као да се налази у неком од блокова где је одрастао, па се свађа са вршњацима – сматра Рашковић Ивић.

Познато је да је Вучић прошао кроз маркетиншку школу Вилијама Монтгомерија, бившег амбасадора САД у Србији, те је могуће да је савет за употребу те поштапалице добио управу ту. Срби воле јаке вође, строге и ауторитативне, који ударцем шаке о сто решавају крупне проблеме.

Зато је и Вучићево „Па шта! И?“ само софистицирана верзија тога, којом себе приказује народу као лава, док испред огледала стоји обична мачка. „Немате, ви, смртници, никаква права да преиспитујете моје одлуке, не можете ми ништа“.

Па, шта! И?