Прочитај ми чланак

ОВО ЈЕ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ? Селаковић: Молићу Бога да Грчка не призна КиМ!

0

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да не може да предвиди шта ће се догодити на сутрашњем састанку председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија у Бриселу, нагласивши да је Београд посвећен том дијалогу. Додао је и да ће молити Бога да Грчка не промени став о Косову.

Селаковић је за Телевизију Прва указао да на претходном састанку „није било ни трунке конструктивности“ Приштине док су се европски званичници коректно понашали.

„Видећемо шта ће бити, не могу да предвидим“, рекао је он подсетивши да Београд остаје посвећен дијалогу с Приштином.

Селаковић је напоменуо и да је дијалог с Приштином за Београд најважније питање.

Према његовим речима, Београд остаје привржен и очекивањима да ће ЕУ бити гарант Бриселског споразума и у делу примене договореног.

Упитан о евентуалној промени става Грчке по питању независности Косова, он је рекао да „жели да верује“ да Грчка неће признати независност Косова.

Селаковић је рекао и да у сусретима с грчким званичницима добија уверавања да до тога неће доћи, али и оценио да се по неким потезима Атине могу видети другачије (намере).

Он је рекао да Атина прима косовског премијера Аљбина Куртија, да „подиже ниво канцеларије (Приштине) у Атини“, да се у изјавама њихових званичника наводи да ситуација с Кипром и Косовом и Метохијом није иста.

Он је рекао да је данас 3.011 дана од када је по Бриселском споразуму требало да буде формирана Заједница српских општина, а то Приштина није урадила. Селаковић је поновио и да Приштина није испунила ништа из до сада договореног, а Београд све.

„Желим да верујем да до тога неће доћи и борићу се и молити Богу да до тога не дође“, рекао је Селаковић.

Он је навео и да су грчки и српски народ традиционално пријатељски народи, а да су Србија и Грачка православне државе.

Према његовим речима, Београд ће у сваком случају наставити да се бори за своје националне интересе.