Прочитај ми чланак

ОВО НЕЋЕТЕ ПРОЧИТАТИ У МЕДИЈИМА: Шта руски медији мисле о Вучићевој посети Путину

0

Ево како су руски медији, пре доласка председника Србије Александра Вучићу Русији, писали о његовој посети Москви и сусрету са руским председником Владимиром Путином.

После пропасти пројекта Јужни ток, енергетска стабилност Балкана виси о концу. Ипак, после отпочињања радова на Турском току, у разговорима две стране појавио се оптимизам и по овом питању. Руски гас није просто потребан, већ је животно неопходан свим земљама у региону, посебно Србији.

ВОЈНО-ТЕХНИЧКА САРАДЊА

Лидери ће такође додирнути и питања војно-техничке сарадње између Србије и Русије. У децембру Београд је саопштио намеру да наручи вишефункционалне хелихоптере Ми-17. Поред тога, недавно је Србија од Русије добила шест ловаца Миг-29 у оквиру програма војно-техниче сарадње. Ипак, најважније војно питање ће бити набавка ПВО система С-300, која би обезбедила заштиту ваздушног простора балканске републике.

Србија се налази под непрестаним притиском Запада. После распада Југославије и преласка целог региона под готово пуну контролу НАТО, Срби су били принуђени на повлачење и разоружање, док су у исто време Босанци и Хрвати добили конкретну војну подршку од Вашингтона и Брисела.

ВИСОКА ПОЛИТИКА

Нажалост, најсложеније питање је однос Београда са Европском Унијом, уз истовремено очување стратешког партнерства са Москвом. Већ много година српске елите понављају једно те исто: Србија је на путу у ЕУ, али жели да сачува пријатељство са Москвом и не подржава санкције које је Запад наметнуо Русији. Истини за вољу, у тој формули крије се дубока противречност. Србију као срце Југославије терају на цивилизацијско самоубиство – признање свете српске земље Косова за независну државу. Било који председник, који би се усудио на такав корак следећи дан постао би политички мртвац. Без признања Косова и окретања леђа братској православној Русији, о интеграцији у западне структуре не може бити ни речи.

Ипак, без обзира на године информативне обраде, Срби нису спремни на такав корак. И сваки лидер нађе се у истој клопци: са једне стране, притискају га Брисел и Вашингтон, а са друге, српски народ.

Једино могуће решење постојећег проблема је делегирање Косовског питања у Москву.

Сами Срби често говоре: Русија је имала снаге да врати Крим, па ће моћи и нама да врати нашу свету земљу. Из угла политичке технологије, то је јединствен пут за српско руководство да побегне од убиственог избора. Ипак, такво решење ће донети проблеме и самој Русији, јер је тешко замислити миран и брз пут за повратак Косова у оквире Србије.

Врло је вероватно да ће о косовским сценаријима двојица лидера и разговарати у Москви.

(аутор: АНДРЕЈ АФАНАСЈЕВ)

Превео ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ