Прочитај ми чланак

Ово је државни секретар који прогони и притиска тужиоце

0

Ко је државни секретар министарства правде, који данима обилази београдска тужилаштва и покушава да утиче на тужиоце и њихове заменике за кога да гласају на предстојећим изборима за чланове Државног већа тужилаца (ДВТ), Удружење јавних тужилаца (УЈТ) јуче није навело у свом саопштењу упућеном јавности.

Међутим, како портал Нова.рс сазање, у питању је Радомир Илић, надалеко познат као један од најгласнијих заговорника измена Устава, којим би право на постављање и именовање свих судија и тужилаца у држави имала само једна особа – председник државе. О Илићу се последњих месеци спекулише и као могућем кандидату за новог министра правде, а да ли ће обијање тужилачких прагова и лобирање по ходницима Палате правде бити његов последњи пројекат доказивања привржености владајућем режиму, биће познато након што се коначно обелодани списак новог сазива Владе.

Јучерашње саопштење Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије (УЈТ), да због претстојећих избора за састав чланова Државног већа тужилаца (ДВТ) њихови чланови трпе притиске представника извршне власти који покушавају да утичу на њихову изборну вољу, узнемирио је читаву јавност, која је додатно остала затечена информацијом да је главни агент овог незапамћеног атака на демократско друштво и већ довољно пољуљану, али и Уставом загарантовану независност правосуђа, актуелни државни секретар министарства правде, као и његов први “официр” Републичка тужитељка Загорка Доловац.

Наиме, међу члановима ДВТ који се бирају на изборима су и два места предвиђена за тужиоце из редова поступајућих заменика из неког тужилаштва у држави, и управо за та два места се тренутно одвија лобирање. Мотив целокупне приче, како се већ месецима спекулише у правосудним круговима, крије се у томе што министартсво правде, као продужена рука власти, покушава да на ова два места изгура своје кандитате, не би ли ово тело држала под контролом.

“Удружење је обавештено да је пре десетак дана, државни секретар из Министарства правде обилазио јавна тужилаштва и неким старешинама јавних тужилаштава саопштавао ко су кандидати министарства за чланове Дражавног већа тужилаца, са препоруком да пренесу нижим јавним тужиоцима и заменицима јавних тужилаца да би требало гласати за кандидате министарства. Такође смо обавештени да се у кампању препоручивања за кога би требало гласати, укључила и Републичка јавна тужитељка, која је преко појединих јавних тужилаца упутила захтев да се гласа за исте оне кандидате за чланове Државног већа тужилаца који су препоручени од стране државног секретара у Министарству правде”, наведено је између осталог у саопштењу УЈТ.

Иако није прецизирано о ком секретару се ради, према сазнањима портала Нова.рс у питању је Радомир Илић, надалеко познат као водећи заговорник измена одредби Устава, које се односе на избор тужилаца и судија. Николић је у јавности више пута заступао идеју да би тужиоце и судије, како је то сам више пута поновио “требало ставити под екстерну контролу, ето, на пример председника Александра Вучића”. Прецизније – да би све тужиоце и судије у држави требало да именује и поставља лично председник Вучић, а не као до сада Скупштина Србије.

На ове очигледне намере власти да читаво правосуђе стави под апсолутну контролу једног човека, јавност је сваки пут бурно реаговала, оцењујући да би таква измена Устава још више удаљила Србију од појма демократског друшва, али је и трајно зауставила на вишегодишњем мукотрпном путу ка Европској унији.

Унапред свестан какве ће реакције уследити, Илић је имао припремљен одговор, али као сваки спин, недовољно поткован.

“У једној Француској, у њиховом уставу, судство и није грана власти, него ауторитет, а судије и тужиоце поставља председник државе. Е, а код нас, дакле, уместо председника државе, уместо, дакле, да рецимо председник Вучић поставља судије, овде имамо да то раде они који седе са криминалцима у хотелу Шумадија”, тврдио је недавно Илић, алудирајући на натписе прорежимских медија да су на прослави рођендана једног члана ДВТ у хотелу Шумадија седели и нарко-дилери.

Илића је међутим, убрзо демантовао амбасадор Француске у Београду Жан Луј Фалкони, који је појаснио да судије у Француској формално бира председник, али на предлог Високог савета магистратуре.

Управо због доказане привржености владајућем режиму, а посебно председнику Александру Вучићу, у јавности се већ дуже време спекулише да ће управо Илић наследити фотељу од Неле Кубуровић у Немањиној улици, односно да је најозбиљнији кандитат за министра правде у новом сазиву Владе.

Нова.рс покушала је данас да добије коментар од Илића, али његов телефон није био доступан.