Прочитај ми чланак

Ово су разлози због којих Шапић треба да оде с места градоначелника

0

Део опозиције у Скупштини града Београда сматра да градоначелник Александар Шапић треба да буде смењен јер му је незаконито озакоњен нелегално дограђени објекат на Бежанијској коси. Представници ССП, Народне странке, ДС и Не давимо Београд прошле недеље су одржали састанак на којем се говорило о подношењу захтева за сазивање седнице на којој би се расправљало о смени градоначелника. Иако су нелегална градња и злоупотреба службеног положаја сасвим довољан разлог за смену неког јавног функционера, ово нису једини Шапићеви “преступи” од почетка његовог мандата.

БИРН је недавно до детаља описао како је градоначелник Београда легализовао нелегално дограђени објекат на Бежанијској коси, који је да је рађено по закону требало да буде срушен, док је Шапић морао да плати новчану казну, а претила му је и казна затвора.

Наиме, општина Нови Београд незаконито је озаконила (легализовала) нелегално дограђени објекат у власништву градоначелника Београда Александра Шапића на Бежанијској коси, иако нису били испуњени законски услови да се тај објекат озакони, показују документа која је прикупио БИРН.

“Крајем јула ове године, нешто више од месец дана након што је постао градоначелник Београда (20. јуна 2022), Александар Шапић је добио решење општине Нови Београд којим се озакоњује објекат на Бежанијској коси – седмособни стан од 340 квадрата корисне површине (односно, 403 квадрата бруто развијене грађевинске површине). Општина је донела ово решење упркос чињеници да објекат којег је озаконила, у овом облику и овим габаритима није постојао на сателитском снимку Републичког геодетског завода из 2015. године, што је основни предуслов да нелегално изграђени објекти уопште уђу у процедуру за озакоњење, према Закону о озакоњењу објеката”, пише БИРН.

Како даље наводе, према званичној документацији и јавно доступним сателитским снимцима, инвеститор, односно власник објекта Александар Шапић је најпре током 2021. године без грађевинске дозволе доградио већ постојећи стан на три нивоа, тако што је од косог крова на првом спрату и поткровљу направио “коцкицу”, а у нивоу приземља је саградио и нови, једноетажни део објекта, са кровом у стаклу.

“Градска грађевинска инспекција је Шапићу у јулу 2021. наложила да одмах обустави радове и прибави грађевинску дозволу, међутим он то није учинио, већ је уложио жалбу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. У тренутку када је министарство Томислава Момировића поништило решење градске инспекције и вратило поступак на почетак – у октобру 2021. године – сателитски снимци показују да су радови на Шапићевом спорном објекту већ били при крају”, пише БИРН и даље наводи:

“До момента када је градска инспекција поново изашла на терен – у августу 2022. године – општина Нови Београд, чији је Шапић био председник непрекидно током 10 година, од јуна 2012. до јуна 2022. – озаконила је овај објекат, те је грађевински инспектор закључио да су се стекли услови за обуставу поступка.

Нешто слично урадио је Шапић раније и у Улици Лазе Лазаревића, у близини Звечанске, где је изградио вилу од 672 квадрата, без грађевинске дозволе.

Ово, међутим, није једина ситуација због које је од почетка свог градоначелничког мандата Шапић на мети критика.

Дискутабилне одлуке

Одмах пошто је и формално постављен на чело Београда Шапић је припремио смене директора градских предузећа. Његов првобитни план је био 14, али је накнадно у преговорима са повереницом СНС за Београд Аном Брнабић тај број смењен на 10.

Имена нових директора сакрио је од градских одборника, али и јавности, све до седнице на којој су објављена нова именовања.

Тим поводом је рекао да није желео да се јавност, односно медији, баве њиховим биографијама.

Шапић је затим одлучио да без неког видљивог разлога оснује два нова предузећа. Она ће носити следећа имена: ЈКП за наплату, логистику и руковођење јавним превозом путника у Београду „Наплата превозне услуге Београд“ и ЈКП за управљање парковима „Београдски парк“.

Та вест можда и не би била толико спорна да није реч о предузећима која практично већ постоје. Паркове сређује ЈКП “Зеленило“, а аутобуске карте наплаћује фирма са којом град Београд има и даље уговор. Зато је ово од старта изгледало као беспотребно дуплирање трошкова.

Незаконито одлагање грејне сезоне

Шапић је саопштио Београђанима и да се одлаже грејна сезона. Као разлог је навео да град на овај начин покушава да постигне да грађани што дуже плаћају тренутну цену грејања, која је идентична као и прошле године.

“Иако се свет изменио у року од годину дана, а цена енергената је знатно скочила у целом свету. Да бисмо покушали да ту цену задржимо што дуже, користимо топло време које тренутно имамо“, објаснио је Шапић.

Опозиција тврди да је ова Шапићева одлука незаконита.

Странка слободе и правде саопштила је да промену одлуке о почетку грејне сезоне може донети само Скупштина Београда.

“Скупштина града Београда донела је одлуку о снабдевању топлотном енергијом у којој је чланом 43. дефинисан почетак грејне сезоне. Градско веће може да донесе мере „само ако дође до поремећаја у снабдевању услед више силе или квара, и то само да би се отклонио квар или узрок прекида. Овде то није случај“, наведено је у саопштењу ССП.