Прочитај ми чланак

Орлић најозбиљнији кандидат за новог председника парламента

0

НАЈОЗБИЉНИЈИ кандидат за преузимање места председника Скупштине Србије је напредњак Владимир Орлић, незванично сазнају "Новости".

Он је у одлазећем сазиву био заменик председника посланичке групе СНС, доктор је наука електротехнике и рачунарства, а у претходне четири године био је међу активнијим „трибунима“. Ова расподела кадрова могла би да значи да ће садашња председница Скупштине, после два мандата за столом председавајућег, преселити у нову владу, на једно од министарских места.

На функцији председавајућег у јавности је „виђен“ и садашњи потпредседник парламента Владимир Маринковић. Он је пре избора променио табор, па је из СДПС Расима Љајића, прешао међу напредњаке. Ипак, извесније је да ће и у новом сазиву остати на истој позицији.

Иако је првобитно било планирано да конститутивна седница парламента буде ове недеље, сада је све извесније да ће бити одржана тек 3. августа, дан пре истека законског рока. Датум је померен због епидемиолошке ситуације.

Размиљшало се да ли је безбедније да се посланици окупе у Сава центру или у згради парламента на Тргу Николе Пашића. Сада је скоро сигурно да ће она бити у великој сали парламентарног здања. Посланици ће седети ограђени плексиглас таблама, а део ће бити смештен на балкон, како би раздаљина између парламентараца била безбедна.

Где год да буде, извесно је да ће полиција затворити прилазе, због претњи одлазећег посланика Срђана Нога да ће нове парламентарце гађати пушком за пејнтбол.

– Уколико би он спровео у дело своје најаве да ће посланике гађати из пејнт бол пушке или било којим предметима подобним да изазову физичке повреде, учинио би кривично дело изазивање опште опасности, а можда и неко теже дело – каже председник Удружења судија и тужилаца Србије Ненад Стефановић.

ПОТПРЕДСЕДНИК И МАЊИНАМА
НА потпредседничка места сешће вероватно представници скоро свих листа које су ушле у парламент. За столом председавајућег има места за шест заменика, а свакако ће макар једно бити резервисано за мањине. У парламенту ће представнике имати седам листа – тим око СНС, СПС-ЈС, СПАС, СВМ, СДА, представници Албанаца и коалиције СПП и Македонаца