Прочитај ми чланак

Ово је последња верзија споразума о КиМ коју је Вучић одбио да донесе у Скупштину

0

Председник Србије Александар Вучић говориће и данас у Скупштини Србије о преговорима са Приштином на посебној седници посвећеној Косову и Метохији. Иако су сви опозициони посланици захтевали од председника Србије да им достави немачко-француски споразум на увид, како би могли да дискутују с њим о евентуалним решењима, Вучић је то одбио тврдећи да нема одобрење да то учини.

Поменути документ, под називом „Европски предлог основног споразума Косова и Србије“, представљен је Београду и Приштини 20. јануара, а садржај документа преносимо у целости.

Свесни одговорности за одржавање мира,

Посвећени доприносу плодној регионалној сарадњи и безбедности у Европи,

Схватајући да су неповредивост граница и поштовање територијалног интегритета и суверенитета, као и заштита националних мањина, основни услови за мир,

Поступајући у складу са историјским чињеницама и без прејудицирања различитих ставова странака о основним питањима, укључујући и питање статуса,

Са жељом да се створе услови за сарадњу потписника споразума у ​​корист народа,

Договорено је:

Члан 1

Стране ће међусобно развијати нормалне, добросуседске односе засноване на једнаким правима. Обе стране ће међусобно признати релевантна документа и националне симболе, укључујући дипломе, пасоше, дипломатске таблице и царинске печате.

Члан 2

Обе стране ће се руководити сврхом и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереним правима држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета, праву на самоопредељење и заштити људска права и недискриминацији

Члан 3

У складу са Повељом Уједињених нација, стране ће све међусобне спорове решавати само мирним средствима и уздржаваће се од претње или употребе силе.

Члан 4

Стране полазе од претпоставке да ниједна од њих могу представљати другу страну у међународној сфери или деловати у њено име. Србија се неће противити Косову чланство у било којој међународној организацији.

Члан 5

Обе стране ће подржати своје тежње да постану чланице Европске уније.

Члан 6

Иако овај основни споразум представља важан корак у нормализацији, обе стране ће наставити процес дијалога који води ЕУ са новим замахом, што ће довести до правно обавезујућег, свеобухватног споразума да нормализују односе. Стране су сагласне да ће у будућности продубљивати сарадњу у областима привреде, науке и технологије, саобраћаја, односа у правосуђу и спровођењу закона, поште и телекомуникација, здравства, културе, вере, спорта, заштите животне средине, несталих лица и кроз друге области кроз постизање конкретних споразума.

Члан 7

Обе стране се залажу за постизање конкретних аранжмана, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и користиће постојећа европска искуства, како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправе за српску заједницу на Косову и могућност пружања услуга у неким специфичним областима на Косову, укључујући могућност финансијске помоћи Србије и директне канале комуникације између српске заједнице и Владе Косова. Странке ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и обезбедити висок ниво заштите српског верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Члан 8

Стране ће размењивати стална представништва. Она ће се налазити у седишту поменутих влада. Практична питања у вези са распоређивањем мисија биће обрађена посебно.

Члан 9

Обострано је констатована посвећеност ЕУ и других донатора да креирају посебан пакет финансијске помоћи за заједничке пројекте двеју страна за економски развој, повезаност, зелену транзицију и друге кључне области.

Члан 10

Стране ће основати заједничку комисију, којом ће председавати ЕУ, која ће пратити спровођење овог споразума. Обе стране потврђују своје обавезе спровођења свих претходних споразума.

Подсетимо, портал Нова.рс објавио је у новембру нацрт француско-немачког предлога за Косово, а тада нам је речено да су поменути чланови споразума подложни изменама током преговора.

Шта је Вучић рекао током седнице о предлогу за Косово

Говорећи о немачко-француском плану, председник Србије Александар Вучић је рекао да не сме да покаже споразум јавно, те да у њему има и неких добрих ствари за Србију.

„У самом плану најтеже ствари за нас, 90 одсто онога што се појавило у јавности је тачно. Мале су разлике између оног плана који сам ја добио, а који није изашао у јавност. У том плану, у самој преамбули можда једина добра ствар, по први пут нам омогућаввају да гледамо на статус питање Косова. Међутим, оно касније дерогира овај део преамбуле“, рекао је Вучић и додао:
Фото:ТАЊУГ/САВА РАДОВАНОВИЋ

„Тачка 4 је најопаснија, у њој пише у другом ставу… У првом ставу мање више је то већ постигнута. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији. Противили се не противили се у Савету Европе имаће већину. Противили се, не противили се за НАТО имаће вечину, за ЕУ то је њихова одлука. Наша је…”, рекао је Вучић, а након добацивања из опозиције додао:

“Замислите поштовани грађани Србије, чуо сам не може НАТО, не него ћете ви да их спречите да уђе у НАТО. Да, ми ћемо да спречимо НАТО да приме Косово. Дакле, постављени сте пред избор, шта су последице, а шта је наш избор Договорено је да се унапред оиде са обавезама из Бриселског споразума, а то је ЗСО. То не може бити модел неке НВО, мора да буде оно што је потписано у Бриселу”.

„Под шест је очување виталних националних и државних интереса. И јутрос сам слушао лажне патриоте и њихове глупости да водимо Србију у правцу евроатлантских интеграција. Не не водимо, али снажимо армију, коју смо успели да ојачамо“, рекао је Вучић.