Прочитај ми чланак

ОВО ЈЕ ГОВОР због ког је руски амбасадор бесан напустио Дачићев конгрес

0

На конгресу СПС-а, коме су присуствовали Александар Вучић и Милорад Додик, понижена је Русија до те мере да је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изреволтиран напустио салу, што су пренели и руски медији.

На друштвеним мрежама појавио се и снимак на којем се чује унапред снимљен па емитован говор бившег премијера Грчке, Сорошевца омраженог од свог народа, који у стилу ЕУ колониста вређа Русију у Београду и то пред Дачићем, Вучићем, Додиком, Бајатовићем… и руским амбасадором у публици кога си позвали као госта знајући шта ће Алексис Ципрас причати.

Већ на почетку видео обраћања, Грк је срдачно поздравио „свог пријатеља Дачића“, а затим оплео по Русима.

„Желео бих да поздравим пријатеља Ивицу Дачића, срећно. Данас више него икада, рат се распламсао у Европи незаконитом инвазијом Русије на Украјину и узроковао је стотине мртвих и милионе избеглица. Данас, када се енергетска и економска криза погоршава, када се шире неједнакости, где екстремна десница влада Европом, све прогресивне снаге треба да се уједине своје гласове и поведу заједничку борбу“, навео је Ципрас и додао:

„Пре свега борбу за мир, да престане незаконита руска инвазија и да се сви вратимо дипломатији. Морамо да се боримо за мирно разрешење кризе свугде по основи заједничко прихватљивих решења поштујући међународно право, без једностраних акција, без двоструких стандарда. Само кроз дипломатију, што се наравно односи и на тему Косова. На овој основи, морамо да се боримо и за европску перспективу Србије“, испричао је Грк све оно што причају сви ЕУ и амерички изасланици.

Наравно, домаћин Ивица је знао шта ће Сорошоид Ципрас причати (унапред је снимљено и послато, а нема везе са СПС конвенцијом), па се ни он нити Вучић који је након тога говорио на конгресу или Додик и остали „русофили“ нису оградили од напада на Русију, нити им је пало на памет да се извине амбасадору Русије.

Након тога је Александар Боцан-Харченко написао на Твитеру да је био принуђен да на самом почетку напусти конгрес СПС због „блаћења Русије“.

„Био сам принуђен да на самом почетку напустим конгрес СПС због видео-поруке грчког опозиционара Ципраса, приказане учесницима. Грк је кренуо с потпуно неоснованим, лажним оптужбама на рачун Русије, почео је да блати моју Отаџбину“, навео је Боцан-Харченко.

Државни руски медији попут РИА Новости, Спутњик Русија… су пренели поруку амбасадора Харченка са Твитера.