Прочитај ми чланак

ОТАЦ НЕБОЈШЕ СТЕФАНОВИЋА умешан у ДЕМОЛИРАЊЕ хотела Шумадија у Београду?!

0

Хулиганском демолирању хотела претходили су преговори око продаје које је водио отац српског министра полиције Бранко Стефановић. Министар се у међувремену преко посредника нудио да „исправи брљотине свог оца“, сазнаје БИРН

Око 20 часова на Дан државности, 15. фебруара 2019. године, у хотелу Шумадија на Бановом брду појавили су се гости какве нико не би пожелео – петнаестак крупних момака са фантомкама на глави.

Они су муњевито секирама и палицама полупали и демолирали улаз хотела.

Свега пар минута потом запослени у хотелу добили су новог претпостављеног – Мирослава Билановића, представника компаније Б&Б гроуп која је седам дана раније на лицитацији овај хотел са четири звездице купила за 280,000 евра.

Билановић је у хотел ушао заједно са полицијом која је дошла на увиђај.

За то време, претходни власник Његомир Килибарда седео је у ресторану хотела и у страху посматрао шта се дешава. Испред хотела, затрпане срчом, остале су баштенске столице.

„Хотел сам купио за скоро три милиона евра и у међувремену уложио још три милиона, а они ми га отимају уз помоћ батинаша и секира за десет пута мањи износ“, каже Његомир Килибарда за БИРН.

Он каже да су овом догађају претходили састанци са Бранком Стефановићем, оцем српског министра полиције, који се самоиницијативно нудио „да помогне“ око исплате дуга који је имао.

„Три пута сам се састао са њим и то на његову иницијативу. Рекао је да жели да ми помогне око исплаћивања дуга, а да му за узврат продам хотел. У једном тренутку смо и утврдили цену од милион евра“, рекао је Килибарда за БИРН.

Бранко Стефановић је за БИРН потврдио да се састајао са Килибардом и да су разговарали о позајмици и хотелу.

„Хтели смо да помогнемо том несрећнику јер је сложио причу да га нека мафија јури за паре, али када је дошло до тога да та прича постане озбиљна показало се да је преварант“, рекао је Стефановић за БИРН.

После разговора који су новинари БИРН-а имали са Килибардом, њему се јавио човек који се представио као заступник министра полиције и у име свог послодавца понудио да „исправи брљотине министровог оца“, како је за БИРН рекао Килибарда.

Док Килибарда преговара са изаслаником министра Стефановића, позивају га у полицију да би дао изјаву о упаду хулигана у хотел, а онда напрасно отказују саслушање не дајући никаква даља објашњења.

Баштенске столице које су стајале на разлупаном улазу хотела сада су премештене у ресторан чији је власник отац српског министра полиције.

И док Његомир Килибарда размишља да ли постоји неки начин да поврати своју фирму, а Бранко Стефановић одбија да подробније разговара са новинарима БИРН-а, МУП избегава да пружи одговоре о истрази која би требало да покаже ко је унајмио и послао фантоме да полупају хотел.

У исто време постоје показатељи да је истрага стопирана због умешаности оца министра полиције.

Како хотел од 6 милиона купити за мање од 300,000 евра?

Његомир Килибарда купио је хотел Шумадија у процесу приватизације крајем 2004. године за 2,8 милиона евра. Хотел је био запуштен и у јако лошем стању, а нови власник је имао уговорну обавезу да у здање уложи додатна средства.

Хотел Шумадија је након година паузе поново почео са радом, а Килибарда је због све веће посете одлучио да дозида капаците хотела и прошири паркинг.

Због проблема са прикупљањем урбанистичких дозвола Килибарда ангажује младог адвоката Дејана Чогурића чији је задатак био да му помогне у решавању имовинско правних односа, што ће у годинама након тога бити главна област деловања овог правника.

И Килибарда и Чогурић за БИРН потврђују да су у почетку сарађивали на обострано задовољство.

„Килибарда ми је био први клијент и имао сам са њим успешну сарадњу две године“ рекао је Чогурић за БИРН.

Прекретница у њиховој сарадњи настаје 2010. године када Чогурић позајмљује Килибарди 200,000 евра.

Након пар месеци Чогурић потражује новац назад, а Килибарда данас тврди да се не ради позајмици, већ о улагању у заједнички посао, то јест, доградњи хотелске гараже.

У јануару 2018. године суд пресуђује у корист Чогурића и налаже да се дуг наплати на име удела у Килибардином предузећу које руководи хотелом.

То је подразумевало да јавни извршитељ процени вредност хотела и након спроведене лицитације намири Чогурића и евентулани преостали „кусур“ врати Килибарди.

Хотел Шумадија налази се близу Аде Циганлије, има четири звездице, 104 собе и велнес центар. Хотел је, уз то, оптерећен и са два милиона евра обавеза, од којих највећи део иде на кредит.

Ипак, колико год неки параметри били конкретни, званичне процене форензичара о вредности хотела и предузећа драстично су се разликовале.

Вештак кога је ангажовао Чогурић проценио је предузеће на свега 400,000 евра. Са друге стране, вештак кога је ангажовао Килибарда дао је процену на 1,5 милиона евра.

И на крају, процена коју је наручила Директна банка зарад одобравања кредита, која је процењивала непокретност, а не само предузеће, утврдила је да је тржишна вредност имовине хотела шест милиона евра.

Док Чогурић тврди да је процена од 400,000 евра реална, што због кредита, што због све лошије посете, Килибарда не може да се помири са чињеницом да је хотел купио у јаком лошем стању за 2,8 милиона евра, уложио још три, а да свега пар година после тога све то губи због дуга од 200,000 евра.

Он каже да је имао више заинтересованих купаца за хотел, али да су сви волшебно одустајали у последњем тренутку.

Отац министра полиције са руксаком пуним готовине

Килибарда је на све начине покушавао да нађе готовину како би исплатио дуг и избегао лицитацију, али без пуно успеха.

Каже да су га у октобру 2018. године поједини људи звали и рекли да је Стефановић старији заинтересован за хотел.

„Сећам се тачно дана, био је 17. октобар, јер је сутрадан изашао НИН са Бранком Стефановићем на насловној страни и причи како продаје оружије“, каже Килибарда. Месецима након тога од Стефановића није било ни гласа.

Недељу дана пред лицитацију, 8. фебруара 2019, Килибарду на састанак позива Славко Вукајлов, предузетник и руководилац ресторана у власништву Бранка Стефановића.

Овај, као и наредна два састанка, одиграо се у ресторану Максим у центру Београда, у власништву Бранка Стефановића.

„Тада смо били сами и састанак није дуго трајао. Он је све време понављао како ће да ми помогне, али без конкретне понуде шта траже за контрауслугу“, каже Килибарда.

Бранко Стефановић потврђује да су ови састанци организовани у ресторану Максим, али тврди да је иницијатор био Килибарда, а не он.

На питање зашто би се баш њему неко обратио за помоћ, он одговара:

„Откуд знам, мени се јави сто хиљада људи са разним идејама – од запосли ми ћерку, до упиши ме у у вртић. Ето, као овај који се задужио и лево и десно, а када му је дошао мач под грло, онда је почео да измишља. Тада сам рекао `хвала, здраво`. Одакле ми 300,000 евра, живим скромно и једва састављам крај са крајем”.

БИРН је већ писао о уносним пословима Бранка Стефановића и његовој улози у продаји оружја између српске фирме „Крушик” и купаца из Саудијске Арабије.

Два дана након првог сусрета виђају се поново, када се помиње идеја о преносу удела Килибардине фирме на посредника и човека који заступа Стефановића.

Трећем састанку, такође у ресторану Максим, присуствују посредник Ђорђе Аврамовић и Стефановићев адвокат Љубиша Ваљаревић.

„Стефановић је каснио сат времена. Када је дошао, носио је ранац преко рамена. Рекао је ’овде је 300,000 евра, када потпишеш уговор добијаш паре’“, каже Килибарда.

Он додаје да није видео новац и да Стефановић није отварао ранац.

Иако је претходно рекао да је скроман човек и да нема новац, Стефановић у телефонском разговору са новинаром БИРН-а после свега пар минута мења причу и каже да је имао намеру да помогне Килибарди тако што би му позајмио новац.

„Хтели смо да помогнемо том несрећнику, јер је сложио причу да га нека мафија нешто јури, да га цеде неки зеленаши, неки ови, неки они. Када је дошло до тога да прича постане озбиљна, он се показао као преварант какав је и био, што сам накнадно чуо. Рекао сам `немој више да ме гњавиш` и отишао сам….”

Међутим, након састанка, Стефановићев адвокат шаље мејлове Килибарди и посреднику Ђорђу Аврамовићу са предлогом уговора о зајму и предлогом уговора о залози где би удео у власништву хотела био гаранција за дуг.

Према Килибардиним речима, договор је био да му Стефановић преко посредника Аврамовића позајми 300,000 евра, а да заузврат откупи хотел за милиона евра.

„Ја сам им прво дао понуду од три милиона, па сам спустио на два и на крају сам пристао на милион, само да се извучем и завршим са тим, да узмем било шта“, каже Килибарда.

Адвокат Ваљаревић потврдио је за БИРН да је слао нацрт два уговора, један о зајму од 300,000 евра, а други уговор у залогу. Међутим до реализације није дошло јер се две стране нису сложиле око услова повраћаја позајмице.

Килибарда каже је одустао када му је речено да има рок од 72 сата да врати Стефановићеву позајмицу.

„То је све била зафрканција, рекао сам им да иду на лицитацију и купе хотел“.

На питање БИРН-а зашто би Бранко Стефановић куповао хотел за милиона евра, када је почетна цена на лицитацији знатно нижа, Килибарда каже да је за министровог оца било много чистије да купи хотел од њега.

„Мојим одбијањем да потпишем уговоре на површину су испливале праве намере Стефановића и приморале га да хотел купи на јавној продаји која је отворила многа тешка питања“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗБОГ БУС ПЛУСА БЕОГРАД У МИНУСУ 150 МИЛИОНА ЕВРА!

Фантоми и полиција

На лицитацији која је одржана 8. фебруара 2019. године, хотел је продат за 280,000 евра, а једина понуда је стигла од туристичке агенције Б&Б гроуп.

Извршитељ је након тога у Агенцији за привредне регистре уписао Б&Б гроуп као стопостотног власника хотела.

Килибарда је, међутим, сматрао да је оштећен и у међувремену поднео кривичну пријаву против извршитеља и против проценитеља, стављајући им на терет да су се недомаћински односили према компанији и да је процена кривотворена.

То није спречило нове власнике да покушају улазак у хотел. У четвртак, 14. фебруара, представник Б&Б гроуп Мирослав Билановић долази са решењем из АПР-а и намером да преузме хотел.

Килибарда позива полицију која не дозвољава Билановићу да уђе у посед без судског решења и присуства извршитеља, што је законска обавеза.

Килибарда истог дана ангажује два човека као обезбеђење и поставља их на улаз хотела.

Сутрадан, на Дан државности 15. фебруара, око 20 часова, када није било гужве у холу хотела и када је већина гостију била напољу или у собама, група мушкараца са фантомкама на главама, наоружани палицама и секирама, упада у зграду. Секирама ударају у врата која су од дебелог стакла. После пар удараца врата се ломе у парампачад, маскирани хулигани одлазе и остављају крхотине за собом.

Одмах потом долази интервентна патрола, као и Билановић.

„Он је викао све време на нас, вређао нас и тражио да напустимо објекат, док је полиција све то немо посматрала“, каже Килибарда и додаје како му није деловало да је полиција ту да спроводи ред, већ да сачека да се он покупи и оде.

Нови управник хотела Мирослав Билановић каже да он и његов послодавац немају никакве везе са хулиганима као и да ни на кога није викао већ да је поступао по закону.

„Заиста немам појма ко су ти људи и шта су радили“, рекао је Билановић за БИРН.

Полицијска истрага

Овим чином се не завршава све оно што прати контроверзе око преузимања хотела.

Пошто су добили информацију да су маскирани хулигани демолирали хотел Шумадија, новинари БИРН-а ступили су у контакт са Килибардом и са њим разговарали о инциденту.

Истог дана Клибарда добија позив за састанак од Александра Папића, који се представио као изасланик министра полиције Небојше Стефановића.

Он је Килибарди рекао да наступа у име „свог шефа“ министра полиције Небојше Стевановића са задатком да „исправи брљотине министровог оца“.

Папић је за БИРН потврдио да се састајао са Килибардом, али није одговорио на питања за кога и у чије име преговара нити да ли заступа интересе министра полиције Небојше Стефановића.

Папић је Килибарди понудио повраћај власништва над хотелом у намери да изглади ствари, али опет до реализације посла није дошло. Такође, Килибарда каже да је његова обавеза била и да повуче изјаве за БИРН и да убудуће негира у јавности евентуалне наводе о уплетености Бранка Стефановића.

У току преговора са Папићем, Килибарду на мобилни телефон зове Биљана Јовановић, инспекторка полицијске управе Чукарица. Она га позива да дође у полицијску станицу како би дао изјаву поводом упада хулигана у хотел.

Килибарда о разговору са инспекторком обавештава Папића.

Свега пет минута потом Килибарду зове иста инспекторка и без икаквог објашњења му саопштава да се отказује њихов састанак и да не долази у полицију.

Инспекторка Биљана Јовановић у телефонском разговору са новинаром БИРН-а није хтела да одговори на питање да ли је неко ометао истрагу.

Министар Небојша Стефановић није одговорио на питања која му је упутио БИРН.

За то време, хотел Шумадија, који је дуго био део светски познатог ланца Бест Wестерн, убрзано пропада. Хотел који има површину од 4,300 квадрата и капацитет за 150 преноћишта, од чега је у златно време попуњеност била око 60 посто, полако губи госте, али чини се и – инвентар.

„Дошли су и покупили наше баштенске столице и однели ли их ресторан Маxим 2“, рекао нам је Килибарда.

И заиста, испред ресторана у улици Ђуре Јакшића у Београду, који је у власништву оца министра полиције, постављене су столице налик онима из баште разбијеног хотела Шумадија.

Нови власник хотела повезан са СНС

Нови власник хотела Шумадија је туристичка агенција Б&Б гроуп. Оснивач и први власник агенције је Ранка Радојевић, тренутни власник једне од највећих туристичких агенција у земљи Биг блуе.

Након тога власници Б&Б гроуп постају Александар Јокић и Александар Паровић.

Јокић је високи функционер Српске напредне странке и до 2015. године је обављао функцију члана Надзорног одбора Електропривреде Србије.

Пар дана пре лицитације, 4. фебруара, Јокић напушта Б&Б гроуп где једини власник остаје Александар Паровић.

На питања БИРН-а да ли су након куповине хотела Шумадија преговарали са Александром Папићем да Килибарди врате хотел уз одређену надокнаду и у каквом су односу са Бранком Стефановићем, у писаном одговору су рекли да након преузимања хотела нису иницирали, нити били позивани на било какве договоре са Килибардом, а посебно не у вези са враћањем хотела.

„Није нам познато ко је господин Александар Папић, нити господин Бранко Стефановић, самим тим немамо никакве односе са поменутом господом“, стоји на крају одговора.