Прочитај ми чланак

Орбан подигао бисту УБИЦИ СРБА и Хитлеровом нацисти, Порфирије му дао орден СПЦ!

0

Орбанов режим у Мађарској недавно у згради парламента поставио бисту Миклоша Хортија, државног нацистичког поглавара Мађарске током Другог светског рата, кога је тадашња Југославија прогласила за ратног злочинца и који је убио бројне Србе и Јевреје током мађарске рације.

На ту „шамарчину повампирених нациста“ не само да није уопште реаговала ни Влада Србије (води је Хрватица) ни Орбанов лични пријатељ Александар Вучић  из Чипуљића,  већ му је у знак захвалности одмах послао и патријарха Порфирија да му у име Српске православне цркве  и Срба уручи НАЈВИШЕ признање СПЦ – Орден Светог Саве Првог степена!

Трупе Миклоша Хортија (мађарског Павелића), државног поглавара Мађарске од 1920. до 1944. и блиског савезника Хитлера и НДХ злочинаца, одговорне су за смрт или депортацију скоро 20.000 становника Војводине (цивилиа)!

Након рата га је држава Југославија прогласила за ратног злочинца због масовних ликвидација цивила у Војводини и то на најбруталнији начин међу којима је био и бацање Срба (међу којима је у пуно деце) у залеђен Дунав на православни Божић, који су умрли у најстрашнијим мукама.

Један од најпознатијих злочина Хортијевих трупа је масовно убиство цивила Срба и Јевреја у јануару 1942. године познато као Рација у јужној Бачкој, када је убијено за неколико дана више од 3.500 хиљаде људи.

Упркос томе мађарске власти данас славе Хортија док Хрвати и даље не славе јавно Павелића. Прво су по њему назвали улице и тргове, а сада је постављена и његова биста у мађарском парламенту као да је најуваженија личност.

Ниједне реакције српске владе нити председника државе није било, иако Александар Вучић блиско сарађују са премијером Мађарске Виктором Орбаном. Из политичких кругова реаговали су само Странка слободе и правде, српски покрет Двери и Лига социјалдемократа Војводине.

Са друге стране, неколико дана након постављања Хортијеве бисте, Српска православна црква је одлучила да додели своје највише одликовање Виктору Орбану.

Њему је патријарх Порфирије уручио орден Светог Саве првог степена и то “у знак захвалности за промовисање традиционалних хришћанских вредности, за несебичну подршку Епархији будимској СПЦ у Мађарској и за изузетан лични допринос јачању пријатељства између два суседна народа”.

Занимљиво је да је породица Сорош у Будимпешти била најближи сарадник Хортијевих нациста и учествовала у рацијама, о чему се и Џорџ јавно хвалио у медијима и причао да су то била „таква времена“. Сорош је био главни ментор Орбану у политици, стипендирао му школовање до младости и направио му политичку странку коју је потом изгурао до победе. Иако Орбан последњих година гради имиџ „антисорошевца“, мађарски народ у коментарима на мрежама спомиње да су милијардери Сорош и Орбан рођаци и зато га овај „гура“ од младости.