Прочитај ми чланак

Откуд Србији вишак од милион пунолетних?

0

Право на сто евра помоћи из Пакета мера Владе Србије има око 5,5 милиона грађана Србије, навело је Министарство финансија на свом налогу на Инстаграму.

Имајући у виду да додела од по сто евра сваком пунолетном грађанину коинцидира са предстојећим изборима, на којима, према подацима Републичке изборне комисије, право гласа има 6,7 милиона, поставља се питање одакле Министарству финансија број од 5,5 милиона грађана који имају право на новчани износ изражен у цифри од стотину евра.

Стога, питали смо аналитичаре из агенција за истраживање јавног мњења и контролоре изборног процеса како виде овај феномен.

– Не постоје независне анализе тачности бирачког списка. С друге стране, постоји значајно неповерење грађана према нивоу ажурираности бирачког списка. Према истраживању Црте из 2018. године, чак 59 одсто грађана Србије сматра да бирачки списак није тачан. Управо због тога Црта покушава да утиче на спровођење независне анлизе тачности бирачког списка, како би се макар у односу на тај сегмент избора почело градити поверење грађана – оцењује за Данас Раша Недељков, програмски директор Центра за истраживања, транспарентност и одговорност (ЦРТА).

Додаје да разлика између бројева пунолетних грађана у бирачком списку и списка које је припремило Министарство финансија може проистицати и из чињенице да је Министарство рачунало само пунолетне грађане који живе у Србији .

– И управо због тога би било веома важно да се огласи Министарство финансија и у јавности појасни метод којим се водила приликом израде списка потенцијалних примаоца помоћи – закључује Раша Недељков.

Према речима Бојана Клачара, извршног директора Центра за слободне изборе и демократију (ЦЕСИД), у уредби Владе Србије пише да се добијање 100 евра односи на грађане са пребивалиштем у Србији.

– Процена од 5,5 милиона примаоца помоћи државе се вероватно односи на претпоставкама, а не на егзактни и тачан податак о томе колико људи има право да се јави и узме тих 100 евра. Они су дошли до тог броја, претпостављам, процењујући заинтересованост грађана као и чињеницу да велики број оних који испуњавају услове за добијање тог новца живе у дијаспори. Мислим да су на тај начин дошли до тог броја, рачунајући да људи из дијаспоре неће имати мотива или начина да до тог новца дођу – истиче Бојан Клачар у изјави за наш лист.

Закључује да се процена о томе да 5,5 милиона грађана има право на добијање новчане помоћи односи на потребу пројектовања буџета за ту намену.

– Што извесно не значи да тај број неће бити премашен или да неће бити, с друге стране, мањи. Такође, то не значи да ако се јави онај који ће бити први изнад или преко тих пројектованих 5,5 милиона грађана, неће добити свој новац – закључује Клачар.