Прочитај ми чланак

Ово су тачке новог „нон-пејпера“, открили колико заиста има Албанаца на КиМ! ФОТО

0

Већ месецима у европским дипломатским круговима круже такозвани "нон-пејпер" - односно незванични документи - са предлозима за политичко регулисање будућности Балкана. У својој основи се увек ради о односу државе Србије и њене покрајине Косово и Метохија, која се једнострано прогласила независном 2008. године. Ипак, захваљујући Резолуцији 1244 СБ Уједињених нација и изричитом ставу пре свега Русије да не долази у обзир да Косово буде признато као независна држава, све је и даље на пољу међународног права.

Александар Вучић, од кад је дошао на власт, непрекидно „испипава терен“ и расположење Срба по питању независности ове терористичке творевине, предлаже нека комнпромисна решења „да дамо наше за наше“, а сада се појављују и разни незванични предлози.

Такође, Вучић стално повавља (као и његови политички сателити) да на Космету имају „милиони Албанаца“ који ће да прегазе Србију ако им не бисмо дали самосталност над целим или највећем делу КиМ. Нови „нон пејпер“ и ту режимску лаж раскринкава.

Најновији „нон пејпер“ је битно другачији од претходног, немачки медији објављују његову садржину и констатују да 115 од 193 држава чланице Уједињених нација признају Републику Косово као независну државу, док су 22 од 27 држава чланица Европске уније признале „Републику Косово“ као независну државу.

Tačke novog non-pejpera FOTO: Privatna arhivaФОТО: Приватна архива

Tačke novog non-pejpera FOTO: Privatna arhiva Немачки портал који је ово објавио истиче да је тема сложена: „С једне стране, САД и ЕУ врше притисак на Србију да призна независност Косова, али велика већина Срба је против таквог признања. У међувремену у Србији влада Александар Вучић, који има тенденцију да има позитиван став према Бриселу, али ЕУ заузврат очекује да он и његова влада, између осталог, наведу признање Косова као награду“.

Такозвани „нон-пејпери“ могу се схватити као дипломатски пробни балони: немају ни заглавља ни потпис, могу се једноставно повући у било ком тренутку. Такви документи се такође објављују у јавности – ово се тренутно понавља изнова и изнова са регулаторним концептима односа између Косова и Србије. У суштини, увек се ради о истом питању: да ли Косово треба посматрати као потпуно независну државу или као покрајину Србију обдарену далекосежним аутономским правима?

Досадашњи „нон-пејпери“ подржавали су став о државној независности.

Немачки аналитичари и стручњаци претпостављају да ће и ова документа наићи на одобрење Александра Вучића. А у случају да га одбије српска јавност, он се увек може повући у положај да нема никакве везе са „нон-пејперима“ (као што је било да претходним пробним балоном).

Три „нон-пејпера“ која су до сада изашла у јавност предлажу потпуно одвајање Косова од Србије. Главни аутори су, како се сумња, Американци, који на Косову остварују економске и геополитичке интересе. Тамошња формула је да што је мањи утицај Србије на Косову, то је боље за Вашингтон. Али сада се појавио још један такозвани „нон-пејпер“. Поново су аутори непознати опет недостају заглавља, имена или потписи.

Документ који је редакција ZUERST-a пружен на увид, садржи укупно 16 тачака и може се сматрати малим дипломатским подвигом, јер ниједна тачка не крши Резолуцију 1244 Савета безбедности УН од 10. јуна 1999 – познату као „Резолуција Косова“.

Non-pejper o odnosima Srbije i Kosova FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva Сугерише се, на пример, да „сви грађани Косова“ – изричито се помиње 873.000 косовских Албанаца – „треба да добију држављанство Републике Србије“. Ту се јасно открива да режим све време лаже Србе о некаквим „милионима Албанаца“ који живе на Космету.

Такође се предлаже да се заједнички избори на Косову и у Србији одрже у априлу следеће године – „на свим нивоима“ (последњих година Вучићева странка на КиМ даје подршку шиптарској влади).

Изабрани гувернер Косова такође треба да обавља функцију заменика портпарола српског парламента. Београд би такође гарантовао посебан статус покрајине на 99 година.

Кретање робе између Косова и Србије требало би да крене поново, граничну безбедност споља преузели би службеници из Србије и Косова заједно. Српски амбасадор УН-а у будућности би такође требало да има представника косовске владе уз себе.

Овај нови документ се фундаментално разликује од претходних предлога јер Косово види као покрајину Србије, уз предлог о некој врсти „партнерства“ између Београда и Приштине. Узнемирујућу реакцију и негодовање треба очекивати пре свега из САД, закључује овај немачки портал.