Прочитај ми чланак

Ово је био развојни пут Ирене – БАХАТЕ МИНИСТАРКЕ која се не меша у свој посао

0

Салве негативних реакција изазвало је обраћање Ирене Вујовић, министарке заштите животне средине, која се тек два дана од изливања амонијака појавила у Пироту. Судећи по њеној биографији, до доласка у Владу није имала додир са екологијом, захваљујући својим наступима скретала је пажњу на себе, а невладине организације тражиле су и њену оставку. Ипак, од неколико локалних самоуправа добила је и висока признања.

Грађани Србије нису често у прилици да слушају Ирену Вујовић, министарку заштите животне средине, иако би требало. Београд је неретко на врху светске листе по загађеном ваздуху, а аларм је упаљен и у бројним другим градовима у Србији.

Ипак, Вујовић до данас, бар се не памти, није у Влади одржала конференцију за новинаре и објаснила грађанима каква је стратегија државе у том домену и шта ће предузети тим поводом, будући да, према неким проценама, око 6.000 људи годишње премине од последица загађења.

Листајући новинарске архиве, могу се наћи њена саопштења, у којима пише да је борба са аерозагађењем један од приоритета њеног министарства. Позитивне помаке грађани до данас нису осетили.

Не помаже ни то што је у преговарачком процесу са ЕУ поглавље које се односи на животну средину једно од најскупљих и најзначајнијих.

Први пут је у фотељу министарке за екологију села 2020, а претходно је била председница Општине Савски венац.

Расправе, замуцкивања и лапсуси

Грађани су је ретко виђали у медијима, а у последње три године скретала је пажњу на себе углавном својим говорима.

То се десило и када се појавила у Пироту два дана након избијања акцидента са изливањем амонијака. Приликом обраћања медијима расправљала се са локалним новинаром, а на нека питања није умела да договори. “Што сам ја дужна да знам” или “а што ја треба да мерим количину”, говорила је она.

Ушла је и у полемику са новинаром, оптужујући га да му неко говори шта треба да је пита.

“Уколико се те ваше колеге које вам шаљу питању преко телефона питају што министарка данас није на локалцији, нисам зато што не можемо по закону, а чак и они који могу по закону не смеју данас због тужилаштва које је на терену. Мени је стварно жао и сигурно ће се забринути колеге народни посланици зашто ја нисам на локацији“, рекла је Вујовић.

То њено обраћање изазвало је гомилу негативних реакција, а како је Нова.рс писала главна тема на друштвеним мрежама била је и у марту прошле године када је читала извештај о раду свог ресора.

У емисији “7 на Н1” речено је да је читање трајало више од пола сата, а када је дошао тренутак за питања и дискусију, времена није било. Ипак, испоставило се да је дала сасвим довољно материјала – гомилом лапсуса које је направила у току читања извештаја.

Застајкивала је, запињала око неких уобичајених речи, замуцкивала, чак се смејала сама себи у безуспешним покушајима да правилно прочита написано.

Оставка због изјаве о Рио Тинту

Невладине организације Подрињски анти корупцијски тим (ПАКТ) и Коалиција против корупције у животној средини у мају те године затражиле су њену хитну оставку, а као разлог навели су њену изјаву на телевизији К1. Како су пренели медији, она је рекла да Рио Тинто има грађевинску дозволу још од 2012.

Поменуте организације саопштиле су да би Вујовић требало да зна да је Рио Тинто тек 2020. године у Министарству грађевине поднео идејни пројекат за рудник литијума у долини Јадра, на основу ког се прибављају локацијски услови.

„Пут до грађевинске дозволе је и даље доста дуг и Рио Тинто нема права да гради било шта у долини реке Јадар. Због оваквих тврдњи министарке узнемирена је читава јавност западне Србије и министарка је дужна да у најкраћем року покаже документ којим се Рио Тинту дозвољава да било шта гради у долини Јадра”, писало је у саопштењу.

Признања 

Неке локалне самоуправе, међутим, сматрале су да она добро ради свој посао. Тако ју је Општина Пријепоље у јулу 2021. прогласила почасним грађанином и то за изузетан допринос заштити животне средине, развоју и афирмацији ове општине.

Министарки животне средине је у априлу ове године град Нови Пазар доделио Повељу, највеће признање које се додељује поводом Дана града. Градоначелник Нихат Бишевац је у образложењу одлуке навео да је Вујовић, од доласка на чело тог министарства 2020. године, покренула бројне пројекте и много тога урадила што се тиче заштите животне средине у Новом Пазару.

„Урађен је пут ка депонији Голо Брдо вредан 60 милиона динара, завршена је њена ревитализација за осам милиона динара, а ради се пројекат регионалне депоније за Нови Пазар, Рашку и Тутин за шта је Министарство издвојило 20 милиона динара“, изјавио је између осталог Бишевац.

Признање је добила и од Општине Нова Варош и то за изузетну подршку у реализацији бројних еколошких пројеката у златарском крају.

Пут у СНС-у

Ирена Вујовић је иначе у Српској напрендој странци од 2008. Године. Како је објавио Истиномер, била је чланица Главног одбора, а у Председништво СНС изабрана је 28. маја 2016. године на изборној скупштини странке.

Након избора 2012. и 2014. изабрана је за народну посланицу у Скупштини Србије. Потом ју је, након избора 2014, градоначелник Београда Синиша Мали именовао за помоћницу градоначелника задужену за област друштвених делатности.

Након локалних избора 2016. изабрана је за председницу Општине Савски венац, а на тој функцији остала је четири године.

И на изборима за одборнике Скупштине града Београда у марту 2018. године била је на листи кандидата Српске напредне странке. Помињала се као фаворит напредњака за будућег градоначелника Београда, поред Горана Весића.