Прочитај ми чланак

Ово је програм за одбрану Србије од Великог ресета и Клауса Шваба – у селу је спас

0

На данашњој конференцији за медије, на којој су говорили Бошко Обрадовић – председник ДВЕРИ и Милован Јаковљевић – потпредседник ДВЕРИ, представљен је начин за ревитализацију села у Србији и то кроз кроз презентацију у 3Д моделу.

Бошко Обрадовић: Без јаког села и сељака, нема ни јаке државе. Израдили смо пројекат радикалне ревитализације села као начин заустављања негативне миграције, демографије и катастрофалне инвестиционе политике. Уместо Београда на води, као центра за прање новца где квадрат кошта колико цела улица у селу, ми представљамо пројекат СЕЛО ЗА СРБИЈУ са следећим циљевима: 1. Омогућавање младима да се рано осамостале и реше стамбено питање; 2. Унапређење услова становницима села да комфорније живе и имају исте услове и бригу државе као становници градова; 3. Максимално искоришћавање идеалних услова за пољопривреду – отварање нових радних места; 4. Растерећење великих градских центара и заустављање раста цена некретнина; 5. Могућност повратка наших људи из дијаспоре у села из којих су потекли; 6. Помоћ грађанима који живе у градовима, а имају запуштена имања да их ревитализују и ставе у функцију руралног туризма.

Задатак државе је изградња основне инфраструктуре као што су путеви, водовод, канализација, школа, амбуланта, бесплатан брзи интернет, културни центар, спортски садржаји, систем грејања и хлађења путем топлотних пумпи и соларних панела, рециклажни центри, потом и бесплатне везе са већим градовима у околини како би људи који живе или се школују у градовима имали ефикасну везу. Породицама које се баве пољопривредом била би омогућена свака помоћ државе укључујући и аграрне саветнике који уз помоћ савремених технологија у сваком тренутку дају прецизне податке о стању земљишта, усева, примени агротехничких мера. Реализацијом овог пројекта просечан приход по хектару би са садашњих 1000 долара могао убрзо достићи 10.000 долара, а бенефити за државу би били вишеструки. Људи морају да знају да повратак на село не значи враћање мотици и ралу, већ посвећивање модерној пољопривреди која даје озбиљну перспективу.

Милован Јаковљевић: Најважнији циљеви и мере како би се развила пољопривредна производња у Србији су: 1. Зауставити неконтролисани увоз пољопривредних производа који угрожавају домаћу пољопривредну производњу и изазивају нелојалну конкуренцију; 2. Гарантовати откуп и минималну откупну цену пољопривредних производа; 3. Извршити рејонизацију пољопривредне производње; 4. Стимулисати куповину домаћих прехрамбених и пољопривредних производа; 5. Уместо субвенција страним инвеститорима, потребно је субвенционисати младе брачне парове који остају или се враћају да живе на селу са најмање 10 хиљада евра по супружнику и са још толико за свако новорођено дете; 6. Увести јасно декларативно обележавање и географско порекло пољопривредних производа; 7. Укинути акцизе на дизел гориво намењено пољопривредној производњи; 8. Укинути ТВ претплату на електрична бројила која се налазе у пољопривредним производним погонима; 9. Стопирати продају земљишта странцима; 10. Буџет за пољопривреду не сме бити мањи од 5% од укупног буџета Србије; 11. Законом обавезати државна и јавна и предузећа да приликом набавки пољопривредних производа морају извршити набавку од локалних пољопривредника у проценту не мањем од 50% по унапред загарантованим минималним ценама; 12. Увођење и спровођење ванцаринских мера, тзв. прелевмана на све пољопривредне производе због којих су наши пољопривредни произвођачи угрожени, тј. изложени нелојалној конкуренцији; 13. Формирати Аграрну банку Србије и Фонд за одрживи развој; 14. Реформисати здравствено и пензионо осигурање пољопривредника; 15. Увођење просечне пензије за све жене које су више од 10 година носиоци пољопривредних газдинстава и које су родиле четворо или више деце; 16. Субвенционисање пољопривредне производње по хектару.