Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕН ПЛАН АЛБАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Рама са Турцима саботира „Телеком“!

0

Још једна компанија напрасно се укључила у трку за албански "Телеком", и то турски гигант "Чалик холдинг"! Четврта понуда се појавила ниоткуда, и то, како преносе албански медији, највиша, па је очигледно да је реч о прљавом плану албанског премијера Едија Раме да на тај начин избаци из игре српски "Телеком", који је дао најбољу понуду 60 милиона евра.

Цела земља против Срба

Подсетимо, само дан раније Рама је и сам признао да Срби нису добродошли у стратешким секторима, као што су телекомуникације.

– Став албанске владе је веома једноставан и јасан: српска предузећа су добродошла у Албанију, али у овом стратешком сектору нису наш избор – рекао је Рама и додао да влада обично не учествује у приватним трансакцијама, али да жели да изрази своје мишљење.

Због тога су Албанци, тврди извор упућен у дешавања у тој области у региону, постигли договор са Турцима да дају исту или минимално већу понуду од Србије уз обећање да ће то бити враћено турским компанијама кроз разне субвенције.

– Хоће сад на кварно да убаце неке Турке, да бар дају исту понуду као наш „Телеком“, тако да Немци не буду на штети, а опет да осујете наше намере. Зна се да они традиционално имају добре односе са Турском и да многе турске компаније послују у Албанији. Цела држава се подигла да спречи да баш српска фирма купи њихов „Телеком“, а пошто је то приватна компанија и не постоји други начин да то спрече, ово је било најједноставније решење – каже саговорник.

„Телеком Албанија“ је други водећи оператор у тој земљи и у власништву је немачког „Дојче телекома“. У трци за куповину, поред српске компаније, учествовале су и још две бугарске фирме.

Политичка позадина

Коментаришући спор са Албанцима, економиста Миладин Ковачевић истиче да се одлука власти у Тирани може подвести под кршење принципа слободног тржишта, али да свака држава може да пренебрегне те принципе ако јој нису у интересу.

– То јесте кршење правила слободне трговине, али генерално свака држава може да спречи шта жели на својој територији и да нађе начин за то. Може се наслутити да то има везе због односа са Србијом и да постоји политичка позадина. Притом, као што је и сам Рама рекао, то је стратешка област, а иза тога стоји и могућност праћења свих комуникација, што у безбедносном смислу није у њиховом интересу – наводи Ковачевић.

Монополисти?

„Чалик холдинг“ већ послује у Албанији. Поседује „АлбТелеком“ и „Игл Мобил“, па би ова аквизиција довела до значајног преображаја мобилног тржишта у тој земљи. Група такође поседује највећу приватну банку у Албанији БКТ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!