Прочитај ми чланак

ОВО НЕМА НИГДЕ Најавио нове изборе, а Влада још није формирана

0

Влада која се буде формирала је ограниченог трајања, и ванредни парламентарни избори биће одржани заједно са председничким, најкасније 3. априла 2022. године - рекао је синоћ у обраћању председник Србије Александар Вучић. Први пут у историји дешава се да сазнајемо датум следећих избора, и то пре него што је уопште формирана Влада и пре него што смо сазнали имена министара. И први пут да неко најављује ванредне изборе.

– Имамо већину у Скупштини и Влади, и на основу тога, мислим да је фер да народу кажемос шта мислимо. Да знају да је ово штих проба, да годину и по дана морају да раде даноноћно, да бисмо изгурали у тешким условима, и по питању ковида и преговора о Косову и Метохији, и ужасно тешке ситуације у економији – рекао је синоћ председник Вучић.

FOTO: N. S.

Међутим, оно што председник није рекао, како је могуће да српска јавност четири месеца после избора прво сазнаје да ће Влада, за чије формирање је било потребно четири месеца, иако је Српска напредна странка освојила већину, бити ограниченог рока трајања, тачније до априла 2022. јер ће се заједно са градским и председничким изборима одржати и ванредни парламентарни. Како је могуће да јавност Србије прво сазнаје за нове изборе, пре него што је сазнала имена нових министара, па макар им мандат био годину и по дана?

Политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић за Директно.рс каже да смо знали да је овај парламент неодржив и да је немогуће да све изгледа нормално наредне четири године.

– Вучић је формирао Владу у којој су сви – јер је схватио да су му СПС и СПАС потребни за будуће председничке и градске изборе, а у тим околностима уз правдање здравственом и економском кризом је практично и расписао ванредне парламентарне изборе. Никад се ово није десило, али се Вучић вратио свом темпу да прави изборе на две године како би константно био у кампањи. А сада није питање зашто је то он урадио – већ како урадити нешто да се изборни услови промене и како да се сви ти избори одрже у, иоле демократским околностима – рекао је Стојановић.

Директор Међународног центра за студије управе у Београду и професор политичких наука на Wебстер Универзитету, политиколог Младен Мрдаљ за Директно.рс каже да ова је ова најава пре свега усмерена незадовољним фракцијама унутар СНС и СПС.

– Када једна партија постане толико доминантна као сто је СНС, онда спољни непријатељи постану мање опасни од унутрашњих. Грабеж за функције и буџете ће бити ублажен знањем да ће се за 17 месеци опет расподељивати плен. Друго, ово је стара Вучићева тактика да све изборе гура у исто време од чега прави референдум о себи. Треће, Вучић планира одбрану Београда, јер ће везивати СПС и СПАС за државне буџете и функције који ће се расподељивати 2022. Та шаргарепа иде уз батину медијског и судског прогона, па је питање шта би у будућности окренуло Шапића и (посебно) СПС опозицији у Београду. На крају, видећемо да ли ће се Вучић вратити на место премијера или ће остати председник Србије. То је једна слаба тачка, јер нико осим њега не може победити у првом кругу, а у другом би могло бити изненађења. Да би то спречио, мора однеговати прикладног кандидата, слабог за Вучића, а јаког за опозицију. Ако то не уради 2022, мораће 2027. Ако до тада не пређемо на председнички систем, што би нас довело на саму ивицу формалне диктатуре – рекао је Мрдаљ.