Прочитај ми чланак

Овако би „поштено“ бројали гласове и на изборима? СНС 53%, СПС 11%, СРС 5%…

0

И августовско истраживање прорежимског "Ипсоса" о рејтингу показало да коалиција око напредњака има натполовичну већину и да СзС бележи пад. Друга снага је Савеза за Србију (СзС) са 11,3 одсто, док би СПС-ЈС добили 11,2.

Друга политичка снага, према истраживању достављеном „Новостима“, јесте опозициони блок „Савез за Србију“ који би, да су избори данас, освојио 11,3 процента. Двоцифрени резултат остварила би још само коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије и то 11,2 одсто бирача. Цензус би прескочили још само Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића и Српска радикална странка Војислава Шешеља који су по рејтингу изједначени и имају по 5,4 процента подршке бирача.

Фото: Flickr – European Elections

Карту са улазак у Скупштину Србије могла би да освоји коалиција СПАС Александра Шапића и ДСС Милоша Јовановића који су тренутно на коти од 3,7 процената. Покрет обнове Краљевине Србије Жике Гојковића остварио би резултат од 2,6 одсто, а Доста је било Саше Радуловића 2,3 процента. Остали учесници добили би укупно 4,8 одсто.

Директор „Ипсосовог“ сектора за истраживање јавног мњења Марко Уљаревић, коментаришући најновију сондажу, каже за „Новости“, да је у „августовском таласу регистровано нешто мало изнад три милиона опредељених бирача, то јест оних који размишљају о изласку на изборе и знају за коју би странку односно коалицију гласали“.

– Поред њих, у овом тренутку имамо и око 500.000 бирача који су неопредељени. Они се двоуме између различитих опција, али се један знатан део оријентише слично као и опредељени бирачи. Иако у овом тренутку кажу да не знају за кога би гласали, неки од њих имају своје фаворите, или макар оне према којима више нагињу, међу странкама, коалицијама или лидерима. Међу опредељеним бирачима коалиција окупљена око СНС има натполовичну већину, а за њима следе Савез за Србију и коалиција СПС-ЈС. Осим ове три листе, изнад цензуса су Покрет слободних грађана и Српска радикална странка, а шансе за прелазак цензуса имала би и коалиција Александра Шапића и ДСС

Истраживачи су се у најновијем испитивању јавног мњења бавили и индикаторима који илуструју оцену стања у Србији.

О правцу у којем иде Србија

У августовском таласу истраживања јавног мњења, 46,4 одсто грађана Србије верује да се наша земља креће у добром смеру, док, супротно њима, 34,5 процената сматра да Србија иде у лошем правцу. У истом периоду расло је и очекивање грађана да ће се њихов животни стандард побољшати. У односу на децембар 2012. када је 17,5 процената веровало да ће у следећој години живети боље, сада иста очекивања има 32,1 одсто људи. Истовремено, смањивао се и проценат оних који су имали негативна очекивања, са 25,5 одсто на 14,9 процената – изнео је Уљаревић најновије податке прорежимског „Ипсоса“.

Питање дана:

Да ли сматрата да су предизборна истраживања маркетиншких агенција, о рејтингу политичких странака, истинита?

Своје ставове изнесите у коментару испод чланака.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!