Прочитај ми чланак

Организатори протеста „Србија против насиља“ састају се с начелником полиције

0

Народни посланици Мирослав Алексић, Славица Радовановић и Срђан Миливојевић у среду у 9h иду на састанак у Полицијску управу за Град Београд.

Након што је протест „Србија против насиља“ поново заказан за петак 2. јун у 18 сати, на друштвеним мрежама појавио се позив за протест “Стоп насиљу над Србима на Косову и Метохији” који ће бити одржан испред скупштине у исто време.

Фото: Србин.инфо

Ова информација појавила се на друштвеним мрежама истог дана након што је шеф посланичке групе Миленко Јованов у Скупштини Србије најавио да ће опозицију јурити по улицама.

“Насиље које сте пустили из боце се сада вама враћа као бумеранг. Вас јуре по улицама не нас. Ја не сумњам да би они јурили и нас, али сада вас терају са протеста. И сад ћете ви у петак да видите реакцију на то, што се ви данас намећете као лидер протеста. То ћете у петак да чујете одговор истог тог народа, који кажете да заступате. Немој само да прођезте као неки други”, рекао је Миленко Јованов на седници парламента у понедељак.

Поменути протест почиње у петак у 17 часова испред споменика цара Николаја, а затим је предвиђен одлазак испред Скупштине у 18 часова. Дакле, у исто време кад ће се испред парламента окупити и грађани који протестују против насиља у Србији пету недељу заредом.

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић каже да је јасна веза између ова два догађаја.

“Вучићев режим покушава на сваком одржаном протесту да убацивањем својих провокатора изазове сукобе и да оскрнави ове величанствене протесте на којима је цела Србија устала да се бори против насиља. Пошто на народ нема одговор, Вучић покушава да на било који начин изазове немире како би одвратио људе од даље борбе за испуњење захтева, који су му јасно испостављени. У свему томе нови моменат је најава Миленка Јованова у Скупштини, да ће на следећем протесту неки људи да јуре опозиционе лидере. Наравно да то има везе са позивом на друштвеним мрежама од стране неких организација који се како кажу боре за Косово, а у ствари је очигледно да им је циљ да се обрачунавају с опозицијом и грађанима”, каже Алексић за новине “Нова”.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић каже да протести морају остати ненасилни, јер је управо то оно против чега Вучић нема решење.

“Александар Вучић ће активирати све своје ресурсе не би ли разбио протест петком. Окупиће и делове БИА који су се јуче очигледно отгрли контроли, старе структуре ДБ-а предвођење искусним, прекаљеним кадровима, све своје тасте, сателите… Зато што није питање да ли је Вучић готов, већ колико дуго ће успети да продужи своју владавину. Из тог разлога ће се на протест устремити сви који су у служби овог режима, а пред нама је задатак да протест сачува свој ненасилни карактер, јер ту Вучић не може ништа. Да се схвати да нема потребе за насилним упадом у институције нити било чему сличном. Ми морамо да унапредимо културу ненасиља и да провокаторе пошаљемо назад код Вулина. Такође, треба бити спреман и на лажи пропагандног сервиса Александра Вучића, типа грађани отерали овог или оног опозиционог лидера с протеста. Видели смо јуче да им се то као бумеранг враћа, кад су у Звечану грађани шамарали представнике Српске листе и говорили им да су издајници”.

Да би се предупредила свака могућност инцидената, опозиција тражи од полиције да реагује.

“Ми смо скуп уредно пријавили, полиција је дужна да се стара за безбедност учесника. Ми тражимо састанак са представницима полиције, на којем ћемо их обавестити о нашим сазнањима и затражити да се постарају за безбедност људи на протесту. Људи који ће доћи у мирну шетњу. Уколико се МУП не одазове нашем позиву и полиција поново не буде обезбеђивала протест, то је јасан сигнал да иза свега стоји Александар Вучић и да је поново злоупотребио институције ове државе како би се обрачунавао с опозицијом и грађанима, тако што на њих шаље своје хулигане. Сигуран сам да ће се и ове недеље грађани мирно и ненасилно са енергијом незапамћеном у последњих неколико деценија, одупрети провокацијама”, каже Алексић.

Миливојевић додаје да је састанак са представницима МУП-а заказан за среду у 9 сати ујутру.

“Тражили смо састанак за сутра. Ту је важно напоменути да смо и током прошлог протеста, чим се појавио камион са некаквим разгласом звали полицију да их о томе обавестимо. Разговор је снимљен и полиција је о томе информисана. Тражили смо од њих да провокаторе уклоне с протеста, јер је нама безбедност учесника протеста на првом месту. Зато смо и ангажовали толики број редара. Ипак, то није довољно”, закључује Миливојевић.