Прочитај ми чланак

ОВАКО СЕ ГЛАСА: На гласање само с важећом личном картом, пасошем и возачком

0

БЕОГРАД - Републичка изборна комисија данас је упутила обавештење и упутство грађанима Србије за изборе за председника Републике, 2. априла, на којима ће моћи да гласају сва лица уписана у бирачки списак.

Гласање ће трајати од 7 до 20 часова, подсећа РИК. Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу, на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана.

РИК подсећа да ће бирачи којима је истекла лична карта моћи да гласају под условом да бирачком одбору, уз њу, приложе и потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву за издавање нове личне карте. Сви бирачи би требало да добију обавештење са адресом бирачког места на којем ће моћи да гласају, при чему нису дужни да то обавештење понесу на гласање, каже се у саопштењу РИК.

„Напомињемо да бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом и немоћна стара лица, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор“ кажу у РИК.Такође указују и да бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања, користе печат са потписом, односно личним подацима.