Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕНА БИСТА ПРИМАКОВУ – Русу који је због Срба рекао НАТО-у и Клинтону НЕ

0

Уз интонирање химни Србије и Русије у Руском дому откривена је биста Јевгенија Примакова, бившег руског премијера. Бисту је открила његова удовица Ирина, а свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан-Харченко.

„Данас, када Руска Федерација слави Дан народног јединства, широм наше драге Русије, прославља се и 90 година од рођења оца модерне руске дипломатије, великог државника, који је далековидном политиком трајно уписао своје име не само у руску већ у светску историју. Иза себе оставио је неизбрисив траг“, рекао је овом приликом Вучић.

Примаков ће, рекао је Вучић, остати упамћен по својој неисцрпној снази, вечној љубави према отаџбини Русији.

Подсетио је и на чувени демарш 1999. године, након што је Примаков сазнао за почетак бомбардовања СРЈ, познат као „заокрет изнад Атлантика“, који је за Србију, каже Вучић, значио много.

„Иако нисмо тада спасени, видимо данас колико је то било далековидо. Тај корак је значио потпуни заокрет у спољној политици Русије, чији приоритити имају практичну примену у активности данашње генерације руских политичара“, објаснио је он.

„Снага Русије тада и данас није за поређење. Ипак, и у таквим условима радио је све што је могао да заштити Русију и био је сигуран у њен повратак на светску сцену“, додао је он.

Вучић је рекао да се Примаков достојно борио за интересе своје земље, да смо и ми у Србији то осетили, као и да је он осведочени пријатељ који је био уз наш народ у најтежим тренуцима.

Председник Србије је изаразио очекивање да ће његово дело бити путоказ за будућа поколења.

Боцан-Харченко: Примаков волео и поштовао српски народ

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко је, поздрављајући окупљене, рекао да је Примаков био велика личност и као дипломата, научник, хуманиста.

„Председник Путин је рекао да је Примаков био велики грађанин Русије. Имао сам срећу да радим са Примаковом“, рекао је амбасадор.

„Читава делатност Примакова је у време Дејтона била прожета бригом за интересе српског народа и за положај Русије“, присетио се Боцан-Харченко.

Истакао је да је Примаковљев концепт мултиполарног света сада заживео. Примаков је био, додао је, један од аутора Резолуције 1244, која је и данас ослонац за Србију.

„Године пролазе и свака још јасније дефинише значај Примакова као политичара, дипломате, научника и великог хуманисте“, рекао је Боцан-Харченко обраћајући се на српском језику у знак, како је рекао, личног поштовања и љубави према српском народу, али и љубави и поштовања које је према Србији, српској традицији и култури неговао и сам Примаков.

Казао је да је имао срећу да ради са Примаковом који је 1996. године дошао на чело Министарства спољних послова у време када је, како је рекао, ситуација у бившој Југославије био најтежи домен спољне политике.

Боцан-Харченко је додао да је Примаков имао дипломатску визију како ће се одвијати ствари на међународној сцени и да је његов концепт мултиполарног света данас коначно заживео.

„Примаков је био један од аутора Резолуције 1244, у којој се решење косовске кризе темељи на међународном правном поретку“, нагласио је Боцан-Харченко.

Сергеј Степашин: Примаков je променио вектор спољне политике Русије

Сергеј Степашин, бивши премијер и пријатељ Примакова, рекао је да је Примаков и данас један од најпопуларнијих људи.

Подсетио је да је Примаков променио вектор спољне политике Русије, и практично спасао Русију од економске пропасти.

Примаков је, додао је, учинио све што је било у његовој моћи да помогне Југославији.

Према речима Степашина, то што се десило Југославији је и за Русију била велика лекција.

Међу почасним гостима су руски и српски званичници, угледни представници друштвених и културних кругова двеју земаља, руско-српских пословних организација.

Свечаности присуствовао је и бивши руски премијер Сергеј Степашин.

Бронзана биста је рађена уз сагласност и учешће Примаковљеве породице. Аутор је Андреј Тиртишников, академик Руске академије уметности.

Идеја да се биста постави у Србији није случајна. Јевгенија Примакова Срби сматрају за великог и осведоченог пријатеља, а то доказује и подршка коју је пружио српском народу у најтежим временима.

Биографија

Јевгеније Примаков је рођен 29. октобра 1929. године у Кијеву. У периоду од јануара 1996. до септембра 1998. био је министар спољних послова Руске Федерације. Аутор је концепције „многополарног света“. Од септембра 1998. до маја 1999. обављао је дужност председника Владе Руске Федерације. Чувен је његов демарш 24. марта 1999. године, познат као „заокрет изнад Атлантика” или „петља Примакова“.

Примаков је тада био премијер. Када је у авиону сазнао да су снаге НАТО-а почеле бомбардовање Југославије, одлучио је да у знак солидарности са југословенским народом откаже своју посету Сједињеним Америчким Државама и изнад Атлантског океана наредио да се његов авион окрене и врати у Москву.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!