Прочитај ми чланак

„ОТАЏБИНА“: Ево Сретења а од Заједнице српских општина ништа – Боже, колико …

0

„ТУЖНО ЈЕ И ТРАГИКОМИЧНО КАКО БЕОГРАД ЦВИЛИ, ВРИШТИ ЈАДИКУЈЕ ЗБОГ ПОНАШАЊА ПРИШТИНЕ“

Пре нешто више од месец дана директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је изјавио да ће Срби са Косова и Метохије на Сретење 2017. године, независно од Приштине, формирати Заједницу српских општина.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Председник Републике Србије је ту идеју подржао, а председник Владе се од ње није оградио.

Брзо ће Сретење а од Заједнице српских општина нема ни назнака. Београд је опет претио празном пушком. И као што је „руски воз“, који је кренуо из Београда за Косовску Митровицу, стигао само до Топчидера, а од одбране зида на мосту у Косовској Митровици ништа није остало – тако да се ни Заједница српских општина скоро неће појавити.

Иначе, по речима Марка Ђурића, таква Заједница српских општина треба да функционише у складу са правним системом Србије и на основу Устава Републике Србије.

Боже, колико овај човек лаже!

Пуне четири године председник Владе Србије говори о Заједници српских општина коју је он наводно договорио са Приштином. До данашњег дана нико не зна како треба да изгледа та Заједница, које су њене надлежности, у оквиру којег правног система треба да делује, који је рок за њено формирање, итд.

Александар Вучић је желео да таква Заједница компензује гашење институција српске државе на Косову и Метохији које је он предао Приштини. Институције смо изгубили, а Заједницу нећемо добити.

Све време је Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ говорио да таква Заједница неће имати већа овлашћења од риболовачког савеза, да би нас пре неки дан, председник Владе демантовао. Он је изјавио да му Приштина нуди Заједницу која ће да личи на друштво за пуштање грамофонских плоча, значи, са још мањим ингеренцијама од риболовачког свеза. Друго не, али ово се председнику мора веровати.

Председник Владе је још изјавио да све што су Брисел и Приштина тражили ми смо им дали а да заузврат ништа нисмо добили. После оваквог политичко-дипломатског дебакла можда ће неко да помисли да ће председник Владе да поднесе оставку.

Нажалост неће.

Председник Владе није имао смелости да у Бриселу и Западу и Приштини покаже зубе, али зато Србима на северу Косова, који су тај простор одбранили од албанских сепаратиста, пали просторије, возила, пуца и баца бомбе на куће и све то због наводног бољег живота Срба на простору Косова и Метохије.

Просто је тужно и трагикомично слушати како Београд цвили, вришти уз свакодневне јадиковке на понашање Приштине. Политика „Калимера“ није својствена Србима и она је пре израз немоћи, нестручности, незнања која карактерише преговарачку позицију Београда.

Ипак не можемо да кажемо да су Албанци незахвални. Ево, Хашим Тачи позива председника Владе Србије да буде његов гост на Брезовици у знак захвалности што је Вучићева „Српска листа“ подржала и омогућила његов избор за председника самопроглашене републике Косово.

Скоро је осванула вест да Влада и њен председник више неће водити преговоре са Приштином у Бриселу него ће то чинити Председник Републике. Мало чудно, имајући у виду да све што је требало Влада је потписала и предала Приштини тако да сем о признању више нема о чему да се преговара.

Срби са Косова и Метохије од актуелног режима ништа не траже, једино захтевају да поштује важећи Устав Републике Србије.

Сходно томе, по стоти пут траже од Скупштине, Председника и Републике Србије да распишу по Уставу и закону локалне изборе и на Косову и Метохији. Све власти су до 2012. године ове изборе расписивале. Сумњамо да ће ова, пошто сви кажу да је марионетска.

(саопштење Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“)