Прочитај ми чланак

“Ово није Бајден из 90-их, али тражиће признање Косова”

0

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић рекао је да Србија не би требало да се плаши доласка Џозефа Бајдена на чело Сједињених Америчких Држава, као и да неће бити повратка у деведесете године, али да се може очекивати да ће демократе тражити признање Косова.

Председник Скупштине Србије и лидер СПС, верује да и Бајден, као и многи политичари, показује два лица — једно док је у опозицији и друго кад дође на власт.

“Бајден је као потпредседник САД био два пута у званичној посети Србији и оба пута сам се срео с њим. И као председник Владе у Вашингтону, и на Минхенској безбедносној конференцији, на коју сам ишао са председником Вучићем. Сви ти разговори били су потпуно другачији од оних које је Бајден водио током деведесетих. Тако да мислим да треба да се фокусирамо на грађење нових односа и нових релација са људима који ће се бавити и европским пословима, односно, дијалогом са Приштином”, казао је Дачић

Председник СПС оцењује да је највећи пробем Бајденове америчке администрације, односно демократа, то што они сматрају да је питање Косова решено.

“Они не фаворизују наставак дијалога Београда и Приштине него једноставно траже имплементацију одлуке о проглашењу Косова. У том смислу, та администрација нам вероватно не би била наклоњенија од Трампове која нема оптерећење да је учествовала у пројекту стварања независног Косова. И зато је Трампова администрација била отворенија за компромис. Међутим, ситуација се мења и реална међународна политичка сцена се променила. Косово нема више тако јаке позиције као што је имало, оно нема већину, не може нигде да постане члан”, нагласио је лидер СПС и бивши министар спољних послова.

Он је такође додао да Приштина очекује да се доласком Бајдена може утицати да Србије призна Косово, али тврди да то није могуће.

“Није лако притиснути Србију да призна Косово и да земље које нису признале Косово то учине. Ако неко очекује да ће неко сада да бомбардује Србију или да уводи Србији санкције да би се помогло Косову, мислим да тај не живи живот у 2020. години, него да живи у прошлости”, оценио је Дачић.