Прочитај ми чланак

Ово је сценарио: Вучић прави Владу без СПС, БГД препушта Ђиласу, санкције Русији?

0

Уколико председник Србије Александар Вучић покуша да направи већину без Социјалистичке партије на републичком нивоу, можда чак и преда власт у Београду опозицији, каже Душан Миленковић из Центра за друштвени дијалог.

Коментаришући сусрет Вучића са лидером Странке слободе и правде Драганом Ђиласом око београдских избора, Миленковић пита шта о томе има да прича председник републике са човеком који се није кандидовао ни на једним изборима и који представља само део опозиције.

Казао је да Вучић зарад увођења санкција Русији мора да има другачију већину у парламенту.

“Ја мислим да је ово изнуђена ствар за њега. Имамо контекст увођења санкција Русији, што ће бити тежак потез за Вучића” рекао је Миленковић у емисији Дан уживо на Н1.

На питање да ли сусрет Ђиласа и Вучића представља непоштовање институција, одговара – апсолутно. Каже и да не може да предвиди расплет ситуације.

“Не могу да предвидим јер још увек чекамо развој ситуације на републичком нивоу”, казао је Миленковић.

Назвао је “збуњујућим”, како је рекао, наратив који пласирају Вучић и Ђилас, будући да још нема ни коначних резултата избора у Београду а обојица причају као да су власт и опозиција изједначени са по 55 одборничких места.

Миленковић каже да је “занимљиво” то што је Ђилас био најгласнији у залагању за уједињење опозиције и најкритичнији према онима који су говорили да може да се иде на изборе и у више колона.

“И одједном након избора, и то неколико дана, кад немамо коначне резултате, још увек ништа не знамо, он доноси једностране одлуке у односу на све чланове опозиције и сопствену коалицију”, рекао је Миленковић.

Казао је и да не види “логичку повезаност” у изјави Ђиласа да они који га критикују не треба да изађу на изборе, ако буду поновљени.

На питање да ли мисли да постоји неко трећи, који је приморао Ђиласа и Вучића да сарађују, подсећа да је режим претходно учинио неке уступке опозицији под притиском Запада.

“Тако да је могуће да постоји континуирани притисак на Вучића да попусти аутократске стеге”, казао је Миленковић уз оцену да састанци са опозицијом могу да буду део истог тренда.