Прочитај ми чланак

ОТВОРЕНО ПИСМО српског домаћина Ненаду Јездићу

0

Поштовани Ненаде, дирнут сам Вашим искреним и родољубивим наступом и обраћањем васколиком српству. Ваш наступ у Палати Србије 13. јуна ове године није оставио равнодушним ниједног добронамерног Србина.

У Национални тим за спас села приступило је више угледних, остварених и родољубиво опредељених људи, али исто тако пресудан утицај на будући рад Националног тима за спас села имају људи без интегритета, кредибилитета и било каквог непосредног односа са селом и сељацима. Хоћу рећи, у лоше друштво сте запали.

Поштовани Ненаде, зар заиста мислите да ће министар без портфеља, Милан Кркобабић, човек са београдског асфалта, неко ко је пољопривредне производе видео једино на зеленој пијаци или у супермаркету, објективно и професионално бавити се спашавањем српског села?! Па да је тако, свог сина би запослио у неко пољопривредно газдинство или задругу, а не на позицију в.д. директора јавног предузећа „Стара планина“.

Задње три године 95 задруга у Србији је добило 997 милиона динара од Министарства за регионални развој и координацију јавних предузећа. Лично сматрам да тај новац је било боље бацити у бунар, јер на тај начин новац пореских обвезника није завршио код сељака већ у рукама људи који посредно или непосредно припадају режиму, на овај начин нисмо подстакли производњу већ партијски непотизам.

Држава ако заиста жели да помогне српском селу и сељацима, мора да уради више мера, а следећих шест су хитне и кључне за уништавање беле куге и заштиту домаће пољопривреде, а то су:

  1. Уместо страним инвеститорима, држава мора да субвенционише и подстакне са најмање 10.000 евра по супружнику младе брачне паровекоји се определе да остану или се врате да живе и раде на селу. А за свако новорођено дете, супружници једнократно добију најмање 10.000 евра.
  2. Да спречи неконтролисани увоз пољопривредних производа који се врши по дампинг и субвенционисаним ценама и на тај начин ствара нелојалну конкуренцију нашим пољопривредним произвођачима. То се може решити увођењем ванцаринских мера тзв. прелевмана, што нам омогућава ССП (Споразум о стабилизацији и придруживању из 2008. године о чему нам говоре чланови 32, 33, 40, 41).
  3. Да уведе реонизацију у пољопривредној производњи  тако да на јавној расправи људи се регионално определе за пољопривредну производњу коју би држава субвенционисала. На пример, људи у Западној Србији могли би да се определе за производњу малина, купина, шљива, кромпира и слично, док људи у Банату могли би да се определе за производњу кукуруза, пшенице, соје, сунцокрета и слично и за то би имали подстицаје и субвенције од државе. Наравно да се не би ускратила могућност да људи производе пољопривредне производе који нису овим планом о рејонзацији опредељени, али за то не би имали подстицаје и субвенције.
  4. Најнижа загарантована цена пољопривредног производа је најважнији вид заштите домаће пољопривредне производње, јер на тај начин српски сељак би предупредио неизвесност у својој производњи.
  5. Заштита географског порекла и јасно декларативно обележавање су такође од изузетног значаја за спас српског села.
  6. Српски покрет Двери и наш Савет за село и пољопривреду предлажу хитно укидање акциза за дизел гориво које је намењено за пољопривредну производњу, као и укидање тв претплате на електрична бројила која се налазе у пољопривредним производним погонима, као што су: штале, сушаре, хладњаче, пластеници, стакленици, бунари и слично.

Поштовани Ненаде, ово су само неки од предлога и хитних мера заштите домаће производње и српског села.

И на крају, хоћу да Вам предочим став Српског покрета Двери, као и мој лични – актуелни режим и Александар Вучић за 7 година своје власти није се сетио српског сељака, већ то чини сада у предизборној години, ради привида, тобоже бриге о српском селу и сељацима. Сматрамо да Александру Вучићу и актуелном режиму нису потребни економски независни сељаци који би радили у својим њивама, воћњацима и фармама за 1000 и више евра месечно, јер такви људи су слободоумни и самосвесни и „незгодно“ гласају. Вучићу и режиму потребни су условљени, уцењени, економски зависни сељаци над којима је извршен медијски геноцид Пинком, Хепијем, Информером, Алоом, Српским телеграфом итд, који би радили за 200 евра код Вучићевих турских, арапских, немачких и других инвеститора.

Ето зато, поштовани Ненаде, не верујемо да ће Ваша добронамерна и племенита идеја и намера заживети. У исто време Вам шаљемо поруку да је наш Српски покрет Двери заинтересован за сарадњу за Вама и свим национално освешћеним и патриотски опредељеним људима.

Милован Јаковљевић

Потпредседник Српског покрета Двери,

председник Савета за село и пољопривреду