Прочитај ми чланак

„Отаџбина“: Свих ових десет година челници РС подржавали су издајнички режим у БГ

0

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку српском народу у Републици Српској као и институцијама Републике Српске у одбрани виталних питања нашег народа у Босни и Херцеговини.

Предлог централних институција БиХ да се надлежност над пољопривредним земљиштем, шумама и водама одузме Републици Српској доводи у питање опстанак српког народа у БиХ. Ако је пре тога донесен и проблематичан закон о санкцијама због наводног геноцида у Сребреници којим се цео српски народ а приори ставља на оптуженичку клупу ово је само још један у низу притисака који се врши над Србима.

Када је 2013. године Александар Вучић потписао издајнички Бриселски споразум Срби са КиМ организовали су протестни митингу у Беогрaду. Милорад Додик им је обећао да ће више од 50 аутобуса са Србима из Републике Српске да буду присутни на том митингу

Без имало злурадости а више уз тугу и разочарење Срби са Косова и Метохије могу да констатују да су ставови политичке елите из Бања Луке по питању јужне српске покрајине у задњих десетак година били доста проблематични. Један део политичке врхушке је заговарао да Србија треба да се одрекне Косова и Метохије а да се окрене ка Републици Српској и исту припоји. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је у више наврата критиковао овакве, пре свега антисрпске, ставове. Јер није коректно да се срећа једног дела српског народа темељи на несрећи другог дела српског народа.

У прaвно-политичком смислу много је лакше сачувати Косово и Метохију у саставу Републике Србије него отцепити Републику Српску од БиХ и исту припојити својој матици. И разни нон-пејпери иза којих пре свега стоји актуeлни режим у Србији потврђују ово наше становиште. У њима стоји да се ствара Велика Албанија а у исто време и Велика Србија. Велика Албанија се уобличава тако што се КиМ одваја од Републике Србије и припаја Албанији а Велика Србија тако што се она одриче од своје јужне покрајине а припаја Републику Српску.

Задњих десетак година сведоци смо да се корумпирани, лоповски и антисрпски режим Александра Вучића залаже за неку поделу Косова и Метохије у којој би Србији припало пар села из садашње јужне српске покрајине а препустио Великој Албанији добар део тзв. Прешевске долине. Политичка врхушка Републике Српске на челу са председником Милорадом Додиком подржавала је овакву издајничку политичку платформу.

И не само то. Када је 2013. године Александар Вучић потписао издајнички Бриселски споразум Срби са КиМ организовали су протестни митингу у Беогрaду. Милорад Додик им је обећао да ће више од 50 аутобуса са Србима из Републике Српске да буду присутни на том митингу. И не само што аутобуси нису стигли у Београд него и они који су хтели личним колима да на митинг дођу били су спречени од власти Републике Српске која је несебично подржала Бриселски споразум.

И уопште, свих ових десет година челници Републике Српске подржавали су издајнички режим у Београду. Није било озбиљније политичке манифестације у Србији а нарочито предизборних митинга на којима челници Републике Српске нису присуствовали. Чак на последњим изборима за град Београд добар део грађана из Републике Српске са двојним држављанством пожурио је да гласа и да подржи СНС и Александра Вучића.

Међутим, ако актуелни режим у Београду због својих обавеза према онима који су га довели на власт предаје Косово и Метохију тешко да ће моћи да помогне и Србима у Републици Српској

Оваква земљачка подршка није изостала ни од Милорада Додика који је гласао на својој изборној јединици на Дедињу. Међутим, ако актуелни режим у Београду због својих обавеза према онима који су га довели на власт предаје Косово и Метохију тешко да ће моћи да помогне и Србима у Републици Српској. Русија и Кина у Савету безбедности нису подржали избор Кристијана Шмита за на место високог међународног представника у БиХ. Он је иначе кадар Ангеле Меркел за коју Александар Вучић каже да када је види њему клецају слабачка колена. Са „слабачким коленима“ се не брани Република Српска. И без обзира што Срби у Републици Српској не желе Кристијана Шмита њега у Београду прима Александар Вучић чиме се супротставља и Србима у РС а и Русији и Кини. То исто ради и њему близак српски патријарх Порфирије.

Током доласка Милорада Додика у Београд да изнесе проблем пољопривредног земљишта, шума и вода председник Србије је заобишао тему причајући небулозе о аутопуту БГ-СА и аеродрому у Требињу. Логично се намеће питање шта ће Србима и аутопутеви и аеродроми ако изгубе земљу од које треба да живе. Слично је поступио и председник скупштине Србије Ивица Дачић током своје посете Бања Луци. Никакве озбиљне подршке са његове стране није било осим отрцаних фраза о братским односима Срба са обе стране Дрине.

Александар Вучић председник „Српског света“ како га доживљава Александар Вулин или „Ацо Србин“ не може да штити и чува српске националне и државне интересе. Не може, јер они који су га довели на власт, а то је Запад, нису га довели да те интересе брани него да их продаје. Што он све време и ради.

Са друге стране, због бројних криминалних, корумпционашких и других злочиначких афера председник Србије је уцењена личност. Да би могао да брани своју државу и српски народ ма где живео он мора да има чисту биографију, а он је нема.

И колико год да се Срби у Републици Српској надају подршци свог земљака из Чипулића код Бугојна она ће да изостане. Под то дрвце нема хлада, гласи српска народна пословица са Косова и Метохије.